Świeży już mi nie smakuje. Okazuje się, że mrożony jest lepszy

Jesienią i zimą nie mamy dostępu do świeżych warzyw z ogródka, a na pewno nie każdy zdążył z domowymi przetworami. Przed większością z nas pojawia się dylemat: czy kupić warzywa z importu, czy może mniej atrakcyjne wizualnie mrożonki? Odpowiedź jest prostsza niż myślisz.

Mrożonki mogą być pełne wartości odżywczychMrożonki mogą być pełne wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
– Wybrałabym mrożonkę, bo do mrożenia wybierane są warzywa czy owoce zbierane w szczycie sezonu, kiedy jest ich najwięcej, są najtańsze i mają największą wartość odżywczą – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w wywiadzie dla serwisu crazynauka.pl.

Wśród mrożonek, które poza sezonem mają więcej wartości odżywczych niż te świeże, prym wiedzie kalafior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Dlaczego mrożony kalafior to lepszy wybór?

Wszystko zależy od tego, w którym momencie zdecydujesz się zamrozić warzywo. Chociaż kalafior może przetrwać w lodówce w temperaturze 0 stopni Celsjusza nawet do 5 tygodni, nie warto zwlekać. Świeżo zerwane, dojrzałe warzywo zawiera najwięcej witamin i minerałów. Z czasem traci wartości odżywcze. Jeśli zamrozisz kalafior, gdy będzie w "szczytowej formie", zatrzymasz w nim to, co najcenniejsze.

Jak mrozić kalafior, żeby nie był siny?

Surowy kalafior po zamrożeniu nabierze mało apetycznej szarawej barwy. Z pomocą przychodzi blanszowanie. Krótka obróbka termiczna sprawia, że różyczki utrzymują swój biały kolor i nie tracą cennych właściwości.

Podzielony na mniejsze kawałki kalafior wrzucasz do wrzącej wody na 2 minuty. Wyciągasz na durszlak i przelewasz zimną wodą. Następnie rozkładasz warzywo na tacce i osuszasz ręcznikiem papierowym. Z tacką wkładasz do zamrażalnika na ok. 30 minut. Kiedy kalafior jest już twardy, możesz przełożyć go do odpowiednich pojemników lub torebek strunowych.

Na co zwrócić uwagę kupując mrożony kalafior?

Pora uzupełnić zapasy. W marketach półki uginają się od mrożonych warzyw, tylko jakie najlepiej wybrać? Przede wszystkim warto spojrzeć na skład produktu. Nie powinno tam być żadnych dodatków, ale upewnij się, że jest napisane: kalafior 100 proc. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź, czy różyczki mają naturalny kolor. Zdrowy kalafior nie może mieć brązowych plamek.

Oczywiście sprawdź także datę przydatności do spożycia i wybierz produkt z najbardziej odległym terminem. Na koniec upewnij się, że opakowanie jest szczelne, a kalafior nie jest już częściowo rozmrożony.

Mrożony kalafior w kuchni

Dobrej jakości mrożonki zdecydowanie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Różyczki kalafiora możesz wrzucić do gotującej się wody od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Jeśli masz ochotę na tradycyjny kalafior z bułką tartą, gotuj go przez 5 minut, odsącz z wody i wrzuć na patelnię.

Do piekarnika możesz wrzucić jeszcze zamrożone warzywo. Będzie doskonałe po 35 minutach w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kalafior pieczony świetnie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych lub w formie przekąski, na przykład z sosem orzechowym.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione