Ta ryba smakuje nawet tym, którzy ich nie lubią. A mało kto w ogóle ją u nas zna

Ta niepopularna (przynajmniej w Polsce) ryba świetnie udaje dorsza, do tego ma chude, bogate w białko, witaminy i minerały mięso. Ciekawostką jest, że może przypaść do gustu nawet tym, którym nie po drodze z rybnym zapachem czy smakiem. Łupacz - bo o nim mowa - to ryba warta uwagi. Zobacz, co warto o niej wiedzieć.

Łupacz to ryba o chudym, lekkostrawnym mięsieŁupacz to ryba o chudym, lekkostrawnym mięsie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łupacz (Melanogrammus aeglefinus) znany też jako plamiak to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Jest blisko spokrewniony z dorszem i występuje w słonych wodach północno-wschodniego Atlantyku, głównie w okolicach północno-zachodniej Europy i Ameryki Północnej. W Anglii to ceniony składnik wielu potraw, w Polsce zaś jest praktycznie nieznany. A szkoda, bo ryba ta może posmakować nawet tym, którzy za rybami nie przepadają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Łupacz - ryba dla tych, którzy nie lubią ryb

Mięso plamiaka jest białe, zwarte, ale delikatne. Co warto wiedzieć, łupacz nie ma mocnego rybiego posmaku, dlatego też może sprawdzić się w diecie osób, które nie przepadają za rybami. Plamiak jest popularnym surowcem w przemyśle rybnym i spożywczym m.in. w krajach anglosaskich - tam razem z dorszem tworzy podstawę dania fish and chips. W kuchni polskiej jednak nie jest zbyt popularny.

Rybę tę można przygotować na wiele różnych sposobów. Nadaje się zarówno do smażenia w panierce, jak i duszenia czy grillowania. Sprawdzi się również jako składnik kotlecików rybnych czy pulpetów. Przed obróbką warto skropić rybę sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na godzinę. Dzięki temu mięso nabierze jędrności.

Łupacz, obok dorsza, jest składnikiem popularnego dania fish and chips
Łupacz, obok dorsza, jest składnikiem popularnego dania fish and chips © Pixabay

Czy łupacz jest zdrową rybą? Gdzie można go kupić?

Filety z łupacza znajdziemy w sklepach rybnych, marketach oraz w popularnych dyskontach. Kilogram mrożonej ryby kosztuje ok. 50 zł. Jak wygląda łupacz? Ma charakterystyczne wydłużone ciało pokryte małymi łuskami. Jego barwa jest zazwyczaj szara z odcieniami brązu. Na bokach ciała widoczne są ciemniejsze plamy, które stanowią wyróżniający element tego gatunku. Od głowy aż do ogona ryby ciągnie się wyraźna, ciemna linia boczna, mocno kontrastująca z jaśniejszymi kolorami boków.

Rybę tę wykorzystuje się do przygotowania potraw niskokalorycznych. Mięso łupacza jest chude i lekkostrawne. Ponadto stanowi źródło białka wysokiej jakości biologicznej, witamin i minerałów, w tym witaminy B12, selenu i fosforu. Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji krwinek czerwonych, a selen jest ważnym antyoksydantem. Ponadto w mięsie łupacza znajdują się zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 istotne dla prawidłowego funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie