Regionalny przysmak. Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień

Polska kuchnia posiada wiele regionalnych specjałów, które dorównują najlepszym światowym potrawom. Jednym z mniej znanych dań, a uznawanym za arcydzieło dawniej kuchni polskiej, jest piróg biłgorajski. Moja ciocia przyrządza go po mistrzowsku.

Piróg biłgorajski to regionalny przysmak Piróg biłgorajski to regionalny przysmak
Źródło zdjęć: © domena publiczna | Wikimedia Commons

Piróg (pieróg) biłgorajski w wielu rejonach kraju jest mało popularny. Jest to danie proste, a zarazem wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wielbiciele tej potrawy zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje, gdy podsmaży się go na maśle. Zobacz, jak przygotować domowy piróg biłgorajski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Piróg biłgorajski: tradycyjny przysmak z Lubelszczyzny

Pieróg (piróg) biłgorajski, kiedyś nazywany krupniakiem, to tradycyjna potrawa z Lubelszczyzny. W innych częściach Polski jest praktycznie nieznany. Danie to bazuje na łatwo dostępnych składnikach i uznawane jest za klejnot staropolskiej kuchni. W przeszłości piróg biłgorajski wypiekano przy okazjach, takich jak chrzciny czy wesela. Obecnie danie to wraca do łask.

Podstawowy piróg biłgorajski to połączenie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu i jajka. Taka wersja, bez skórki, nazywana jest "łysą". W bogatszym wydaniu danie jest pieczone w drożdżowym cieście. Niektórzy porównują piróg do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, jednak jego smak jest unikalny. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką czy ulubionym sosem.

W zależności od przepisu składniki mogą obejmować takie dodatki, jak mięta, smalec czy słonina. Specjał piecze się w prostokątnych lub okrągłych formach, a jego wygląd przypomina pasztet. Można go spożywać na zimno lub ciepło, lecz smakosze tego przysmaku są zgodni, że najlepszy jest krojony na plastry i odsmażany na maśle. Od 2005 r. piróg biłgorajski znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.

Pieróg biłgorajski najlepiej smakuje odsmażony na maśle
Pieróg biłgorajski najlepiej smakuje odsmażony na maśle © www.bilgoraj.pl | Urząd Miasta Biłgoraj

Tradycyjny piróg biłgorajski. Przepis

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 400 g tłustego twarogu,
  • 800 g kaszy gryczanej,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki smalcu,
  • sól, pieprz,
  • mięta (może być suszona),
  • 500 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml śmietany,
  • łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i gotuj. Gotowe odcedź tak, by zostało nieco wody.
  2. Następnie dodaj do ziemniaków suchą kaszę i smalec. Zagnieć całość i odstaw po przykryciem na kilka minut.
  3. Kiedy masa ostygnie, dodaj pokruszony twaróg, rozkłócone jaja, dopraw pieprzem, solą i miętą. Całość zamieszaj.
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę z drożdżami, cukrem i szczyptą proszku do pieczenia.
  5. Mąkę przesiej i wymieszaj z twardym masłem, siekając je. Kiedy składniki połączą się, dodaj śmietanę z drożdżami i zagnieć ciasto.
  6. 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep nim dno natłuszczonej blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż farsz i wyrównaj go łyżką.
  7. Pozostałą część ciasta również rozwałkuj i wyłóż nim górę potrawy. Zlep dolne ciasto z górnym.
  8. Piróg biłgorajski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piecz ok. 1 h 30 min.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier