Świeży już mi nie smakuje. Okazuje się, że mrożony jest lepszy

Jesienią i zimą nie mamy dostępu do świeżych warzyw z ogródka, a na pewno nie każdy zdążył z domowymi przetworami. Przed większością z nas pojawia się dylemat: czy kupić warzywa z importu, czy może mniej atrakcyjne wizualnie mrożonki? Odpowiedź jest prostsza niż myślisz.

Mrożonki mogą być pełne wartości odżywczychMrożonki mogą być pełne wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
– Wybrałabym mrożonkę, bo do mrożenia wybierane są warzywa czy owoce zbierane w szczycie sezonu, kiedy jest ich najwięcej, są najtańsze i mają największą wartość odżywczą – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w wywiadzie dla serwisu crazynauka.pl.

Wśród mrożonek, które poza sezonem mają więcej wartości odżywczych niż te świeże, prym wiedzie kalafior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Dlaczego mrożony kalafior to lepszy wybór?

Wszystko zależy od tego, w którym momencie zdecydujesz się zamrozić warzywo. Chociaż kalafior może przetrwać w lodówce w temperaturze 0 stopni Celsjusza nawet do 5 tygodni, nie warto zwlekać. Świeżo zerwane, dojrzałe warzywo zawiera najwięcej witamin i minerałów. Z czasem traci wartości odżywcze. Jeśli zamrozisz kalafior, gdy będzie w "szczytowej formie", zatrzymasz w nim to, co najcenniejsze.

Jak mrozić kalafior, żeby nie był siny?

Surowy kalafior po zamrożeniu nabierze mało apetycznej szarawej barwy. Z pomocą przychodzi blanszowanie. Krótka obróbka termiczna sprawia, że różyczki utrzymują swój biały kolor i nie tracą cennych właściwości.

Podzielony na mniejsze kawałki kalafior wrzucasz do wrzącej wody na 2 minuty. Wyciągasz na durszlak i przelewasz zimną wodą. Następnie rozkładasz warzywo na tacce i osuszasz ręcznikiem papierowym. Z tacką wkładasz do zamrażalnika na ok. 30 minut. Kiedy kalafior jest już twardy, możesz przełożyć go do odpowiednich pojemników lub torebek strunowych.

Na co zwrócić uwagę kupując mrożony kalafior?

Pora uzupełnić zapasy. W marketach półki uginają się od mrożonych warzyw, tylko jakie najlepiej wybrać? Przede wszystkim warto spojrzeć na skład produktu. Nie powinno tam być żadnych dodatków, ale upewnij się, że jest napisane: kalafior 100 proc. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź, czy różyczki mają naturalny kolor. Zdrowy kalafior nie może mieć brązowych plamek.

Oczywiście sprawdź także datę przydatności do spożycia i wybierz produkt z najbardziej odległym terminem. Na koniec upewnij się, że opakowanie jest szczelne, a kalafior nie jest już częściowo rozmrożony.

Mrożony kalafior w kuchni

Dobrej jakości mrożonki zdecydowanie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Różyczki kalafiora możesz wrzucić do gotującej się wody od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Jeśli masz ochotę na tradycyjny kalafior z bułką tartą, gotuj go przez 5 minut, odsącz z wody i wrzuć na patelnię.

Do piekarnika możesz wrzucić jeszcze zamrożone warzywo. Będzie doskonałe po 35 minutach w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kalafior pieczony świetnie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych lub w formie przekąski, na przykład z sosem orzechowym.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇