Słysząc ich nazwę, na pewno się roześmiejesz. Do tego są obłędnie pyszne

Dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Nie dość, że w mgnieniu oka przygotujesz coś pysznego. To jeszcze nazwa samego dania na pewno od razu wywoła uśmiech na twojej twarzy.

Kluski kijem biteKluski kijem bite
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Marzena Pęcak

W rodzimej kuchni można znaleźć wiele ciekawych i smacznych potraw. Często też zdarza się tak, że nie tylko smak dania pozostaje z nami na dłużej. Na długo w pamięci zostają też oryginalne nazwy dania. Wychodzi na to, że jesteśmy bardzo kreatywnym narodem i potrafimy wymyślić naprawdę oryginalne hasła. 

Muska, pampuchy, szagówki, zaguby, pokuczaj, czy cymes. To tylko przedsmak tego, co skrywa nasza rodzima kuchnia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś nowego i spróbować genialnego przysmaku z Podlesic, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Kluski w wyjątkowym wydaniu

Dzisiejsze danie nosi bardzo charakterystyczną nazwę. I muszę przyznać, że poznałam ją całkiem niedawno. Kluchy połom bite (inna wersja kluski kijem bite), bo o nich mowa, to danie regionalne, które wywodzi się ze śląskiej ziemi

I jeśli w tej chwili zastanawiasz się, czym jest konkretnie ta potrawa, śpieszę z wyjaśnieniami. Okazuje się, że kluski kijem bite to nic innego jak połączenie ziemniakówmąki. Produkty te ubija się przy pomocy specjalnej pałki. Sposób podania może być różny. Zazwyczaj jednak pyszne kluski serwuje się ze smażonym boczkiem i cebulką. 

Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego!
Ziemniaków w takim wydaniu to coś zupełnie nowego! © Adobe Stock | Stocksnapper

Co warto podkreślić, w 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało to danie na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".

Jak zrobić oryginalny przepis?

Jeśli jesteś ciekaw, jak smakuje śląski przysmak, jeszcze dziś możesz wyczarować go w swojej kuchni. Sprawdzona receptura już na ciebie czeka!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 100 g boczku (opcjonalnie),
  • ½ cebuli (opcjonalnie), 
  • świeże zioła (opcjonalnie),
  • pieprz (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
  2. Następnie gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Gotowe danie możesz podać z podsmażonym boczkiem, cebulką lub innymi ulubionymi składnikami.
  4. Po kwadransie gotowania odlej część wody. W garnku powinny zostać warzywa i ok. 400 ml wody
  5. Do garnka dodaj mąkę i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
  6. Gotowe danie dopraw do smaku przy pomocy soli i zacznij ubijać. W wyniku tych działań masz otrzymać puszystą i jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
  7. Danie serwuj od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy spotkałeś się już z tym przepisem. A może znasz go pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie napisz mi o tym w komentarzach poniżej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione