Wirtualna Polska

7 najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Sprawdź, jak je rozpoznać i nie dać się oszukać

7 najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Sprawdź, jak je rozpoznać i nie dać się oszukać

Produkty, które znajdują się na naszym stole mogą okazać się nie zupełnie tym, czym nam się wydaje.

Wirtualna Polska

Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak rzeczywiście powinny wyglądać. Oto sposoby, których najczęściej używają producenci i jak się przed nimi zabezpieczyć:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

1. Kawa mielona

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Mielona kawa może zawierać pieczone i posiekane ziarna jęczmienia, soi i pszenicy. Dodatkowo, by obniżyć koszty produkcji, firmy często dodają drewniane wióry. Najlepiej kupować ziarna kawy i mielić je samemu w domu lub poprosić o to w sklepie.

2. Sok żurawinowy i z granatu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Etykieta na opakowaniu gwarantuje 100% soku, jednak napój jest najprawdopodobniej rozcieńczony sokiem jabłkowym lub zwyczajną wodą. Przed zakupem przeczytaj dokładnie etykietę i zwróć szczególną uwagę na proporcje soku.

3. Oliwa z oliwek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zamiast oliwy z oliwek może się okazać, że w butelce znajduje się olej kukurydziany, palmowy lub sojowy. By sprawdzić czy to rzeczywiście oliwa z oliwek, najlepiej wlać odrobinę do szklanki i umieścić w lodówce. Prawdziwa oliwa wytworzy osad.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

4. Parmezan

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Często się okazuje, że parmezan składa się w 10% z wiórów drewnianych. Mieszanina tanich serów również może być sprzedawana jako parmezan. Najlepiej więc kupować odkrojony kawałek z całego koła parmezanu.

5. Miód

Jeśli chodzi o substytuty miodu, to ludzka wyobraźnia nie ma granic. Zazwyczaj jest to sztuczny miód z syntetycznych składników, często naturalny jest rozcieńczany syropami o wysokiej zawartości fruktozy. Jeśli na opakowaniu pisze, że powinien być przechowywany w lodówce, to na pewno nie jest miód. Naturalny nie ma zbyt wielkich wymagań w kwestiach przechowywania.

6. Sushi

Kupując pakowane sushi, zamiast łososia otrzymujesz tańszą wersję ryb, czasem nawet specjalnie pokolorowaną. Lepiej wybrać się do baru serwującego sushi, a w domu przygotować stek z ryby.

Ryż

Wśród wszystkich podróbek, ten może okazać się bardzo niebezpieczny. Sztuczny ryż jest wykonany ze skrobi zmieszanej z plastikiem i pali się jak tworzywo sztuczne oraz nie tonie w wodzie. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×