PoradyJeszcze lepszy niż pieczarki. W Polsce wciąż mało popularny

Jeszcze lepszy niż pieczarki. W Polsce wciąż mało popularny

Kuchnia azjatycka słynie z lekkostrawnych, zdrowych i mocno przyprawionych potraw. Korzysta z wielu roślinnych i grzybowych dodatków, nierzadko określanych jako superfoods. To składniki, które mają wiele pozytywnych właściwości leczniczych, m.in. opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Co i dlaczego warto przenieść do własnej kuchni?

Grzyb słomkowy świetnie zastępuje pieczarki
Grzyb słomkowy świetnie zastępuje pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż nazwa "kuchnia azjatycka" z założenia odnosi się do całego kontynentu, często jest łączona z kuchnią chińską, japońską czy tajską. Uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Bazuje na ogromnej liczbie owoców i warzyw, a ponadto na grzybach, świeżych rybach, owocach morza i wodorostach. Z warzyw bardzo duże znaczenie mają rośliny strączkowe, np. soja, cieciorka, fasola mung i fasola adzuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Najważniejsze przyprawy w kuchni azjatyckiej?

Jedną z najważniejszych mieszanek przyprawowych w kuchni azjatyckiej jest chińska przyprawa pięciu smaków. Stanowi połączenie smaku słodkiego, pikantnego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Najczęściej w skład wchodzą fenkuł, pieprz syczuański, cynamon chiński, goździki i anyż gwieździsty. Mieszanka w szczególności pasuje do przyprawiania różnorodnych mięs. Inna znana mieszanka azjatycka to curry (w różnych wariantach, które nieco różnią się składem).

W kuchni azjatyckiej częściej niż w polskiej stosuje się kurkumę (głównie jako barwnik do potraw), galangal (ostra przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku) i liście wasabi (zwłaszcza w kuchni japońskiej). Ponadto duże znaczenie ma imbir, czarny czosnek i kardamon. Ryby bardzo często przyprawia się tamaryndowcem nadającym kwaśno-słodkawy smak.

Wodorosty i grzyby – superfood bez których trudno wyobrazić sobie dania kuchni azjatyckiej

Do ważnych superfood zalicza się wodorosty i grzyby lecznicze. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych, a także związków aktywnych poprawiających długowieczność i zmniejszających ryzyko wystąpienia nowotworów. Najbardziej znane są wodorosty wakame, kombu i nori.

W kuchni chińskiej często spożywa się grzyby mun (uszaki), które poza walorami smakowymi mają cenne właściwości lecznicze. Zapobiegają chorobom układu oddechowego, rozrzedzają krew i przeciwdziałają zakrzepom, a oprócz tego wzmacniają nerki. Podstawowym produktem w Chinach, Japonii i Indonezji jest shii-take (twardziak jadalny). To uniwersalny grzyb, który można smażyć, piec, gotować, suszyć i marynować. Jest stosowany przeciw chorobom układu krążenia, na odchudzanie i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Grzyb zbyt długo poddany obróbce termicznej twardnieje (stąd nazwa).

Nietypowy wygląd ma grzyb słomkowy/słomiany (Nam Rom), u którego kapelusz zarasta trzonek. Nóżka jest widoczna dopiero po rozkrojeniu. Grzyb jest w szczególności ceniony w kuchni tajskiej i wietnamskiej. Może być traktowany jako zamiennik pieczarek. Dodaje się go do sałatek, mięs, zup i wielu innych potraw. Ma delikatny, słodkawy smak i chrupką konsystencję.

Które jeszcze superfood i przyprawy warto dodawać do potraw?

W Polsce limonki dodaje się głównie do drinków i innych napojów, czasem do deserów. W krajach azjatyckich wykorzystywane są nie tylko owoce, lecz również liście limonki kafir. Często dodaje się je do zup. Nadają potrawom kwaskowatego smaku i silnego aromatu. Podobne zastosowanie ma trawa cytrynowa, szczególnie popularna w Tajlandii i Wietnamie. Jako dodatki do napojów (np. herbaty) warto wykorzystywać kwiaty jadalne, np. hibiskusa i jaśminu. Do barwienia ryżu czy makaronu poza kurkumą (i droższym szafranem) nadają się nasiona annatto. To co prawda przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej, jednakże jest chętnie używana w kuchni chińskiej, wietnamskiej i filipińskiej.

Powyższe dodatki nie zawsze dostępne są w marketach, natomiast łatwo można nabyć je w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie.

Źródło artykułu:Michał Mazik
superfoodsprzyprawyprodukty spożywcze

Wybrane dla Ciebie