Słysząc ich nazwę, na pewno się roześmiejesz. Do tego są obłędnie pyszne
Dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Nie dość, że w mgnieniu oka przygotujesz coś pysznego. To jeszcze nazwa samego dania na pewno od razu wywoła uśmiech na twojej twarzy.
30.08.2023 09:09
W rodzimej kuchni można znaleźć wiele ciekawych i smacznych potraw. Często też zdarza się tak, że nie tylko smak dania pozostaje z nami na dłużej. Na długo w pamięci zostają też oryginalne nazwy dania. Wychodzi na to, że jesteśmy bardzo kreatywnym narodem i potrafimy wymyślić naprawdę oryginalne hasła.
Muska, pampuchy, szagówki, zaguby, pokuczaj, czy cymes. To tylko przedsmak tego, co skrywa nasza rodzima kuchnia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować genialnego przysmaku z Podlesic, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski w wyjątkowym wydaniu
Dzisiejsze danie nosi bardzo charakterystyczną nazwę. I muszę przyznać, że poznałam ją całkiem niedawno. Kluchy połom bite (inna wersja kluski kijem bite), bo o nich mowa, to danie regionalne, które wywodzi się ze śląskiej ziemi.
I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, czym jest konkretnie ta potrawa, śpieszę z wyjaśnieniami. Okazuje się, że kluski kijem bite to nic innego jak połączenie ziemniaków i mąki. Produkty te ubija się przy pomocy specjalnej pałki. Sposób podania może być różny. Zazwyczaj jednak pyszne kluski serwuje się ze smażonym boczkiem i cebulką.
Co warto podkreślić, w 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało to danie na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".
Jak zrobić oryginalny przepis?
Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje śląski przysmak, jeszcze dziś możesz wyczarować go w swojej kuchni. Sprawdzona receptura już na ciebie czeka!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 1 szkl. mąki,
- 1,5 łyżki soli,
- 100 g boczku (opcjonalnie),
- ½ cebuli (opcjonalnie),
- świeże zioła (opcjonalnie),
- pieprz (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
- Następnie gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie ok. 15 minut.
- W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Gotowe danie możesz podać z podsmażonym boczkiem, cebulką lub innymi ulubionymi składnikami.
- Po kwadransie gotowania odlej część wody. W garnku powinny zostać warzywa i ok. 400 ml wody.
- Do garnka dodaj mąkę i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
- Gotowe danie dopraw do smaku przy pomocy soli i zacznij ubijać. W wyniku tych działań masz otrzymać puszystą i jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
- Danie serwuj od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy spotkałeś się już z tym przepisem. A może znasz go pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie napisz mi o tym w komentarzach poniżej.