Kulinarna Stolica PolskiRegionalny przysmak. Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień

Regionalny przysmak. Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień

Polska kuchnia posiada wiele regionalnych specjałów, które dorównują najlepszym światowym potrawom. Jednym z mniej znanych dań, a uznawanym za arcydzieło dawniej kuchni polskiej, jest piróg biłgorajski. Moja ciocia przyrządza go po mistrzowsku.

Piróg biłgorajski to regionalny przysmak
Piróg biłgorajski to regionalny przysmak
Źródło zdjęć: © domena publiczna | Wikimedia Commons

03.10.2024 | aktual.: 03.10.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piróg (pieróg) biłgorajski w wielu rejonach kraju jest mało popularny. Jest to danie proste, a zarazem wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wielbiciele tej potrawy zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje, gdy podsmaży się go na maśle. Zobacz, jak przygotować domowy piróg biłgorajski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piróg biłgorajski: tradycyjny przysmak z Lubelszczyzny

Pieróg (piróg) biłgorajski, kiedyś nazywany krupniakiem, to tradycyjna potrawa z Lubelszczyzny. W innych częściach Polski jest praktycznie nieznany. Danie to bazuje na łatwo dostępnych składnikach i uznawane jest za klejnot staropolskiej kuchni. W przeszłości piróg biłgorajski wypiekano przy okazjach, takich jak chrzciny czy wesela. Obecnie danie to wraca do łask.

Podstawowy piróg biłgorajski to połączenie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu i jajka. Taka wersja, bez skórki, nazywana jest "łysą". W bogatszym wydaniu danie jest pieczone w drożdżowym cieście. Niektórzy porównują piróg do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, jednak jego smak jest unikalny. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką czy ulubionym sosem.

W zależności od przepisu składniki mogą obejmować takie dodatki, jak mięta, smalec czy słonina. Specjał piecze się w prostokątnych lub okrągłych formach, a jego wygląd przypomina pasztet. Można go spożywać na zimno lub ciepło, lecz smakosze tego przysmaku są zgodni, że najlepszy jest krojony na plastry i odsmażany na maśle. Od 2005 r. piróg biłgorajski znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.

Pieróg biłgorajski najlepiej smakuje odsmażony na maśle
Pieróg biłgorajski najlepiej smakuje odsmażony na maśle © www.bilgoraj.pl | Urząd Miasta Biłgoraj

Tradycyjny piróg biłgorajski. Przepis

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 400 g tłustego twarogu,
  • 800 g kaszy gryczanej,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki smalcu,
  • sól, pieprz,
  • mięta (może być suszona),
  • 500 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml śmietany,
  • łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i gotuj. Gotowe odcedź tak, by zostało nieco wody.
  2. Następnie dodaj do ziemniaków suchą kaszę i smalec. Zagnieć całość i odstaw po przykryciem na kilka minut.
  3. Kiedy masa ostygnie, dodaj pokruszony twaróg, rozkłócone jaja, dopraw pieprzem, solą i miętą. Całość zamieszaj.
  4. W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę z drożdżami, cukrem i szczyptą proszku do pieczenia.
  5. Mąkę przesiej i wymieszaj z twardym masłem, siekając je. Kiedy składniki połączą się, dodaj śmietanę z drożdżami i zagnieć ciasto.
  6. 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep nim dno natłuszczonej blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż farsz i wyrównaj go łyżką.
  7. Pozostałą część ciasta również rozwałkuj i wyłóż nim górę potrawy. Zlep dolne ciasto z górnym.
  8. Piróg biłgorajski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piecz ok. 1 h 30 min.