Słysząc ich nazwę, na pewno się roześmiejesz. Do tego są obłędnie pyszne

Dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Nie dość, że w mgnieniu oka przygotujesz coś pysznego. To jeszcze nazwa samego dania na pewno od razu wywoła uśmiech na twojej twarzy.

Kluski kijem biteKluski kijem bite
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec

W rodzimej kuchni można znaleźć wiele ciekawych i smacznych potraw. Często też zdarza się tak, że nie tylko smak dania pozostaje z nami na dłużej. Na długo w pamięci zostają też oryginalne nazwy dania. Wychodzi na to, że jesteśmy bardzo kreatywnym narodem i potrafimy wymyślić naprawdę oryginalne hasła. 

Muska, pampuchy, szagówki, zaguby, pokuczaj, czy cymes. To tylko przedsmak tego, co skrywa nasza rodzima kuchnia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować genialnego przysmaku z Podlesic, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Kluski w wyjątkowym wydaniu

Dzisiejsze danie nosi bardzo charakterystyczną nazwę. I muszę przyznać, że poznałam ją całkiem niedawno. Kluchy połom bite (inna wersja kluski kijem bite), bo o nich mowa, to danie regionalne, które wywodzi się ze śląskiej ziemi

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, czym jest konkretnie ta potrawa, śpieszę z wyjaśnieniami. Okazuje się, że kluski kijem bite to nic innego jak połączenie ziemniakówmąki. Produkty te ubija się przy pomocy specjalnej pałki. Sposób podania może być różny. Zazwyczaj jednak pyszne kluski serwuje się ze smażonym boczkiem i cebulką. 

Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego!
Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego! © Adobe Stock | Stocksnapper

Co warto podkreślić, w 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało to danie na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".

Jak zrobić oryginalny przepis?

Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje śląski przysmak, jeszcze dziś możesz wyczarować go w swojej kuchni. Sprawdzona receptura już na ciebie czeka!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 100 g boczku (opcjonalnie),
  • ½ cebuli (opcjonalnie), 
  • świeże zioła (opcjonalnie),
  • pieprz (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
  2. Następnie gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Gotowe danie możesz podać z podsmażonym boczkiem, cebulką lub innymi ulubionymi składnikami.
  4. Po kwadransie gotowania odlej część wody. W garnku powinny zostać warzywa i ok. 400 ml wody
  5. Do garnka dodaj mąkę i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
  6. Gotowe danie dopraw do smaku przy pomocy soli i zacznij ubijać. W wyniku tych działań masz otrzymać puszystą i jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
  7. Danie serwuj od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy spotkałeś się już z tym przepisem. A może znasz go pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie napisz mi o tym w komentarzach poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości