Kupujesz śmietanę? Od teraz zwracaj uwagę na skład!
Śmietana jest niezbędnym składnikiem wielu potraw. Użyjesz jej do zup, sosów, zapiekanek, ale i do deserów. Na sklepowych półkach można spotkać kilka rodzajów tego produktu. Różnią się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu i zastosowaniem.
Zazwyczaj, kupując śmietanę, nie zastanawiamy się nad składem. Niestety niektórzy producenci tylko na to czekają i chcą nam sprzedać produkt gorszej jakości, a do złudzenia przypominający oryginał. W tym artykule pokażę, jak świadomie wybierać dobrej jakości śmietanę i jakie składniki nie powinny się w niej znaleźć.
Co znajduje się w składzie śmietany?
Śmietana to produkt nabiałowy wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego (rzadziej z koziego lub owczego). Mleko poddaje się procesowi wirowania, podczas którego tłuszcz oddziela się od mleka. W ten sposób otrzymujemy śmietankę, którą następnie pasteryzuje się i zakwasza, dodając żywe kultury bakterii mlekowych. Kolejnym etapem jest homogenizacja, mająca na celu ujednolicenie struktury śmietany, oraz standaryzacja, podczas której śmietankę miesza się z odtłuszczonym mlekiem, aby uzyskać określoną zawartość tłuszczu (np. 10 proc., 12 proc., 18 proc.).
Dobrej jakości śmietana powinna w swoim składzie zawierać więc śmietankę i żywe kultury bakterii. Okazuje się, że wielu producentów trzyma się tych założeń. Dla przykładu tak prezentuje się skład śmietany 10 proc.
Poniżej skład śmietany 12 proc.
Przedstawiamy także skład śmietany 18 proc.
Dla osób, które nie tolerują laktozy, powstał osobny produkt, jakim jest śmietana bezlaktozowa, która także wyróżnia się wzorowym składem:
Na uwagę zasługuje tutaj śmietana 30 proc. Na liście można znaleźć kontrowersyjny składnik – karagen.
Karagen to naturalny polisacharyd, który pozyskiwany jest z czerwonych wodorostów morskich. Jest stosowany głównie w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, stabilizująca oraz żelująca. Wiele osób unika go ze względu na informację o jego rzekomym działaniu rakotwórczym. Okazuje się, że za te właściwości odpowiada jedynie forma zdegradowana karagenu, która nie jest dodawana do żywności. Ten, który można spotkać m.in. w śmietanie 30 proc., jest bezpieczny dla zdrowia i można bez obaw sięgać po produkty, które mają go w składzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni
Produkt śmietanopodoby dostępny w marketach
Ostatnio w sieci pojawił się filmik, który pokazuje, jak pewien użytkownik kupił w sklepie produkt łudząco przypominający śmietanę. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu się napisom na opakowaniu i liście składników zorientował się, że jest to zupełnie coś innego.
Produkt ten nie ma nawet w swojej nazwie słowa śmietana, a w jego składzie widzimy pełno dodatków do żywności, które mają na celu odwzorowanie konsystencji śmietany. Są to m.in.:
- E1422 – skrobia modyfikowana,
- E440 – pektyny,
- E160a – karoteny,
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,
- olej palmowy,
- odtłuszczone mleko w proszku.
Znajdują się w nim dodatkowo żywe kultury bakterii mlekowych oraz maślanka – jedyne składniki z całej listy, które powinny występować w produktach nabiałowych. Cała reszta stanowi zestaw wypełniaczy, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych.
Konsystencja produktu to niestety nie jedyny element, który wprowadza konsumenta w błąd. Jest nim również wygląd opakowania i cena. Grafika na kubeczku łudząco przypomina tę, która widnieje na opakowaniu klasycznej śmietany. Dodatkowo widzimy duże cyfry informujące o zawartości tłuszczu, a jego cena za 400 ml wynosi niecałe 4 zł, czyli mniej więcej tyle samo, co standardowy kubeczek śmietany o tej pojemności.
Na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Wielu z nas robi zakupy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się nad składem każdego produktu. Niestety, obecnie musimy być bardziej czujni nawet przy sklepowych półkach, ponieważ wielu producentów wykorzystuje naszą nieuwagę. Co więc możemy zrobić, aby wybierać dobre jakościowo produkty?
- Znajdź swoich zaufanych producentów i kupuj te produkty, które mają krótką listę składników.
- Zwracaj uwagę na certyfikaty jakości. Takie oznaczenia często świadczą o wyższej jakości surowców oraz etycznych praktykach produkcji.
- Wybieraj produkty w opakowaniach przyjaznych środowisku.
- Nie kieruj się tylko ceną. Często produkty, które kosztują nieco więcej, mają zdrowsze składniki.
- Uważaj na hasła marketingowe, które mogą wprowadzać w błąd. Nie daj się zwieść atrakcyjnym opakowaniom ani reklamom. W tym przypadku zwracaj wyłącznie uwagę na skład produktu.
Czy można jeszcze kupić swojską śmietanę?
W ostatnich latach rośnie świadomość konsumencka, a coraz więcej osób decyduje się na wybór naturalnych i lokalnych produktów, w tym nabiału. Wciąż istnieją gospodarstwa, które z pasją i zaangażowaniem wytwarzają śmietanę tradycyjnymi metodami. Ich wyroby można znaleźć zarówno w sklepach internetowych, jak i na lokalnych targach. Przykładowo cena za 300 ml śmietany waha w granicach 17-20 zł. Choć jest to wyższy koszt w porównaniu do produktów dostępnych w supermarketach, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zawierają one sztucznych dodatków, co pozytywnie wpływa na jakość oraz właściwości prozdrowotne tych wyrobów.