Regionalny przysmak. Ciocia spod Biłgoraja piecze co tydzień
Polska kuchnia posiada wiele regionalnych specjałów, które dorównują najlepszym światowym potrawom. Jednym z mniej znanych dań, a uznawanym za arcydzieło dawniej kuchni polskiej, jest piróg biłgorajski. Moja ciocia przyrządza go po mistrzowsku.
03.10.2024 | aktual.: 03.10.2024 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Piróg (pieróg) biłgorajski w wielu rejonach kraju jest mało popularny. Jest to danie proste, a zarazem wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wielbiciele tej potrawy zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje, gdy podsmaży się go na maśle. Zobacz, jak przygotować domowy piróg biłgorajski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piróg biłgorajski: tradycyjny przysmak z Lubelszczyzny
Pieróg (piróg) biłgorajski, kiedyś nazywany krupniakiem, to tradycyjna potrawa z Lubelszczyzny. W innych częściach Polski jest praktycznie nieznany. Danie to bazuje na łatwo dostępnych składnikach i uznawane jest za klejnot staropolskiej kuchni. W przeszłości piróg biłgorajski wypiekano przy okazjach, takich jak chrzciny czy wesela. Obecnie danie to wraca do łask.
Podstawowy piróg biłgorajski to połączenie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu i jajka. Taka wersja, bez skórki, nazywana jest "łysą". W bogatszym wydaniu danie jest pieczone w drożdżowym cieście. Niektórzy porównują piróg do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, jednak jego smak jest unikalny. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką czy ulubionym sosem.
W zależności od przepisu składniki mogą obejmować takie dodatki, jak mięta, smalec czy słonina. Specjał piecze się w prostokątnych lub okrągłych formach, a jego wygląd przypomina pasztet. Można go spożywać na zimno lub ciepło, lecz smakosze tego przysmaku są zgodni, że najlepszy jest krojony na plastry i odsmażany na maśle. Od 2005 r. piróg biłgorajski znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.
Tradycyjny piróg biłgorajski. Przepis
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 400 g tłustego twarogu,
- 800 g kaszy gryczanej,
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki smalcu,
- sól, pieprz,
- mięta (może być suszona),
- 500 g mąki,
- 200 g masła,
- 25 g drożdży świeżych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 ml śmietany,
- łyżka cukru.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i gotuj. Gotowe odcedź tak, by zostało nieco wody.
- Następnie dodaj do ziemniaków suchą kaszę i smalec. Zagnieć całość i odstaw po przykryciem na kilka minut.
- Kiedy masa ostygnie, dodaj pokruszony twaróg, rozkłócone jaja, dopraw pieprzem, solą i miętą. Całość zamieszaj.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj śmietanę z drożdżami, cukrem i szczyptą proszku do pieczenia.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z twardym masłem, siekając je. Kiedy składniki połączą się, dodaj śmietanę z drożdżami i zagnieć ciasto.
- 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep nim dno natłuszczonej blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż farsz i wyrównaj go łyżką.
- Pozostałą część ciasta również rozwałkuj i wyłóż nim górę potrawy. Zlep dolne ciasto z górnym.
- Piróg biłgorajski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piecz ok. 1 h 30 min.