PrzepisDietaTa ryba smakuje nawet tym, którzy ich nie lubią. A mało kto w ogóle ją u nas zna

Ta ryba smakuje nawet tym, którzy ich nie lubią. A mało kto w ogóle ją u nas zna

Łupacz to ryba o chudym, lekkostrawnym mięsie
Łupacz to ryba o chudym, lekkostrawnym mięsie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.08.2023 19:58

Ta niepopularna (przynajmniej w Polsce) ryba świetnie udaje dorsza, do tego ma chude, bogate w białko, witaminy i minerały mięso. Ciekawostką jest, że może przypaść do gustu nawet tym, którym nie po drodze z rybnym zapachem czy smakiem. Łupacz - bo o nim mowa - to ryba warta uwagi. Zobacz, co warto o niej wiedzieć.

Łupacz (Melanogrammus aeglefinus) znany też jako plamiak to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Jest blisko spokrewniony z dorszem i występuje w słonych wodach północno-wschodniego Atlantyku, głównie w okolicach północno-zachodniej Europy i Ameryki Północnej. W Anglii to ceniony składnik wielu potraw, w Polsce zaś jest praktycznie nieznany. A szkoda, bo ryba ta może posmakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łupacz - ryba dla tych, którzy nie lubią ryb

Mięso plamiaka jest białe, zwarte, ale delikatne. Co warto wiedzieć, łupacz nie ma mocnego rybiego posmaku, dlatego też może sprawdzić się w diecie osób, które nie przepadają za rybami. Plamiak jest popularnym surowcem w przemyśle rybnym i spożywczym m.in. w krajach anglosaskich - tam razem z dorszem tworzy podstawę dania fish and chips. W kuchni polskiej jednak nie jest zbyt popularny.

Rybę tę można przygotować na wiele różnych sposobów. Nadaje się zarówno do smażenia w panierce, jak i duszenia czy grillowania. Sprawdzi się również jako składnik kotlecików rybnych czy pulpetów. Przed obróbką warto skropić rybę sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na godzinę. Dzięki temu mięso nabierze jędrności.

Łupacz, obok dorsza, jest składnikiem popularnego dania fish and chips
Łupacz, obok dorsza, jest składnikiem popularnego dania fish and chips© Pixabay

Czy łupacz jest zdrową rybą? Gdzie można go kupić?

Filety z łupacza znajdziemy w sklepach rybnych, marketach oraz w popularnych dyskontach. Kilogram mrożonej ryby kosztuje ok. 50 zł. Jak wygląda łupacz? Ma charakterystyczne wydłużone ciało pokryte małymi łuskami. Jego barwa jest zazwyczaj szara z odcieniami brązu. Na bokach ciała widoczne są ciemniejsze plamy, które stanowią wyróżniający element tego gatunku. Od głowy aż do ogona ryby ciągnie się wyraźna, ciemna linia boczna, mocno kontrastująca z jaśniejszymi kolorami boków.

Rybę tę wykorzystuje się do przygotowania potraw niskokalorycznych. Mięso łupacza jest chude i lekkostrawne. Ponadto stanowi źródło białka wysokiej jakości biologicznej, witamin i minerałów, w tym witaminy B12, selenu i fosforu. Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji krwinek czerwonych, a selen jest ważnym antyoksydantem. Ponadto w mięsie łupacza znajdują się zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 istotne dla prawidłowego funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także