Zupa krem z białą fasolą

Zupa krem z białą fasolą to nasza świąteczna propozycja w wydaniu fit. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje! Czego chcieć więcej?



W przygotowaniu pysznej zupy ze świątecznym akcentem pomógł nam blender kielichowy marki Philips.
Zobacz także: Zupa krem z marchewką i imbirem
Składniki:
PorcjeZupa
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 3 szt. cebula dymka
- 4 szt. ziemniaki
- 1 szt. seler mały
- 1 szt. kalafior mały
- 200 g biała fasola ugotowana
- 1 łyżeczka koper włoski
- 1 łyżeczka mielony kardamon
- 1 łyżeczka biały pieprz
- 1,5 l bulion warzywny
- granat do dekoracji
Oliwa ze szczypiorku
- 2 szt. seler naciowy łodygi
- 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
- 1/2 szkl. olej z awokado
- 1/2 łyżeczki sól


Sposób przygotowania:
- W garnku połącz ze sobą: cebulę dymkę, ziemniaki, seler, kalafior i białą fasolę.
- Następnie dodaj koper włoski, mielony kardamon, biały pieprz i bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj oliwę ze szczypiorku. W tym celu zblenduj seler naciowy, szczypiorek, olej z awokado i sól.
- Po ugotowaniu składników z garnka, przelej całą mieszankę do blendera kielichowego. Użyj urządzenia, aby uzyskać postać kremu.
- Przelej zupę krem do talerza. Przy pomocy oliwy ze szczypiorku zrób zarys choinki, tak jak na zdjęciu poniżej.
- Z granatu stwórz bombki na choince, zaś przy pomocy anyżu zrób gwiazdkę na czubku. I gotowe!