Słysząc ich nazwę, na pewno się roześmiejesz. Do tego są obłędnie pyszne

Dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Nie dość, że w mgnieniu oka przygotujesz coś pysznego. To jeszcze nazwa samego dania na pewno od razu wywoła uśmiech na twojej twarzy.

Kluski kijem biteKluski kijem bite
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Marzena Pęcak

W rodzimej kuchni można znaleźć wiele ciekawych i smacznych potraw. Często też zdarza się tak, że nie tylko smak dania pozostaje z nami na dłużej. Na długo w pamięci zostają też oryginalne nazwy dania. Wychodzi na to, że jesteśmy bardzo kreatywnym narodem i potrafimy wymyślić naprawdę oryginalne hasła. 

Muska, pampuchy, szagówki, zaguby, pokuczaj, czy cymes. To tylko przedsmak tego, co skrywa nasza rodzima kuchnia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować genialnego przysmaku z Podlesic, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Kluski w wyjątkowym wydaniu

Dzisiejsze danie nosi bardzo charakterystyczną nazwę. I muszę przyznać, że poznałam ją całkiem niedawno. Kluchy połom bite (inna wersja kluski kijem bite), bo o nich mowa, to danie regionalne, które wywodzi się ze śląskiej ziemi

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, czym jest konkretnie ta potrawa, śpieszę z wyjaśnieniami. Okazuje się, że kluski kijem bite to nic innego jak połączenie ziemniakówmąki. Produkty te ubija się przy pomocy specjalnej pałki. Sposób podania może być różny. Zazwyczaj jednak pyszne kluski serwuje się ze smażonym boczkiem i cebulką. 

Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego!
Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego! © Adobe Stock | Stocksnapper

Co warto podkreślić, w 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało to danie na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".

Jak zrobić oryginalny przepis?

Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje śląski przysmak, jeszcze dziś możesz wyczarować go w swojej kuchni. Sprawdzona receptura już na ciebie czeka!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 100 g boczku (opcjonalnie),
  • ½ cebuli (opcjonalnie), 
  • świeże zioła (opcjonalnie),
  • pieprz (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
  2. Następnie gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Gotowe danie możesz podać z podsmażonym boczkiem, cebulką lub innymi ulubionymi składnikami.
  4. Po kwadransie gotowania odlej część wody. W garnku powinny zostać warzywa i ok. 400 ml wody
  5. Do garnka dodaj mąkę i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
  6. Gotowe danie dopraw do smaku przy pomocy soli i zacznij ubijać. W wyniku tych działań masz otrzymać puszystą i jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
  7. Danie serwuj od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy spotkałeś się już z tym przepisem. A może znasz go pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie napisz mi o tym w komentarzach poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟