PoradyMało znane przyprawy w kuchni – dowiedz się jak sprawić, by potrawy były jeszcze smaczniejsze

Mało znane przyprawy w kuchni – dowiedz się jak sprawić, by potrawy były jeszcze smaczniejsze

Kiedyś zwykło się mówić, że polska kuchnia jest przyprawiana głównie solą i pieprzem, chociaż to opinia nieco krzywdząca, gdyż mamy bogatą tradycję kulinarną. Obecnie używa się dużej liczby przypraw, Polacy lubią eksperymentować w kuchni. Dlatego tym bardziej warto spróbować przypraw, które wciąż są mało znane, a zasługują na szersze rozpropagowanie.

Trawa cytrynowa jest często stosowana w kuchni tajskiej
Trawa cytrynowa jest często stosowana w kuchni tajskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przyprawy to serce każdej kuchni – to one nadają potrawom charakter, podkreślają smak i pozwalają się przenieść w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata. Choć w większości domów króluje sól, pieprz, papryka i bazylia, istnieje wiele mniej popularnych przypraw, które potrafią całkowicie odmienić smak nawet dobrze znanych dań. Niektóre dodają głębi i aromatu, inne wprowadzają nutę egzotyki, a jeszcze inne wzbogacają potrawy o cenne właściwości zdrowotne. Jakie mało znane przyprawy warto poznać i włączyć do swojej kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Przyprawy kuchni śródziemnomorskiej

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego, krzewu występującego m.in. w krajach basenu Morza Śródziemnego. Są popularne m.in. w Hiszpanii jako dodatek do jabłek. Uchodzą za rarytas na greckich wyspach Santorini. W Polsce najłatwiej je kupić zakonserwowane w occie, oleju lub solance. Mają intensywny, słono-pikantny smak. Dodaje się je do sałatek, dań z jaj i makaronów, nadają się na posypkę dla pizzy. Pasują do zakąski składającej się z serów pleśniowych.

Trybula ogrodowa to przyprawa, którą z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie, a także na balkonie. Jej zapach kojarzy się z mirrą. W kuchni zaleca się stosować świeże listki, gdyż dużo traci po wysuszeniu. Opcjonalnie można ją mrozić, np. w kostkach lodowych. Trybula ogrodowa może być stosowana jako zamiennik naci pietruszki. Jest również głównym składnikiem tradycyjnej bawarskiej zupy spożywanej w Niemczech w Wielki Czwartek. Ogólnie przyprawa nadaje się do wzbogacania sałatek, sosów i dań z ryb. Należy ją dodawać w końcowej fazie przygotowywania posiłku.

Przyprawy z kuchni azjatyckiej

Trawę cytrynową można stosować w formie świeżej, chociaż wygodniejsza i łatwo dostępna jest przyprawa w proszku. Ma orzeźwiający smak i aromat kojarzący się z cytrusami oraz imbirem. Jest lekko gorzkawa (jak skórka z cytryny). To rozpowszechniona przyprawa w kuchni tajskiej. Może być wykorzystywana jako zamiennik cytryny. Nadaje się do wzbogacania zup, sałatek, egzotycznych zup (np. tajskich i wietnamskich), a także dań z owoców morza. Ponadto jest dodatkiem do herbaty.

Cytrusowy smak mają także liście papeda, kolejna przyprawa z kuchni tajskiej. Jest kluczowym dodatkiem do tajskiego curry. Liście dodaje się w całości, a wyjmuje przed podaniem potrawy na stół. Podobnie wykorzystuje się ją w zupach. Pokrojonymi liśćmi przyprawia się sałatki.

Słodszy smak mają liście pandanu, azjatyckiej rośliny zielnej wykorzystywanej leczniczo w medycynie chińskiej. Opisuje się go jako orzechowo-kokosowy z waniliowym posmakiem. Pandan jest często dodawany do deserów, np. puddingu. Sprawdza się jako dodatek do mięs, gdyż poprawia ich "soczystość".

Czarnuszka – tradycyjna przyprawa kuchni polskiej

Owoce czarnuszki są wykorzystywane w Polsce od wieków, lecz pomimo tego nie zaliczają się do grupy podstawowych przypraw. Ze względu na specyficzny, korzenno-pikantny smak są nazywane "czarnym kminkiem". Dawniej miały zastosowanie głównie w piekarnictwie, zwłaszcza do wzbogacania smaku chlebów. To jednocześnie dobra przyprawa do kiszonej kapusty, ogórków konserwowych, dodatek do serów i tłustych mięs. Można go traktować jako łagodniejszy zamiennik pieprzu.

Arcydzięgiel litwor jest znany głównie jako roślina lecznicza. Tymczasem w kuchni staropolskiej był cenioną, podstawową przyprawą. Korzenie i łodygi nadają się do kandyzowania owoców, młode liście można dodawać do sałatek. Nadaje się także do przyrządzania nalewki dzięgielówki.

Aframon - przyprawa dla miłośników trunków

Aframon madagaskarski, nazywany pieprzem Melegueta, w Polsce jest faktycznie nieznany, ale możliwy do kupienia (np. w branżowych sklepach i drogą online). Tymczasem to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do trunków alkoholowych, tj. piw, win i nalewek. W Belgii jest używany do aromatyzowanie piw dubbel i saison, w Wielkiej Brytanii do piwa Ale. Pod względem smaku i aromatu trochę kojarzy się z kardamonem, trochę z pieprzem.

Źródło artykułu:Michał Mazik
przyprawykuchnie światakapary

Wybrane dla Ciebie