PrzepisDietaDieta rotacyjna. Rozwiązanie nie tylko dla tych, co chcą schudnąć

Dieta rotacyjna. Rozwiązanie nie tylko dla tych, co chcą schudnąć

Na czym polega dieta rotacyjna? Zdjęcie ilustracyjne
Na czym polega dieta rotacyjna? Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2006 Tina Stallard

04.10.2024 06:25, aktual.: 04.10.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dieta rotacyjna to nie tylko sposób na redukcję wagi. To także pomoc w wykryciu alergenów, które utrudniają organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jakie są jej założenia i czy faktycznie może pomóc?

Dieta rotacyjna kojarzy się w pierwszej chwili, jak większość diet, z określonym sposobem odżywiania, którego celem jest zrzucenie wagi. Jednak dieta rotacyjna to nie tylko odchudzanie, lecz również pomoc w eliminowaniu alergenów. Zacznijmy od tego, że tę dietę dzieli się na dwa rodzaje.

Dieta rotacyjna – co to jest?

Pierwszy wariant diety dotyczy rotacji składników odżywczych w ciągu dnia lub w czasie całego tygodnia. Ta wersja najczęściej polecana jest osobom, których celem jest utrata tkanki tłuszczowej. Nie wymaga rezygnacji z jakichkolwiek produktów spożywczych.

W drugim rodzaju diety rotacje mają związek z produktami spożywczymi. Eliminując na jakiś czas, a następnie ponownie wprowadzając dany składnik odżywczy, wykrywa się produkt, na który organizm źle reaguje. Ten wariant rekomenduje się osobom mającym problemy z alergiami pokarmowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest "rotacja" w diecie rotacyjnej?

"Rotacja" to słowo, które większość z nas dobrze zna. Internetowy słownik PWN definiuje rotację jako "proces zastępowania jakichś osób, rzeczy, zjawisk itp. innymi". W przypadku odżywiania rotacja ma na celu włączanie i wyłączanie z diety danego produktu spożywczego na określony czas.

Wariant diety polegający na rotowaniu składnikami odżywczymi, koncertuje się w większości przypadków na zachowaniu odpowiednich proporcji między spożyciem tłuszczu i węglowodanów. Tworzenie menu powinno się zatem zacząć od określenia podaży białka – jest to stała ilość.

By lepiej to zrozumieć, weźmy za przykład osobę, której zapotrzebowanie kaloryczne szacuje się na 2500 kcal. Podaż białka określa się u niej na 100 g (100 g to 400 kcal, ponieważ 1 g białka to 4 kcal). Po odjęciu 400 kcal zostaje zatem 2100 kcal do podziału na dwa inne makroskładniki: tłuszcze i węglowodany. W tym właśnie momencie rozpoczyna się proces rotacyjny. Chcąc pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej najlepiej podzielić tydzień na dni, w których ta osoba będzie utrzymywać wysoką podaż węglowodanów i na dni o niskiej zawartości węglowodanów.

Idąc dalej za naszym przykładem - w dniu tzw. "wysokich węgli" można zastosować następujący scenariusz: 1600 kcal (czyli 400 g) pochodzących z węglowodanów i 500 kcal (czyli 55 g) z tłuszczów. Natomiast w dniu "niskich węgli" realizujemy odwrotny plan: węglowodany - 500 kcal (125 g) i tłuszcze - 1600 kcal (180 g).

W przypadku redukcji masy ciała należy obniżyć podaż kalorii z bardziej zasobnego źródła energii przypadający na określony dzień. To tylko przykładowy plan rozłożenia składników makro w tym wariancie. Jest wiele modyfikacji tego sposobu rotacji, można dopasować odpowiedni do swoich potrzeb i celów.

Rotacja w wariancie eliminacyjnym

W drugim rodzaju diety, w którym rotacje mają związek z produktami spożywczymi, rotacja polega na tym, by konkretnego produktu nie jeść częściej niż co 4 dni. Takie rotacje zaczynają się od wykluczenia produktów, które zazwyczaj wywołują reakcję alergiczną – najczęściej w tym przypadku rezygnuje się z jaj, mleka, ryb, cytrusów, truskawek i pomidorów. Jeśli po odstawieniu tych popularnych alergenów wciąż występują nieprzyjemne skutki uboczne, zaleca się właśnie rozpoczęcie diety rotacyjnej.

Jak to wygląda w praktyce? Załóżmy, że w naszym menu dozwolone są orzechy. Nie możemy jednak jeść ich każdego dnia, ale powinniśmy utrzymywać przerwy trwające trzy dni między jedzeniem jednej i drugiej porcji orzechów.

Dlaczego rotacja jest tak ważna w przypadku diety eliminacyjnej?

Przede wszystkim ma ona na celu wyeliminowanie alergizacji na nowe produkty wprowadzane do diety, co zdarza się przy nieodpowiednim stosowaniu diety eliminacyjnej. Bardzo powszechne jest bowiem, że ktoś, kto przestrzega zasad diety eliminacyjnej, zastępuje alergen jednym konkretnym produktem. Robiąc tak przez dłuższy czas, można nabyć alergię właśnie na ten produkt - zamiennik. Mowa to o takich przypadkach, kiedy dana osoba wyklucza gluten na rzecz kukurydzy i wyrobów z kukurydzy.

Te 4 dniowe odstępy mogą na początku być nieco uciążliwe, ale stanowią bezpieczny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu.

Jedna z propozycji takiego jadłospisu, obejmującego wykluczenie najczęściej uczulających produktów, może wyglądać tak, jak na poniższym przykładzie. W kolejności podane są najpierw: źródło białka, potem źródło węglowodanów, na końcu źródło tłuszczów, dalej owoce, warzywa, dodatki.

  1. wieprzowina, pieczywo pszenne, smalec, banany, sałata, sezam,
  2. wołowina, kasza gryczana, olej lniany, jabłka, brokuły, nasiona słonecznika,
  3. drób, ziemniaki, oliwa z oliwek, śliwki, ogórki, orzechy włoskie,
  4. dziczyzna, olej kokosowy, jagody, czerwona fasola, nasiona chia.

Jest to oczywiście tylko przykład, zarówno dieta rotacyjna dla osób odchudzających się, jak i w przypadku uniknięcia reakcji alergicznych, powinna być właściwie zbilansowana.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
dietaalergiechudnięcie