Świeży już mi nie smakuje. Okazuje się, że mrożony jest lepszy

Jesienią i zimą nie mamy dostępu do świeżych warzyw z ogródka, a na pewno nie każdy zdążył z domowymi przetworami. Przed większością z nas pojawia się dylemat: czy kupić warzywa z importu, czy może mniej atrakcyjne wizualnie mrożonki? Odpowiedź jest prostsza niż myślisz.

Mrożonki mogą być pełne wartości odżywczychMrożonki mogą być pełne wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
– Wybrałabym mrożonkę, bo do mrożenia wybierane są warzywa czy owoce zbierane w szczycie sezonu, kiedy jest ich najwięcej, są najtańsze i mają największą wartość odżywczą – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w wywiadzie dla serwisu crazynauka.pl.

Wśród mrożonek, które poza sezonem mają więcej wartości odżywczych niż te świeże, prym wiedzie kalafior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Dlaczego mrożony kalafior to lepszy wybór?

Wszystko zależy od tego, w którym momencie zdecydujesz się zamrozić warzywo. Chociaż kalafior może przetrwać w lodówce w temperaturze 0 stopni Celsjusza nawet do 5 tygodni, nie warto zwlekać. Świeżo zerwane, dojrzałe warzywo zawiera najwięcej witamin i minerałów. Z czasem traci wartości odżywcze. Jeśli zamrozisz kalafior, gdy będzie w "szczytowej formie", zatrzymasz w nim to, co najcenniejsze.

Jak mrozić kalafior, żeby nie był siny?

Surowy kalafior po zamrożeniu nabierze mało apetycznej szarawej barwy. Z pomocą przychodzi blanszowanie. Krótka obróbka termiczna sprawia, że różyczki utrzymują swój biały kolor i nie tracą cennych właściwości.

Podzielony na mniejsze kawałki kalafior wrzucasz do wrzącej wody na 2 minuty. Wyciągasz na durszlak i przelewasz zimną wodą. Następnie rozkładasz warzywo na tacce i osuszasz ręcznikiem papierowym. Z tacką wkładasz do zamrażalnika na ok. 30 minut. Kiedy kalafior jest już twardy, możesz przełożyć go do odpowiednich pojemników lub torebek strunowych.

Na co zwrócić uwagę kupując mrożony kalafior?

Pora uzupełnić zapasy. W marketach półki uginają się od mrożonych warzyw, tylko jakie najlepiej wybrać? Przede wszystkim warto spojrzeć na skład produktu. Nie powinno tam być żadnych dodatków, ale upewnij się, że jest napisane: kalafior 100 proc. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź, czy różyczki mają naturalny kolor. Zdrowy kalafior nie może mieć brązowych plamek.

Oczywiście sprawdź także datę przydatności do spożycia i wybierz produkt z najbardziej odległym terminem. Na koniec upewnij się, że opakowanie jest szczelne, a kalafior nie jest już częściowo rozmrożony.

Mrożony kalafior w kuchni

Dobrej jakości mrożonki zdecydowanie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Różyczki kalafiora możesz wrzucić do gotującej się wody od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Jeśli masz ochotę na tradycyjny kalafior z bułką tartą, gotuj go przez 5 minut, odsącz z wody i wrzuć na patelnię.

Do piekarnika możesz wrzucić jeszcze zamrożone warzywo. Będzie doskonałe po 35 minutach w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kalafior pieczony świetnie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych lub w formie przekąski, na przykład z sosem orzechowym.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości