PrzepisDodaj go do śledzi w śmietanie i zostaw na kilka minut. Śledzie natychmiast zyskają bogaty, niezwykły smak

Dodaj go do śledzi w śmietanie i zostaw na kilka minut. Śledzie natychmiast zyskają bogaty, niezwykły smak

Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva
Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva
22.12.2022 10:23

Jaki nietypowy składnik zastosować, by śledzie w śmietanie były jeszcze lepsze niż zwykle? Powiemy wprost: tym tajemniczym dodatkiem jest oczywiście majonez. Spróbuj użyć go w przepisie na śledzie raz, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. 

Czemu to akurat majonez tak doskonale wkomponuje się w przepis na śledzie w śmietanie? To przecież jasne jak słońce. Ma kremową, lekko tłustą konsystencję, która nie tylko świetnie smakuje, ale jeszcze skutecznie rozprowadzi smak po całej mieszance.

Majonezu jako dodatku do tego świątecznego dania często używały nasze babcie, a kto lepiej zna się na praktycznym łączeniu składników, jak nie one? W kwestiach kulinarnych można im zaufać bardziej niż najznamienitszemu szefowi kuchni z trzygwiazdkowej restauracji. Dlatego serdecznie zachęcamy cię do zapoznania się z tym przepisem. Oto on.

Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva
Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva

Śledzie w śmietanie i majonezie

Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12 - 18%
  • 200 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soku z cytryny - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva
Śledzie w śmietanie - Pyszności; foto: Canva

Śledzie z solanki włóż do miski z zimną wodą. Namaczaj je przez godzinę, w międzyczasie trzy razy zmieniając im wodę. Po wszystkim osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój w paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Jeśli używasz śledzi z oleju nie musisz ich namaczać - przejdź od razu do krojenia.

Do miseczki wlej majonez i śmietanę. Dodaj do nich drobno posiekany koperek i obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Pokrojone w paski śledzie wymieszaj teraz delikatnie z przygotowanym ,,sosem". Odłóż na kilkanaście minut. Po tym czasie spróbuj i w razie czego dopraw jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Tak powstają śledzie w śmietanie i majonezie. Prawda, że ciężko o prostszy przepis? A gwarantujemy, że wszyscy goście będą zachwyceni i spytają cię o recepturę.

Skoro wigilijnych rybach mowa, zobacz też ten przepis na sałatkę śledziową z burakami, ziemniakami i cebulą. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także