Sięgaj po te produkty, a poprawisz koncentrację. Twój mózg będzie działał jak komputer

W dzisiejszym zabieganym świecie nieustannie narażani jesteśmy na rozpraszacze, które skutecznie wytrącają nas z rytmu pracy i uniemożliwiają pełną koncentrację. Do tego dochodzi nadmiar obowiązków, chroniczne zmęczenie i problemy z zasypianiem, które tylko potęgują trudności ze skupieniem uwagi. Czy jesteśmy w stanie temu zaradzić? Okazuje się, że tak. Wsparcie koncentracji jest możliwe dzięki odpowiednio zaplanowanej diecie. Co zatem warto jeść, a czego unikać, aby móc pracować w skupieniu?

Jak dietą poprawić koncentrację?Jak dietą poprawić koncentrację?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER

Czy istnieje związek między dietą a koncentracją?

Nasz mózg nieustannie zbiera informacje. Przetwarza bodźce zarówno z otoczenia, jak i z wewnątrz organizmu. Żyjemy w czasach, gdzie dostęp do wszelkich wiadomości jest nieograniczony. Ten natłok bodźców prowadzi do zmęczenia układu nerwowego, a w konsekwencji do osłabienia koncentracji.

Na problemy z koncentracją mają też wpływ niektóre choroby m.in. tarczycy, a także niedobory pokarmowe, zbyt niska aktywność fizyczna czy stres. Choć istnieje wiele sposobów na poprawę koncentracji, na początek warto jednak skupić się na jednym z najważniejszych, czyli zdrowej diecie. Udowodniono, że niektóre składniki pokarmowe, takie jak np. kwasy tłuszczowe omega-3, magnez czy witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, pozwalają na lepsze skupienie i ogólną poprawę funkcji kognitywnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Jeśli planujesz zmodyfikować swój jadłospis w taki sposób, aby wspierał twoją koncentrację, pamiętaj też o składnikach, które mogą ją pogarszać. Są to wszelkiego rodzaju produkty wysoko przetworzone, żywność bogata w cukier i tłuszcze, a także używki. Te składniki warto więc na stałe wyeliminować z diety.

Jakie produkty poprawiają koncentrację?

Najzdrowsze produkty wspierające koncentracje, to te, które są naturalnie bogate w witaminy, składniki mineralne oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Oto, gdzie jest ich najwięcej:

  • owoce jagodowe – do tej grupy owoców zaliczamy jagody, truskawki, borówki czy maliny. Owoce te są źródłem związków uznawanych za jedne z silniejszych antyoksydantów. Są to m.in. witamina C, polifenole takie jak antocyjany, kwercetynę czy kemferol. Łagodzą stany zapalne układu nerwowego, wspomagają pamięć, opóźniają procesy starzenia się mózgu, a także pozwalają na lepsze skupienie uwagi. Co ważne, owoce te są zalecane w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych;
  • tłuste ryby – są to np. łosoś, makrela, śledź, sardynki, halibut i pstrąg. Gatunki te skrywają w sobie duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które mają właściwości usprawniające pracę mózgu i wspierające funkcje kognitywne. Co ciekawe, badania przeprowadzone na nastolatkach wykazały, że osoby z wyższym stężeniem kwasów omega-3 w organizmie osiągały lepsze wyniki w testach sprawdzających uwagę i czas reakcji, w porównaniu z rówieśnikami, którzy mieli niższy poziom tych kwasów we krwi (Pinar-Martí A. i in.);
  • kakao i gorzka czekolada – kakao to jedno z lepszych źródeł magnezu. Pierwiastek ten odpowiada m.in. za sprawny przepływ impulsów nerwowych, dlatego u osób z niedoborami tego pierwiastka częściej obserwuje się problemy z zapamiętywaniem oraz zaburzenia koncentracji. Warto przy tym wspomnieć, że magnez bierze również udział w regulacji neuroprzekaźników w mózgu, które odpowiadają za wyciszenie i poprawę skupienia;
  • kawa – picie kawy to jeden z lepszych i skuteczniejszych sposobów na poprawę koncentracji. Ma na to wpływ obecna w niej kofeina, które stymuluje układ nerwowy, obniża poziom zmęczenia i pozwala na sprawniejsze skupienie uwagi. Poza kawą źródłem kofeiny jest też herbata, yerba mate i kakao. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki kofeiny wynoszącej 400 mg/dobę. Spożywanie większej ilości kofeiny daje wręcz odwrotny efekt, powoduje zaburzenia pracy serca, nerwowość i problemy z zasypianiem;
  • zielona herbata – napój ten wyróżnia się wysoką zawartością antyoksydantów oraz związków korzystnie oddziałujących na układ nerwowy takich jak np. kofeina czy L-teanina. Badanie przeprowadzone w grupie młodych dorosłych pokazało, że przyjmowanie obu tych składników jednocześnie poprawia czujność, czas reakcji oraz zmniejsza uczucie zmęczenia (Giesbrecht T. i in.).

Jaka dieta zaburza koncentrację?

Jeśli w twojej diecie dominują odżywcze, świeże i naturalne produkty o wiele łatwiej będzie ci utrzymać koncentrację w ciągu dnia. W momencie, gdy zaczniesz wprowadzać do diety większą ilość żywności przetworzonej, słodyczy i węglowodanów prostych, możesz zauważyć problemy z utrzymaniem skupienia.

Okazuje się, że nadmiar cukru w diecie pogarsza funkcje poznawcze oraz potęguje uczucie zmęczenia po posiłku. Co więcej, naukowcy sugerują, że cukier spożywany w dużych ilościach jest jednym z czynników wyzwalających choroby neurodegeneracyjne m.in. chorobę Alzheimera. Na zaburzenia koncentracji wpływają także różnego rodzaju używki m.in. alkohol i nikotyna.

Wsparcie koncentracji – wskazówki żywieniowe

Dieta wspierająca koncentrację bazuje na zasadach zdrowego odżywiania. Poza wprowadzeniem produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, magnez czy antyoksydanty, pamiętaj też o regularnym nawadnianiu, zjadaniu 3-5 pożywnych posiłków o stałych porach oraz unikaniu żywności ubogiej w składniki odżywcze. Poprawę koncentracji zauważysz również, jeśli zadbasz o systematyczną aktywność fizyczną oraz ograniczysz w swoim życiu czynniki stresowe.

Bibliografia:

  1. Balawejder-Biśto A., Pyka-Pająk A., Kofeina – substancja znana czy poznawana, Farm Pol, 2022, 78 (8): 430–441.
  2. Giesbrecht T. i in., The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness, Nutr Neurosci. 2010 Dec;13(6):283-90.
  3. Pinar-Martí A. i in., Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents, European Child & Adolescent Psychiatry (2023) 32:2187–2195.
  4. Szymczyk H., Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Farmacja Współczesna 2016; 9: 217-223.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat