Nie dodaję już cukru i śmietanki do kawy. Z tymi dodatkami to mistrzostwo smaku

Kawa to nie tylko mała czarna. W dzisiejszych czasach można ją pić w wielu wersjach – z mlekiem, napojem roślinnym, lodami czy bitą śmietaną. Kawiarnie mają w swoim menu naprawdę wiele opcji. My idziemy jednak o krok dalej i proponujemy dodatki, które nie tylko wpłyną na unikalny smak, ale również dostarczą kawie dodatkowych witamin i minerałów. Poznajcie nasze przepisy.

Wyjątkowe przepisy na kawęWyjątkowe przepisy na kawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | leszekglasner

Latte z kurkumą

Kurkuma to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, wyróżniająca się charakterystycznym smakiem i zapachem. Ta roślina ma w swoim składzie kurkuminę – barwnik o kolorze żółto-pomarańczowym, który posiada szczególne właściwości. Za jej największe zalety uznaje się działanie przeciwzapalne, zapobieganie zaburzeniom trawienia i chorobom jelit, łagodzenie bólu i obrzęku stawów, a także obniżenie poziomu "złego" cholesterolu. To sprawdzony dodatek na lepszą odporność, a można też z niej zrobić oryginalną w smaku kawę.

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: cukier lub miód lub syrop klonowy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej espresso. Następnie spień mleko na ciepło.
  2. Gotowe mleko wymieszaj ze kurkumą i cynamonem. Na końcu dodaj cukier lub miód - dla smaku.

Pink latte

Kolejnym składnikiem, który mało kto połączyłby z kawą, jest burak. Z dodatkiem tego warzywa o pięknej, intensywnej barwie można przyrządzić tak zwane pink latte. Jak je zrobić i jak smakuje kawa z burakiem?

Pozornie dziwne połączenie może was mile zaskoczyć. Kawa z burakami nie tylko zachwyci oryginalnym kolorem, ale dostarczy witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki dodaniu buraka klasyczna kawa może być jeszcze zdrowsza.

Składniki:

  • 125 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2 proc. lub mleka baristycznego
  • ¼ szklanki soku z buraka (sok można zastąpić burakami w proszku)
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej syrop klonowy lub miód. Mleko zmieszaj z sokiem z buraków i spień je za pomocą spieniacza.
  2. W tym czasie zaparz espresso i dolej je do szklanki z miodem lub syropem. Następnie dodaj piankę mleczną.
  3. Całość posyp liofilizowanymi malinami lub truskawkami, doskonale sprawdzi się także cynamon.

Kawa mrożona z arbuzem i limonką

W upalne dni ratujemy się zimnymi napojami, a przede wszystkim mrożoną kawą. Jeśli jeszcze połączymy kawę z lodem i owocami, to skuteczniej orzeźwimy nasz organizm. Proponujemy połączenie kofeiny z arbuzem, który nie tylko ochłodzi i świetnie smakuje, ale dodatkowo zwiększy krążenie krwi.

Składniki:

  • 2 plastry arbuza
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 kostki lodu
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki wlej espresso. Umyj arbuza, obierz go ze skórki i pozbaw pestek.
  2. Następnie zmiksuj w blenderze lód, arbuz, sok z limonki i łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Zmiksowaną masę wlej do kawy.

Kawa mrożona z porzeczkami

Kawa na zimno doskonale komponuje się również z innym owocem, który zupełnie nie kojarzy się z kawą. Porzeczki, bo o nich mowa, są oryginalnym dodatkiem i warto wypróbować to połączenie, ponieważ ma wielu zwolenników. Porzeczki podnoszą wartość zdrowotną uwielbianego przez Polaków napoju z kofeiną. Te niepozorne, drobne owoce mają wiele witamin i podnoszą odporność organizmu.

Składniki:

  • garść porzeczek
  • szklanka zimnego mleka (krowiego bądź roślinnego)
  • 70 ml zimnego espresso
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej espresso. Umyj porzeczki i usmaż je z miodem.
  2. Po usmażeniu przetrzyj je przez sitko, a uzyskany miąższ wlej do szklanki z kawą.
  3. Spień mleko i dodaj do szklanki. Na końcu powoli, najlepiej łyżeczką, wlej zimną kawę do szklanki.

Kawa z masłem orzechowym

Miłośnicy nieoczywistych smaków z pewnością docenią również kawę z dodatkiem masła orzechowego. Masło orzechowe ma wiele cennych właściwości odżywczych. Docenia się m.in. za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także zawartość błonnika wspomagającego przemianę materii. W orzechach znajdują się również witaminy i minerały, m.in. magnez i żelazo - zapobiegające anemii. Masło orzechowe zawiera również sterole roślinne i fitoestrogeny poprawiające działanie układu krążenia, ma też działanie przeciwrakowe.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3/4 szklanki mleka (opcjonalnie)
  • syrop z agawy

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko z masłem orzechowym. Po podgrzaniu, ale nie zagotowaniu, zmiksuj zawartość w blendrze na jednolitą masę.
  2. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej zaparzoną kawę. Następnie dodaj do kawy zblendowane masło z mlekiem.
  3. Na końcu dodaj syrop z agawy i zamieszaj całość.

Latte ze spiruliną

Spirulina to rodzaj sinic, niebieskozielonych alg, które uznaje się za jedną z najstarszych form życia na Ziemi. To całkowicie naturalne superfood docenia się od lat za szczególne właściwości zdrowotne, wpływające m.in. na poprawę układu odpornościowego, wykazujące działanie przeciwzapalne, ochronne przed infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Spirulina zwiększa również produkcję krwinek czerwonych, zapobiegając w ten sposób zachorowaniu na anemię.

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 espresso
  • opcjonalnie: cukier, miód, syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wysoką szklankę i wlej do niej espresso. Następnie spień mleko na ciepło lub zimno.
  2. Gotowe mleko wymieszaj ze spiruliną w taki sposób, by nie uszkodzić pianki.
  3. Na końcu dodaj mieszankę spiruliny i mleka do kawy, cukier lub miód dla smaku.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej