PrzepisProste przepisyCytryna w herbacie jest już niemodna. Teraz wrzuca się zupełnie inne dodatki

Cytryna w herbacie jest już niemodna. Teraz wrzuca się zupełnie inne dodatki

Dodatki do herbaty, o których warto pamiętać
Dodatki do herbaty, o których warto pamiętać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

05.08.2024 06:15, aktual.: 05.08.2024 10:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Herbata herbacie nierówna — i nie chodzi tylko o jej jakość i rodzaj. Herbaciany napar można przygotować na tak wiele sposobów, że jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Jeśli chcesz odmienić codzienną wersję swojej herbaty, wzbogacić jej smak, dostarczyć witamin i substancji odżywczych, poznaj dodatki, na jakie warto postawić. Przedstawione propozycje będą idealne niezależnie od pory roku.

Większość z nas pije herbatę z cytryną i robi to głównie z dwóch powodów. Po pierwsze dla smaku, a po drugie, by wzbogacić swój napój o witaminę C, znajdującą się w cytrynie. Tymczasem niewiele osób ma świadomość, że plasterków cytryny nie powinno się wrzucać do wrzątku, gdyż, dodając ten owoc do gorącej herbaty, pozbawiamy go całej witaminy C.

Jeśli jednak lubisz herbaty z owocową nutą, mamy na to sposób — proponujemy cytrynę zastąpić suszonymi cytrusami. Doskonale sprawdzą się kawałki ulubionej cytryny albo pomarańczy (oczywiście nie w wersji kandyzowanej!). Sama skórka z tych owoców również będzie dobrym rozwiązaniem.

Herbatę można serwować nie tylko z cytrusami. Takie owoce jak aronia, żurawina, jagody goji, maliny czy brzoskwinie również będą wzbogacały jej smak. Ciekawą alternatywą mogą być również suszone plastry jabłka. Pokruszone i wrzucone do herbaty zapewnią miły aromat oraz świeżość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczne przyprawy do herbaty

Przyprawy również mogą zamienić zwykłą herbatę w aromatyczny napar. W zależności od tego, jakie wybierzemy, mogą zadziałać orzeźwiająco, rozgrzewająco, pobudzająco albo wyciszająco. W kwestii doboru przypraw nic nas nie ogranicza, może zadecydować ulubiony smak lub aromat.

Najbardziej popularnymi składnikami do herbat są takie przyprawy, jak: cynamon, kardamon, goździki, imbir, kurkuma, szafran, pieprz, anyż lub wanilia. W upalne lato warto herbatę wzbogacić listkiem orzeźwiającej mięty, który sprawi, że napój będzie lżejszy, orzeźwiający.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej przyprawie, która podkreśla smak herbaty. Chodzi o trawę cytrynową (jest dość kosztowna, ale wystarczy niewielka jej ilość, by uzyskać wspaniały i ożywczy aromat).

Kwiaty z herbatą

Często wykorzystywanym do zrobienia pysznej herbaty dodatkiem są kwiaty, nadające jej wyjątkowego charakteru. Idealnie w tej roli spełniają się: jaśmin, lawenda, hibiskus i nagietek. Można łączyć je z herbatami zielonymi i czarnymi. Kwiaty mogą być podawane w wersji suszonej lub świeżej (płatki kwiatów). Dzięki nim zyskujemy nie tylko inny smak, ale również atrakcyjne wrażenia wizualne.

Mleko, śmietanka albo napój roślinny. Oto nowe wersje bawarki

Klasyczna bawarka, czyli herbata z mlekiem, jest zdecydowanie najpopularniejszą wersją. Nikt nie powiedział jednak, że jest to jedyne smaczne połączenie, wręcz przeciwnie. W przypadku mleczno-herbacianych duetów warto eksperymentować także z innymi rodzajami herbat. Miłośnicy nietypowych smaków mogą przebierać wśród herbat zielonych, owocowych, białych czy czerwonych, a następnie mieszać je zarówno z klasycznym mlekiem, jak i napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. Każdy z tych dodatków zapewni zupełnie odrębne walory smakowe, co sprawia, że samodzielnie można stworzyć swoją ulubioną wersję bawarki.

Herbata z cytryną, ale nie tylko. Jakie inne dodatki warto wrzucić do kubka?
Herbata z cytryną, ale nie tylko. Jakie inne dodatki warto wrzucić do kubka?© Canva | Anna Pou

Orzechy w herbacie? Tak!

Czy przyszłoby wam do głowy, żeby przyrządzić herbatę z orzechami? Otóż ten zdrowy i aromatyczny składnik, który zupełnie nie kojarzy się z herbatą, można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznego napoju.

Najlepszą opcją jest wybranie pokruszonych orzechów, np. laskowych, włoskich, płatków migdałów albo pistacji. Pistacje, pozbawione łupinek i otoczki, wrzucone rozdrobnione do ciepłego naparu, nadadzą herbacie cudowny aromat i przyjemny smak. Oczywiście pistacje (jak i inne orzechy) powinny być niesolone.

Konfitury do herbaty

Jeszcze kilkanaście lat temu herbata z konfiturami cieszyła się ogromną popularnością. Na przestrzeni ostatnich lat takie połączenie stało się jednak o wiele rzadziej spotykane. Tymczasem warto pamiętać o tym duecie, ponieważ tradycyjna konfitura doskonale komponuje się z naparem herbacianym. Istotny jest w tym przypadku sposób podawania herbaty. Konfitury najlepiej umieścić w osobnym, malutkim naczyniu, a nie bezpośrednio w filiżance. Taki sposób serwowania ma wskazywać na to, że konfitury nie wrzucamy do wrzątku, lecz kosztujemy jej na zmianę z herbatą. Najbardziej polecane są konfitury truskawkowe, malinowewiśniowe.

Płatki kokosowe

Suszone owoce, orzechy, konfitury i przyprawy to nie wszystkie sprawdzone dodatki do herbaty. Zwolennicy oryginalnych smaków z pewnością docenią również płatki kokosowe (płatki to nie to samo co wiórki kokosowe). Nadają one herbacie egzotycznego smaku i aromatu, który kojarzy się z czymś słodkim oraz z wakacyjnym odpoczynkiem, doskonale działając na zmysły. Płatki kokosowe najlepiej połączyć z białą lub zieloną herbatą.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także