PrzepisDeseryTen tajemniczy składnik sprawi, że twoje ciasto będzie smakowało milion razy lepiej. To działa!

Ten tajemniczy składnik sprawi, że twoje ciasto będzie smakowało milion razy lepiej. To działa!

Ten tajemniczy składnik sprawi, że twoje ciasto będzie smakowało milion razy lepiej. To działa!
Ala Krauzowicz
14.04.2016 16:06, aktualizacja: 17.05.2017 14:56

Jeżeli lubisz piec, na pewno wiesz, że zrobione przez nas ciasto, nie zawsze będzie smakować tak, jakbyśmy tego chciały. Nie zawsze też zależne jest to od naszych umiejętności kulinarnych. Może mieć na to wpływ wiele czynników, takich jak np. zły dzień czy słaba jakość składników. Zapewne wiesz, że każdy profesjonalny szef kuchni posiada swoją tajemniczą recepturę i tajemniczy składnik, które sprawiają, że dana potrawa smakuje wyśmienicie i nikt inny nie jest w stanie zrobić takiej samej. Dlaczego? Ponieważ nie zna sekretnych składników, które przyczyniają się do sukcesu. Istnieje natomiast jeden tajemniczy składnik, który po dodaniu go do ciasta sprawi, że będzie smakowało sto razy lepiej, niż bez niego. Nie uwierzysz co nim jest, ale zapewne masz go w domu!

Obraz

Szef kuchni pewnej znanej restauracji wierzy, że znalazł klucz do tzw. "czekoladowej nirwany". Podpowiedź: jest to znany nam składnik, zarezerwowany raczej dla kanapek.

Jakiś czas temu właściciel rodzinnej włoskiej restauracji, Jasper J. Mirabile Jr, wyjaśnił sekret tajemniczego składnika dodawanego przez jego mamę do uwielbianego przez wszystkich jej ciasta czekoladowego. Nie uwierzysz co nim było. Przygotuj się!

... to majonez!

"Zanim zaczniesz kręcić nosem, chcę wyjaśnić, że majonez jest używany jako składnik do najlepszych ciast czekoladowych, jakie kiedykolwiek jadłem."

- pisze Mirabile. Wyjaśnia także, że majonez to substytut oleju, który jest zazwyczaj używany w ciastach czekoladowych. Majonez wyrównuje poziom cukru i chroni ciasto przed wysuszeniem się.

"Mój ojciec pewnego dnia stwierdził, że ciasta w naszej restauracji są zbyt suche. Moja mama zasugerowała więc dodanie majonezu do ciasta."

- dodaje.

Na początku, byłam trochę zdziwiona, ale kiedy ostatnio dodałam do ciasta czekoladowego majonez, muszę przyznać, że było dużo lepsze, niż zwykle. To naprawdę działa. Teraz będę już zawsze tak robić!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także