Takie banany są dla ciebie niebezpieczne. Zawierają toksyny, dlatego lepiej ich nie jedz

Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Jemy je bardzo chętnie — i nie popełniamy przez to błędu. A jednak zanim sięgniemy po tę pożywną przekąskę, warto dowiedzieć się, które banany są dla nas najlepsze, a które najgorsze. Czy wiesz, że niektóre z nich zawierają nawet... toksyny?

Banany - zdrowe owoce, o których należy jednak wiedzieć to i owoBanany - zdrowe owoce, o których należy jednak wiedzieć to i owo
Źródło zdjęć: © Canva | Gratisography

7 kilogramów. Tyle bananów, według statystyk, każdy Polak zjada co roku. Na tę liczbę należy patrzeć z optymizmem: banany to bardzo zdrowe owoce, a jeśli potrafimy korzystać z ich właściwości odżywczych, to ich regularne spożywanie przyniesie nam same korzyści. Co jednak mamy na myśli, pisząc tu o takiej "umiejętności"? Oczywiście chodzi nam o zdawanie sobie sprawy z tego, że nawet zdrowe produkty spożywcze potrafią nam w pewnym okolicznościach zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Banany — kiedy jeść, a kiedy nie?

Banany są rewelacyjnym źródłem witaminy A i C, błonnika, potasu (ze szczególnym uwzględnieniem tego składnika mineralnego) i fitasteroli. To sprawia, że regularne spożycie tych owoców chroni nas przed miażdżycą, wspiera mięśnie i odporność, a w pewnych warunkach pomaga nawet zrzucić zbędne kilogramy. Bardzo ważna jest tu kwestia relacji błonnika i cukru; co prawda banany zawierają dość dużo sacharozy, glukozy i fruktozy, ale błonnik spowalnia ich wchłanianie i zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi. To oznacza, że jedzenie bananów tworzy mechanizm zapobiegający nadwadze.

Diabeł, jak to zwykle bywa, tkwi w szczegółach. Dietetycy apelują, by bananów nie jeść na czczo. Chociaż są one doskonałą przekąską, nie powinny stanowić naszego śniadania, bo po pierwsze zawierają za mało białka i tłuszczu, a po drugie — podnoszą i tak już wysoki z rana poziom kortyzolu. Więcej na ten temat pisaliśmy w innym naszym artykule.

Banany, które są toksyczne

W kwestii bananów bardzo ważną rolę odgrywa proces ich dojrzewania. Im "starszy" owoc, tym zawiera on mniej błonnika, a więc działanie obecnego w nim cukru staje się silniejsze i dotkliwsze — również dla naszej sylwetki. Brązowiejąca skórka nie jest oczywiście oznaką zepsucia, a i sam owoc, który nabiera takiej barwy (poprzez rozpoczęty proces fermentacji) to nawet większe stężenie niektórych wartości zdrowotnych, między innymi witaminy B6.

Im bardziej dojrzałe banany, tym mniej błonnika zawierają
Im bardziej dojrzałe banany, tym mniej błonnika zawierają © Canva | _Alicja_

Z których bananów powinniśmy w takim razie zrezygnować? Z tych niedojrzałych. Nie chodzi tu wyłącznie o ich smak i zawartość mikro i makroskładników, lecz o mechanizm dojrzewania. Warto bowiem wiedzieć, że szkodliwe dla zdrowia toksyny, obecne w bananach, zostają zneutralizowane w naturalny sposób podczas dojrzewania. Zielone owoce jeszcze nie przeszły tej ścieżki i najzwyczajniej w świecie lepiej ich nie jeść.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości