Trzykolorowe ciasto czekoladowe bez pieczenia

Trzykolorowe ciasto czekoladowe bez pieczenia to nasza najnowsze miłość. Nie dość, że jest mega łatwe w przygotowaniu, to jeszcze świetnie się prezentuje i nieziemsko smakuje!



W przygotowaniu spodu naszego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Ciasto z mandarynkami i galaretką
Składniki:
PorcjeSpód
- 180 g kakaowe herbatniki
- 70 g masło roztopione
I warstwa
- 150 g gorza czekolada
- 200 ml śmietanka 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna
II warstwa
- 150 g mleczna czekolada
- 200 ml śmietanka 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna
III warstwa
- 150 g biała czekolada
- 200 ml śmietanka 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania spodu. W tym celu zblenduj kakaowe herbatniki i roztopione masło. Powstałą mieszankę umieść na dnie formy i wstaw do lodówki.
- W kąpieli wodnej połącz gorzką czekoladę i śmietankę (70 ml). Odstaw na bok i w międzyczasie w 120 ml wrzątku rozpuść galaretkę krystaliczną.
- Teraz ubij śmietankę (130 ml).
- Powoli połącz ostudzoną czekoladę i galaretkę. Jako ostatni element dodaj ubitą śmietankę.
- Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Całą procedurę powtórz z mleczną i...
- ...białą czekoladą.
- I to wszystko!
Komentarze