PoradyKobiety po 50. powinny jeść obowiązkowo. Pomaga z nieprzyjemnym problemem

Kobiety po 50. powinny jeść obowiązkowo. Pomaga z nieprzyjemnym problemem

Siemie lniane, to nasz polski superfoods, który znany jest od lat. Niestety bardzo rzadko sięga się po niego, gdyż nie do końca wiadomo, co z niego zrobić. Czasami odstrasza nas też smak. Jak zabrać się za len, aby prawidłowo go podawać i korzystać z jego dobroczynnych właściwości? Postaram się dzisiaj wyjaśnić.

Siemię lniane
Siemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anastasiia Yanishevska

31.10.2023 17:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Len występuje w formie zmielonej, w całości, ale również jako coraz bardziej popularny olej lniany. Po zalaniu wodą i odstawieniu go na kilka minut jego konsystencja zbliżona jest do kisielu. W takiej formie idealnie przydaje się w chorobach przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Len przez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest podatny na szybkie utlenianie, przez co traci wartości odżywcze. Stąd warto kupić len w całości, a następnie zmielić go przed podaniem. Jeśli wybiera się olej lniany, powinien być przechowywany w ciemnej butelce i w zaciemnionym, chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce. Maksymalny czas przechowywania otwartego oleju lnianego wynosi 3 miesiące. W sklepie również warto zwrócić uwagę na proces przechowywania.

Jakie wartości odżywcze ma siemię lniane?

Siemię lniane charakteryzuje się szeregiem wartości odżywczych pożytecznych dla organizmu. Składa się przede wszystkim z tłuszczów (ponad 40 proc). Z kolei aż 60 proc stanowią prozdrowotne, antyzapalne kwasy omega-3. Najwięcej odnajdziemy w nim kwasu α-linolenowego, bo aż 23 g/100 g produktu. Dodatkowo obfituje w kwas oleinowy oraz linolowy. Najmniejszy udział stanowią kwasy omega-6, bo około 15 proc.

Siemię lniane zawiera także ponad 28 g/100 g błonnika pokarmowego (szczególnie rozpuszczalnego w wodzie), przez co korzystnie wpływa na proces wypróżniania i niwelowanie zaparć. Siemię lniane w swoim składzie ma również tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę. Czyli pełne spektrum witamin z grupy B. Jest bogactwem magnezu, wapnia, fosforu i potasu.

Działanie prozdrowotne

Siemię lniane korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Jego zastosowanie polecane jest osobom chorującym na refluks przewodu pokarmowego. Tworzy swoisty kisiel, który może działać ochronnie na powłokę żołądka. Wytwarzane przez siemię lniane śluzy, działać będą kojąco podczas antybiotykoterapii.

Regularne spożywanie siemienia lnianego, może przynieść korzyści w postaci uregulowania procesu wypróżniania. Dzieje się to za sprawą błonnika pokarmowego, który ma za zadanie przyspieszać pasaż jelitowy i niwelować objawy trawienne.

Przeciwzapalne kwasy omega-3, będą pomocne, kiedy pojawia się insulinooporność, niedoczynność tarczycy oraz choroby układu kostno-stawowego np. reumatoidalne zapalenie stawów. Kwasy te korzystnie wpłyną również na profil lipidowy i podniesienie cholesterolu frakcji HDL. Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego procesu widzenia oraz utrzymania przewodnictwa nerwowego. Wspierają proces zapamiętywania oraz koncentracji. Są też niezbędne w profilaktyce zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych np. choroby Parkinsona czy Alzheimera.

Siemię lniane obfituje w lignany, substancje należące do grupy fitoestrogenów. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Ich budowa, przypomina żeńskie hormony – estrogeny. Dlatego siemię lniane polecane jest w okresie menopauzalnym, aby łagodzić dolegliwości z nią związane. Lignany działają również ochronnie na pracę wątroby, jelit i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe jelita grubego.

Siemię lniane, co może być zaskakujące, zawiera również dużą ilość białka. Charakteryzuje się bogatym składem aminokwasów w tym egzogennych, które należy dostarczać z zewnątrz. Przykładowo lizyna, leucyna, walina, izoleucyna. Siemię lniane dostarcza również odpowiednią ilość tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny nazywanej jest hormonem szczęścia oraz melatoniny, czyli strażnika dobrego snu.

Co przygotować z siemienia lnianego?

Można dodawać do koktajli, smoothie, sałatek, spożywać w formie zmielonej i zalanej wodą, gotowych wypieków, owsianek. Posiłkować można się olejem lnianym, dodawanym na zimno do potraw. Charakteryzuje się intensywniejszym posmakiem i jest cennym źródłem witaminy E.

Można zauważyć, że siemię lniane ma wszechstronne zastosowanie i wywiera bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Warto wybierać całe ziarna i mielić przed podaniem, aby w pełni wykorzystać zdrowotny potencjał siemienia lnianego.

mgr Katarzyna Waldera, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.

Pomaga kobietom wyjść z błędnego koła odchudzania. Pokazuje, że dieta może być smaczna, sycąca i dająca satysfakcję. Uczy jak jeść zdrowo, bez modnych diet cud. Specjalizuje się w chorobach przewodu pokarmowego, szczególnie w chorobie refluksowej. Pomaga kobietom chorującym na insulinooporność, chorobę Hashimoto. Specjalizuje się w leczeniu kompulsywnego objadania się. Pokazuje, że można jeść zdrowo, gotować szybko, dbać o swoje zdrowie, a jednocześnie tracić kilogramy. Przyjmuje pacjentów w Siemianowicach Śląskich oraz on-line. Tworzy wirtualną przestrzeń, gdzie zaraża zdrowym stylem życia i spokojnym podejściem do diet.

Źródło artykułu:Katarzyna Waldera