Ta część wieprzowiny jest najzdrowsza. Ma dużo białka i niewiele kalorii

Polacy uwielbiają kurczaka. Jego mięso jest uważane za zdrowe, łatwe do przygotowania i znajdziesz je w każdym sklepie. Jednak nawet najlepiej doprawiony drób w końcu się nudzi. Na szczęście istnieje świetna alternatywa, która jest równie odżywcza, a przy tym dużo bardziej aromatyczna i delikatna.

PolędwiczkaTo mięso jest zaskakująco zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iva Villi

Wieprzowina często kojarzy się z ciężkimi, tłustymi daniami, które raczej omijamy na diecie. A szkoda, bo wśród jej części znajduje się prawdziwa perełka – delikatna, chuda i wyjątkowo smaczna. Polędwiczka to mięso, które świetnie sprawdza się w lekkiej kuchni i pozwala wprowadzić do menu coś nowego, bez wyrzutów sumienia. Łączy w sobie subtelny smak, miękką strukturę i mnóstwo możliwości kulinarnych. To doskonały wybór, gdy masz ochotę na coś innego niż kurczak, ale nadal chcesz jeść wartościowo i lekko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Właściwości odżywcze polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, jakie możesz wrzucić na patelnię. Jest najchudszym kawałkiem wieprzowiny, więc to idealny wybór dla tych, którzy chcą jeść zdrowo. Mimo swojego pochodzenia, ma naprawdę niewiele tłuszczu i dużo białka, bo nawet 21 gramów na 100 gramów mięsa.

To nie wszystko. Polędwiczka dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pomagają nam lepiej radzić sobie ze stresem. Znajdziesz w niej także żelazo, potas, wapń i magnez, czyli wszystko to, co warto mieć na talerzu, jeśli chcesz zadbać o serce, mięśnie i dobre samopoczucie. Warto podkreślić, że to mięso lekkostrawne i niskokaloryczne, więc spokojnie można włączyć je do diety, nawet jeśli akurat jest się na redukcji.

Jak przyrządzić polędwiczkę wieprzową?

Polędwiczka wieprzowa jest miękka i soczysta. Nie wymaga długiej obróbki, a dobrze przyprawiona, zachwyca swoim smakiem i teksturą. Łatwo przyrządzić z niej coś naprawdę pysznego. Oto kilka pomysłów:

  • Pieczenie w całości – natrzyj mięso czosnkiem, ziołami i oliwą, a następnie upiecz w piekarniku. Efekt? Aromatyczna, soczysta pieczeń, idealna na rodzinny obiad.
  • Smażone medaliony – pokrój polędwiczkę w plastry, obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni i podaj z kremowym sosem, np. pieprzowym, grzybowym lub śmietanowym.
  • Polędwiczka z grilla – po zamarynowaniu w mieszance przypraw i oliwy, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kiełbasek i steków.
  • Dania duszone – możesz dusić ją w lekkim sosie warzywnym, bulionie lub winie, mięso będzie miękkie i aromatyczne.
  • Sałatki i kolacje – polędwiczka smakuje wyśmienicie na zimno, pokrojona w plastry, np. z rukolą, mango i serem feta.

To mięso świetnie sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas bardziej wykwintnych posiłków. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki, by zrobić wrażenie na gościach.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni