Ryba, którą jemy za rzadko. Kosztuje grosze, jest w każdym sklepie
Zgodnie z zaleceniami dietetyków ryby powinny pojawiać się w diecie Polaków o wiele częściej niż obecnie, minimum 2 razy w tygodniu. Zdrowa porcja nienasyconych kwasów omega-3, białka i witamin z grupy B nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. W każdym sklepie jest dostępna wędzona makrela, z której można przygotować nie tylko śniadaniową pastę, ale też pyszne danie na obiad.
Makrela wędzona to nie tylko smaczna, lecz także ekonomiczna ryba. Jej dodatkowym atutem jest łatwość obróbki. Po rozłożeniu ryby na 2 połówki szkielet odchodzi prawie w całości od mięsa, pozostaje tylko wyjąć kilka pojedynczych ości. Makrela najczęściej jadana jest w formie pasty kanapkowej lub podawana z chlebem, ale można ją wykorzystać także do bardziej wyrafinowanych potraw, w tym dań obiadowych. Poniżej kilka praktycznych przepisów na dania z makrelą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni
Makaron z wędzoną makrelą
Do sosu śmietanowego z makrelą możesz dodać kapary lub suszone pomidory, a zwyczajne danie zamieni się w ekskluzywne doznanie kulinarne.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- cytryna,
- 2 cebule,
- pęczek koperku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 ml śmietany kremówki,
- makaron, na przykład spaghetti,
- przyprawy: sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Wędzoną makrelę oczyść ze skóry i ości, podziel na małe kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
- Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj śmietanę, czosnek i skórkę z cytryny, zagotuj.
- Do sosu przełóż kawałki wędzonej makreli, podgrzej, a na koniec dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprz i pieprzem do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
- Połącz z odsączonym makaronem.
Babeczki z makrelą i twarogiem
Takie babeczki możesz podać na przyjęciu w charakterze finger foods.
Składniki:
- 125 g masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- pół szklanki wody,
- 1 makrela wędzona,
- 75 g majonezu,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 5 rzodkiewek,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, pokrojone zimne masło i szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
- Ciastem wyłóż natłuszczone foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 12 minut. Może obciążyć ciasto nasionami fasoli – połóż na babeczki pergamin, a na nim fasolę. Wyjmij z piekarnika, gdy nabiorą złotego koloru.
- W misce wymieszaj twaróg z rozdrobnioną makrelą, majonezem, jajkami ugotowanymi na twardo, posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną rzodkiewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wypełnij babeczki pastą i udekoruj natką pietruszki.
Kotlety z ugotowanych ziemniaków i makreli
Takie kotlety to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- garść natki pietruszki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- Do masy dodaj pokrojoną makrelę, sól, pieprz i jajko, wymieszaj.
- W dłoniach uformuj kotlety, po czym usmaż je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Pasta jajeczna z makrelą
Pastę z wędzonej makreli możesz przygotować również w klasycznej wersji – z majonezem i pietruszką lub w bardziej śródziemnomorskim stylu, na przykład z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodając takie składniki, jak ogórek konserwowy czy kukurydza z puszki, smarowidło zamienisz w pyszną sałatkę. Wędzona makrela świetnie sprawdza się także jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej lub sałatki niemieckiej – z ziemniakami, ogórkami kiszonymi i cebulą.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 4 jajka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 czerwona cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Oczyść makrelę i rozdrobnij ją.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
- Posiekaj ogórki, cebulę, czosnek i szczypiorek.
- Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.