Tak powinieneś gotować parówki. Wtedy będą smaczniejsze i nieco zdrowsze

Choć gotowanie parówek wydaje się banalnie proste, warto wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Wtedy nie tylko będą smaczniejsze i bardziej soczyste, ale także ich wartości odżywcze się nie obniżą. Kluczowa jest jedna zasada.

Parowki na ciepło? O tym trzeba pamiętaćParowki na ciepło? O tym trzeba pamiętać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Torsten Schon
Dorota Gepert

Wkładasz parówki do wody i zagotowujesz je? To nie jest dobry sposób na ich podgrzanie. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania kultowych "kiełbasek", aby nie pozbawić ich smaku i wartości odżywczych, a co gorsza nie popełnić błędu, przez który mogą się wytworzyć szkodliwe dla zdrowia związki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Jak podgrzewać parówki?

Choć gotowanie parówek to nie jest trudne zadanie, w tej kwestii zabierają głos nawet autorytety kulinarne. Na ten temat wypowiadali się niejednokrotnie znani kucharze, na przykład Robert Makłowicz i Piotr Ogiński. Obaj podkreślają, że podczas przygotowywania parówek wiele osób często popełnia błąd. A wystarczy zwracać uwagę na temperaturę wody i nie wrzucać ich do wrzątku.

Wysoka temperatura bowiem sprawi, że kiełbaski popękają, staną się mniej soczyste. Tracą wtedy smak i wartości odżywcze. Dodatkowo podczas gotowania parówek we wrzątku mogą powstawać nitrozoaminy. To związki chemiczne o potencjalnych właściwościach rakotwórczych. Dlatego bezpieczniej jest podgrzewać parówki w wodzie o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza, tak by nie doprowadzić wody do wrzenia. Można je także przyrządzić na parze.

Triki kulinarnych ekspertów

Robert Makłowicz gotuje wodę, a następnie wyłącza palnik i dopiero wtedy wkłada do niej parówki. Wtedy według kulinarnego eksperta, kiełbaski zachowują delikatną strukturę oraz smak. Z kolei Piotr Ogiński, twórca kulinarnego kanału "Kocham Gotować", proponuje delikatne podejście do parówek. Stosuje wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, co sprawia, że kiełbaski "parzą się" i nie tracą żadnych swoich walorów.

Z czym podawać parówki?

Ponieważ parówki są dość słone i tłuste, nie najlepszym wyborem będzie majonez. Warto postawić na lżejsze dodatki, takie jak musztarda czy keczup, które mają znacznie mniej kalorii. Dobrze sprawdzi się też pełnoziarniste pieczywo i nawet najprostsza sałatka warzywna. Wystarczy pokroić kilka pomidorków koktajlowych i ogórka kiszonego. Na takie śniadanie czy kolację można sobie od czasu do czasu pozwolić.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej