PrzepisZ tą szynką na nowo pokochasz kanapki. Nasz patent jest tak dobry, że podzielisz się nim z rodziną

Z tą szynką na nowo pokochasz kanapki. Nasz patent jest tak dobry, że podzielisz się nim z rodziną

Z tą szynką na nowo pokochasz kanapki. Nasz patent jest tak dobry, że podzielisz się nim z rodziną
Paulina
12.09.2022 16:41

Szynka na chlebie ze sklepu już Ci się znudziła? Możesz zrobić ją samodzielnie. Zapach, smak i barwa sprawią, że będzie smakować nie tylko Tobie, ale również Twoim bliskim. Kanapki już nigdy nie będą nudne. Oto potrzebna lista składników i sposób przygotowania, by zrobić gotowaną szynkę.

Do zrobienia tego mięsa będzie potrzebny nam jeden sekretny składnik, który nada całego aromatu i pięknego koloru naszej szynce. Przygotuj garść łupin z żółtej cebuli, które są niezbędnym elementem tego dania.

Gotowana szynka

Obraz

Składniki:

  • 1 kg dowolnego mięsa wieprzowego w kawałku
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • garść łupin z cebuli żółtej
  • kilka kulek ziela angielskiego i jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 1/2 łyżeczki soli peklowanej

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Przed umieszczeniem łupin z cebuli i czosnku w wodzie, dokładnie je umyj. Następnie włóż je do garnka razem z przyprawami. Dodaj opłukane mięso i zalej wszystko 1 litrem wody. Gotuj tak przygotowane składniki przez 50 minut. Najlepiej na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjmij szynkę z wody na deskę i poczekaj, aż mięso ostygnie. Włóż je do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Tak przygotowana szynka jest gotowa na kanapki. Możesz podawać ją z różnymi warzywnymi dodatkami. Smacznego!

Szynka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Szynka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ile przetworzonego mięsa spożywać w ciągu tygodnia?

Z jedzeniem różnego rodzaju szynek jest tak, że ważna jest jakość, a nie ilość. Oprócz tego, że wiele zyskamy, jedząc mało przetworzone mięsa, to nie narażamy się również na wystąpienie różnych chorób. Spożycie przetworzonego mięsa, między innymi szynki, może w znaczny sposób zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Spowodowane jest to wysoką zawartością tłuszczów nasyconych i sodu w tych produktach. Ogranicz spożycie wędlin i mięsa czerwonego do 0,5 kg na tydzień.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować długo duszoną karkówkę w pomidorach krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także