Mało znane przyprawy w kuchni – dowiedz się jak sprawić, by potrawy były jeszcze smaczniejsze

Kiedyś zwykło się mówić, że polska kuchnia jest przyprawiana głównie solą i pieprzem, chociaż to opinia nieco krzywdząca, gdyż mamy bogatą tradycję kulinarną. Obecnie używa się dużej liczby przypraw, Polacy lubią eksperymentować w kuchni. Dlatego tym bardziej warto spróbować przypraw, które wciąż są mało znane, a zasługują na szersze rozpropagowanie.

Trawa cytrynowa jest często stosowana w kuchni tajskiejTrawa cytrynowa jest często stosowana w kuchni tajskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyprawy to serce każdej kuchni – to one nadają potrawom charakter, podkreślają smak i pozwalają się przenieść w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata. Choć w większości domów króluje sól, pieprz, papryka i bazylia, istnieje wiele mniej popularnych przypraw, które potrafią całkowicie odmienić smak nawet dobrze znanych dań. Niektóre dodają głębi i aromatu, inne wprowadzają nutę egzotyki, a jeszcze inne wzbogacają potrawy o cenne właściwości zdrowotne. Jakie mało znane przyprawy warto poznać i włączyć do swojej kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Przyprawy kuchni śródziemnomorskiej

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego, krzewu występującego m.in. w krajach basenu Morza Śródziemnego. Są popularne m.in. w Hiszpanii jako dodatek do jabłek. Uchodzą za rarytas na greckich wyspach Santorini. W Polsce najłatwiej je kupić zakonserwowane w occie, oleju lub solance. Mają intensywny, słono-pikantny smak. Dodaje się je do sałatek, dań z jaj i makaronów, nadają się na posypkę dla pizzy. Pasują do zakąski składającej się z serów pleśniowych.

Trybula ogrodowa to przyprawa, którą z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie, a także na balkonie. Jej zapach kojarzy się z mirrą. W kuchni zaleca się stosować świeże listki, gdyż dużo traci po wysuszeniu. Opcjonalnie można ją mrozić, np. w kostkach lodowych. Trybula ogrodowa może być stosowana jako zamiennik naci pietruszki. Jest również głównym składnikiem tradycyjnej bawarskiej zupy spożywanej w Niemczech w Wielki Czwartek. Ogólnie przyprawa nadaje się do wzbogacania sałatek, sosów i dań z ryb. Należy ją dodawać w końcowej fazie przygotowywania posiłku.

Przyprawy z kuchni azjatyckiej

Trawę cytrynową można stosować w formie świeżej, chociaż wygodniejsza i łatwo dostępna jest przyprawa w proszku. Ma orzeźwiający smak i aromat kojarzący się z cytrusami oraz imbirem. Jest lekko gorzkawa (jak skórka z cytryny). To rozpowszechniona przyprawa w kuchni tajskiej. Może być wykorzystywana jako zamiennik cytryny. Nadaje się do wzbogacania zup, sałatek, egzotycznych zup (np. tajskich i wietnamskich), a także dań z owoców morza. Ponadto jest dodatkiem do herbaty.

Cytrusowy smak mają także liście papeda, kolejna przyprawa z kuchni tajskiej. Jest kluczowym dodatkiem do tajskiego curry. Liście dodaje się w całości, a wyjmuje przed podaniem potrawy na stół. Podobnie wykorzystuje się ją w zupach. Pokrojonymi liśćmi przyprawia się sałatki.

Słodszy smak mają liście pandanu, azjatyckiej rośliny zielnej wykorzystywanej leczniczo w medycynie chińskiej. Opisuje się go jako orzechowo-kokosowy z waniliowym posmakiem. Pandan jest często dodawany do deserów, np. puddingu. Sprawdza się jako dodatek do mięs, gdyż poprawia ich "soczystość".

Czarnuszka – tradycyjna przyprawa kuchni polskiej

Owoce czarnuszki są wykorzystywane w Polsce od wieków, lecz pomimo tego nie zaliczają się do grupy podstawowych przypraw. Ze względu na specyficzny, korzenno-pikantny smak są nazywane "czarnym kminkiem". Dawniej miały zastosowanie głównie w piekarnictwie, zwłaszcza do wzbogacania smaku chlebów. To jednocześnie dobra przyprawa do kiszonej kapusty, ogórków konserwowych, dodatek do serów i tłustych mięs. Można go traktować jako łagodniejszy zamiennik pieprzu.

Arcydzięgiel litwor jest znany głównie jako roślina lecznicza. Tymczasem w kuchni staropolskiej był cenioną, podstawową przyprawą. Korzenie i łodygi nadają się do kandyzowania owoców, młode liście można dodawać do sałatek. Nadaje się także do przyrządzania nalewki dzięgielówki.

Aframon - przyprawa dla miłośników trunków

Aframon madagaskarski, nazywany pieprzem Melegueta, w Polsce jest faktycznie nieznany, ale możliwy do kupienia (np. w branżowych sklepach i drogą online). Tymczasem to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do trunków alkoholowych, tj. piw, win i nalewek. W Belgii jest używany do aromatyzowanie piw dubbel i saison, w Wielkiej Brytanii do piwa Ale. Pod względem smaku i aromatu trochę kojarzy się z kardamonem, trochę z pieprzem.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy