PrzepisRyba, którą jemy za rzadko. Kosztuje grosze, jest w każdym sklepie

Ryba, którą jemy za rzadko. Kosztuje grosze, jest w każdym sklepie

Zgodnie z zaleceniami dietetyków ryby powinny pojawiać się w diecie Polaków o wiele częściej niż obecnie, minimum 2 razy w tygodniu. Zdrowa porcja nienasyconych kwasów omega-3, białka i witamin z grupy B nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. W każdym sklepie jest dostępna wędzona makrela, z której można przygotować nie tylko śniadaniową pastę, ale też pyszne danie na obiad.

Ta ryba jest pyszna nie tylko w paście na kanapki
Ta ryba jest pyszna nie tylko w paście na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makrela wędzona to nie tylko smaczna, lecz także ekonomiczna ryba. Jej dodatkowym atutem jest łatwość obróbki. Po rozłożeniu ryby na 2 połówki szkielet odchodzi prawie w całości od mięsa, pozostaje tylko wyjąć kilka pojedynczych ości. Makrela najczęściej jadana jest w formie pasty kanapkowej lub podawana z chlebem, ale można ją wykorzystać także do bardziej wyrafinowanych potraw, w tym dań obiadowych. Poniżej kilka praktycznych przepisów na dania z makrelą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Makaron z wędzoną makrelą

Do sosu śmietanowego z makrelą możesz dodać kapary lub suszone pomidory, a zwyczajne danie zamieni się w ekskluzywne doznanie kulinarne.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • cytryna,
  • 2 cebule,
  • pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • makaron, na przykład spaghetti,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. Wędzoną makrelę oczyść ze skóry i ości, podziel na małe kawałki.
  3. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
  4. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj śmietanę, czosnek i skórkę z cytryny, zagotuj.
  5. Do sosu przełóż kawałki wędzonej makreli, podgrzej, a na koniec dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprz i pieprzem do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
  6. Połącz z odsączonym makaronem.


Kruche babeczki idealnie sprawdzają w roli miseczek na sałatki
Kruche babeczki idealnie sprawdzają w roli miseczek na sałatki© Adobe Stock

Babeczki z makrelą i twarogiem

Takie babeczki możesz podać na przyjęciu w charakterze finger foods.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki wody,
  • 1 makrela wędzona,
  • 75 g majonezu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, pokrojone zimne masło i szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
  3. Ciastem wyłóż natłuszczone foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 12 minut. Może obciążyć ciasto nasionami fasoli – połóż na babeczki pergamin, a na nim fasolę. Wyjmij z piekarnika, gdy nabiorą złotego koloru.
  4. W misce wymieszaj twaróg z rozdrobnioną makrelą, majonezem, jajkami ugotowanymi na twardo, posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną rzodkiewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wypełnij babeczki pastą i udekoruj natką pietruszki.
Kotlety ziemniaczane to pomysł na pyszny obiad zero waste
Kotlety ziemniaczane to pomysł na pyszny obiad zero waste© Adobe Stock

Kotlety z ugotowanych ziemniaków i makreli

Takie kotlety to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  2. Do masy dodaj pokrojoną makrelę, sól, pieprz i jajko, wymieszaj.
  3. W dłoniach uformuj kotlety, po czym usmaż je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Klasyczną pastę z makreli wzbogać o niecodzienne dodatki
Klasyczną pastę z makreli wzbogać o niecodzienne dodatki© Adobe Stock

Pasta jajeczna z makrelą

Pastę z wędzonej makreli możesz przygotować również w klasycznej wersji – z majonezem i pietruszką lub w bardziej śródziemnomorskim stylu, na przykład z suszonymi pomidorami i kaparami. Dodając takie składniki, jak ogórek konserwowy czy kukurydza z puszki, smarowidło zamienisz w pyszną sałatkę. Wędzona makrela świetnie sprawdza się także jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej lub sałatki niemieckiej – z ziemniakami, ogórkami kiszonymi i cebulą.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 4 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Oczyść makrelę i rozdrobnij ją.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
  3. Posiekaj ogórki, cebulę, czosnek i szczypiorek.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
wędzona makreladania z rybpasta z makreli

Wybrane dla Ciebie