Cytryna w herbacie jest już niemodna. Teraz wrzuca się zupełnie inne dodatki
Herbata herbacie nierówna — i nie chodzi tylko o jej jakość i rodzaj. Herbaciany napar można przygotować na tak wiele sposobów, że jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Jeśli chcesz odmienić codzienną wersję swojej herbaty, wzbogacić jej smak, dostarczyć witamin i substancji odżywczych, poznaj dodatki, na jakie warto postawić. Przedstawione propozycje będą idealne niezależnie od pory roku.
05.08.2024 | aktual.: 05.08.2024 10:21
Większość z nas pije herbatę z cytryną i robi to głównie z dwóch powodów. Po pierwsze dla smaku, a po drugie, by wzbogacić swój napój o witaminę C, znajdującą się w cytrynie. Tymczasem niewiele osób ma świadomość, że plasterków cytryny nie powinno się wrzucać do wrzątku, gdyż, dodając ten owoc do gorącej herbaty, pozbawiamy go całej witaminy C.
Jeśli jednak lubisz herbaty z owocową nutą, mamy na to sposób — proponujemy cytrynę zastąpić suszonymi cytrusami. Doskonale sprawdzą się kawałki ulubionej cytryny albo pomarańczy (oczywiście nie w wersji kandyzowanej!). Sama skórka z tych owoców również będzie dobrym rozwiązaniem.
Herbatę można serwować nie tylko z cytrusami. Takie owoce jak aronia, żurawina, jagody goji, maliny czy brzoskwinie również będą wzbogacały jej smak. Ciekawą alternatywą mogą być również suszone plastry jabłka. Pokruszone i wrzucone do herbaty zapewnią miły aromat oraz świeżość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aromatyczne przyprawy do herbaty
Przyprawy również mogą zamienić zwykłą herbatę w aromatyczny napar. W zależności od tego, jakie wybierzemy, mogą zadziałać orzeźwiająco, rozgrzewająco, pobudzająco albo wyciszająco. W kwestii doboru przypraw nic nas nie ogranicza, może zadecydować ulubiony smak lub aromat.
Najbardziej popularnymi składnikami do herbat są takie przyprawy, jak: cynamon, kardamon, goździki, imbir, kurkuma, szafran, pieprz, anyż lub wanilia. W upalne lato warto herbatę wzbogacić listkiem orzeźwiającej mięty, który sprawi, że napój będzie lżejszy, orzeźwiający.
Warto wspomnieć o jeszcze jednej przyprawie, która podkreśla smak herbaty. Chodzi o trawę cytrynową (jest dość kosztowna, ale wystarczy niewielka jej ilość, by uzyskać wspaniały i ożywczy aromat).
Kwiaty z herbatą
Często wykorzystywanym do zrobienia pysznej herbaty dodatkiem są kwiaty, nadające jej wyjątkowego charakteru. Idealnie w tej roli spełniają się: jaśmin, lawenda, hibiskus i nagietek. Można łączyć je z herbatami zielonymi i czarnymi. Kwiaty mogą być podawane w wersji suszonej lub świeżej (płatki kwiatów). Dzięki nim zyskujemy nie tylko inny smak, ale również atrakcyjne wrażenia wizualne.
Mleko, śmietanka albo napój roślinny. Oto nowe wersje bawarki
Klasyczna bawarka, czyli herbata z mlekiem, jest zdecydowanie najpopularniejszą wersją. Nikt nie powiedział jednak, że jest to jedyne smaczne połączenie, wręcz przeciwnie. W przypadku mleczno-herbacianych duetów warto eksperymentować także z innymi rodzajami herbat. Miłośnicy nietypowych smaków mogą przebierać wśród herbat zielonych, owocowych, białych czy czerwonych, a następnie mieszać je zarówno z klasycznym mlekiem, jak i napojem roślinnym, np. owsianym, sojowym czy migdałowym. Każdy z tych dodatków zapewni zupełnie odrębne walory smakowe, co sprawia, że samodzielnie można stworzyć swoją ulubioną wersję bawarki.
Orzechy w herbacie? Tak!
Czy przyszłoby wam do głowy, żeby przyrządzić herbatę z orzechami? Otóż ten zdrowy i aromatyczny składnik, który zupełnie nie kojarzy się z herbatą, można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznego napoju.
Najlepszą opcją jest wybranie pokruszonych orzechów, np. laskowych, włoskich, płatków migdałów albo pistacji. Pistacje, pozbawione łupinek i otoczki, wrzucone rozdrobnione do ciepłego naparu, nadadzą herbacie cudowny aromat i przyjemny smak. Oczywiście pistacje (jak i inne orzechy) powinny być niesolone.
Konfitury do herbaty
Jeszcze kilkanaście lat temu herbata z konfiturami cieszyła się ogromną popularnością. Na przestrzeni ostatnich lat takie połączenie stało się jednak o wiele rzadziej spotykane. Tymczasem warto pamiętać o tym duecie, ponieważ tradycyjna konfitura doskonale komponuje się z naparem herbacianym. Istotny jest w tym przypadku sposób podawania herbaty. Konfitury najlepiej umieścić w osobnym, malutkim naczyniu, a nie bezpośrednio w filiżance. Taki sposób serwowania ma wskazywać na to, że konfitury nie wrzucamy do wrzątku, lecz kosztujemy jej na zmianę z herbatą. Najbardziej polecane są konfitury truskawkowe, malinowe i wiśniowe.
Płatki kokosowe
Suszone owoce, orzechy, konfitury i przyprawy to nie wszystkie sprawdzone dodatki do herbaty. Zwolennicy oryginalnych smaków z pewnością docenią również płatki kokosowe (płatki to nie to samo co wiórki kokosowe). Nadają one herbacie egzotycznego smaku i aromatu, który kojarzy się z czymś słodkim oraz z wakacyjnym odpoczynkiem, doskonale działając na zmysły. Płatki kokosowe najlepiej połączyć z białą lub zieloną herbatą.