PrzepisDaniaPrzygotuj "miłosne gruszki". Wspierają odchudzanie i chronią serce

Przygotuj "miłosne gruszki". Wspierają odchudzanie i chronią serce

Jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy - zawiera wiele witamin i minerałów. Ten niezwykle popularny w greckiej i włoskiej kuchni owoc wciąż jest zbyt mało doceniany w polskiej kuchni. Bakłażan, czyli "miłosna gruszka", to świetny dodatek do wielu dań. Co można z niego zrobić?

Bakłażany są popularne w kuchni śródziemnomorskiej
Bakłażany są popularne w kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bakłażany, oberżyny, "miłosne gruszki" i "jabłka miłości" - pod takimi nazwami występuje ten bardzo zdrowy owoc, który może pochwalić się imponującą listą wartości odżywczych. Dostarcza organizmowi cennych witamin - m.in. witaminy C i witaminy K oraz składników mineralnych: wapnia, potasu i magnezu. To również dobre źródło kwasu foliowego i błonnika - 100 gramów oberżyny posiada dwukrotnie więcej błonnika niż brzoskwinia czy jabłko.

Analizując zawartość bakłażana nie wolno zapominać o związkach fenolowych obecnych w skórce (np. antocyjany o działaniu antyutleniającym). Związki fenolowe pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Poza tymi wyjątkowymi wartościami odżywczymi, bakłażan jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kalorii w 100 gramach. To wszystko sprawia, że "miłosna gruszka" jest nie tylko smacznym owocem, ale również bardzo zdrowym dodatkiem, który warto włączyć do codziennego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Jakie właściwości ma bakłażan?

Bakłażany poleca się w diecie odchudzającej, gdyż są niskokaloryczne, zawierają dużo wody, a ze względu na zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku, hamują uczucie głodu. Poprawiają trawienie i metabolizm, mają właściwości oczyszczające i detoksykacyjne oraz przeciwzapalne. To ostatnie działanie zawdzięczają zawartości polifenoli (przede wszystkim antocyjanów i glikoalkaloidów), które mają zdolność zwalczania wolnych rodników. Co więcej, te związki wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Ze względu na dużą ilość błonnika i niską zawartość cukru, bakłażany są idealne dla osób dbających o linię i chorujących na cukrzycę typu 2. Owoc ten wyróżnia się także niskim indeksem glikemicznym - IG = 30, co zalicza go do grupy pokarmów rekomendowanych dla cukrzyków.

Niektóre badania wykazały, że ekstrakty z bakłażana przynoszą pozytywne efekty w kontrolowaniu wchłaniania glukozy, co pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz w obniżaniu ciśnienia krwi. Poza tym, redukują poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, dzięki czemu wspierają działanie serca.

Jak wykorzystać oberżyny w kuchni?

Oberżyny, które widzimy na sklepowych półkach, najczęściej są w ciemno fioletowym, niemal czarnym kolorze. Bakłażan występuje jednak w wielu różnych odmianach i barwach - zaczynając od głębokiej purpury, przez czerwień, a na zieleni kończąc. Może mieć też różne rozmiary. Niezależnie od wyglądu, owoce te są równie smaczne i wartościowe, można wykorzystać je w kuchni na rozmaite sposoby. Dodajmy, że bakłażan powszechnie uznawany jest za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jest to owoc.

Oto dwa przepisy na smaczne danie z bakłażanem.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

To danie jest jedną z popularniejszych propozycji przyrządzania bakłażana. Poniżej farsz z mięsa mielonego, który można wzbogacić dodatkowymi składnikami według uznania.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 5-8 czarnych oliwek,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 15-20 dag miękkiego żółtego sera,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i przekrój bakłażany wzdłuż na pół, a następnie usuń miąższ. Połowę miąższu wyrzuć, drugą zaś zostaw do dalszego wykorzystania i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Umyj pomidory i pokrój na małe kawałki. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  2. Na patelnię dorzuć pokrojone pomidory i mięso mielone. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj oliwki, kawałki miąższu z bakłażana i natkę pietruszki. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Wymieszaj całość i dopraw przyprawami.
  3. Nałóż przygotowany farsz do opróżnionych bakłażanów. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut. Pod koniec pieczenia posyp bakłażany startym serem.

Pasta z bakłażana

Szybki pomysł na obiad, który dostarczy witamin i minerałów oraz cennego błonnika? Przygotuj pastę warzywną z bakłażana. Nie wymaga wielu składników, nie jest czasochłonna, a doskonale komponuje się z makaronem w daniu obiadowym i ze świeżym pieczywem na kolację.

Składniki:

  • 250 g bakłażana,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka bazylii.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i przekrój bakłażany wzdłuż na pół, posyp odrobiną soli. Pozostaw na 15 minut, a następnie opłucz wodą i osusz.
  2. Pokrojone bakłażany połóż na folii i włóż do piekarnika - piecz 30 minut w temp. 200 stopni, w połowie pieczenia dołóż obrany i zawinięty w folię czosnek.
  3. Usuń łyżką miąższ z bakłażana i włóż go do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny i czosnek. Dodaj do miski przyprawy i ser mascarpone. Całość zblenduj na gładką pastę. Smacznego!
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie