Tak powinieneś gotować parówki. Wtedy będą smaczniejsze i nieco zdrowsze

Choć gotowanie parówek wydaje się banalnie proste, warto wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Wtedy nie tylko będą smaczniejsze i bardziej soczyste, ale także ich wartości odżywcze się nie obniżą. Kluczowa jest jedna zasada.

Parowki na ciepło? O tym trzeba pamiętaćParowki na ciepło? O tym trzeba pamiętać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Torsten Schon
Dorota Gepert

Wkładasz parówki do wody i zagotowujesz je? To nie jest dobry sposób na ich podgrzanie. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania kultowych "kiełbasek", aby nie pozbawić ich smaku i wartości odżywczych, a co gorsza nie popełnić błędu, przez który mogą się wytworzyć szkodliwe dla zdrowia związki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Jak podgrzewać parówki?

Choć gotowanie parówek to nie jest trudne zadanie, w tej kwestii zabierają głos nawet autorytety kulinarne. Na ten temat wypowiadali się niejednokrotnie znani kucharze, na przykład Robert Makłowicz i Piotr Ogiński. Obaj podkreślają, że podczas przygotowywania parówek wiele osób często popełnia błąd. A wystarczy zwracać uwagę na temperaturę wody i nie wrzucać ich do wrzątku.

Wysoka temperatura bowiem sprawi, że kiełbaski popękają, staną się mniej soczyste. Tracą wtedy smak i wartości odżywcze. Dodatkowo podczas gotowania parówek we wrzątku mogą powstawać nitrozoaminy. To związki chemiczne o potencjalnych właściwościach rakotwórczych. Dlatego bezpieczniej jest podgrzewać parówki w wodzie o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza, tak by nie doprowadzić wody do wrzenia. Można je także przyrządzić na parze.

Triki kulinarnych ekspertów

Robert Makłowicz gotuje wodę, a następnie wyłącza palnik i dopiero wtedy wkłada do niej parówki. Wtedy według kulinarnego eksperta, kiełbaski zachowują delikatną strukturę oraz smak. Z kolei Piotr Ogiński, twórca kulinarnego kanału "Kocham Gotować", proponuje delikatne podejście do parówek. Stosuje wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, co sprawia, że kiełbaski "parzą się" i nie tracą żadnych swoich walorów.

Z czym podawać parówki?

Ponieważ parówki są dość słone i tłuste, nie najlepszym wyborem będzie majonez. Warto postawić na lżejsze dodatki, takie jak musztarda czy keczup, które mają znacznie mniej kalorii. Dobrze sprawdzi się też pełnoziarniste pieczywo i nawet najprostsza sałatka warzywna. Wystarczy pokroić kilka pomidorków koktajlowych i ogórka kiszonego. Na takie śniadanie czy kolację można sobie od czasu do czasu pozwolić.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby