WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

To mało znane zioło nazywane jest "niszczycielem cukru". Skutecznie hamuje apetyt na słodkie

Gurmar jest jednym z ziół ajurwedyjskich. Roślina ta wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie cenna jest dla osób cierpiących na cukrzycę. Ponadto badania sugerują, że gurmar może pomóc w utracie nadmiernych kilogramów poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi.

Najcenniejszą częścią rośliny są właśnie liście, z których produkuje się susz do zaparzania
Najcenniejszą częścią rośliny są właśnie liście, z których produkuje się susz do zaparzania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gurmar to pnącze, które rośnie przez wiele lat, charakteryzujące się eliptycznymi liśćmi i małymi żółtymi kwiatami. W Indiach nazywany jest "niszczycielem cukru" i używa się go od około dwóch tysięcy lat do leczenia różnych dolegliwości, takich jak problemy trawienne, zaparcia, a także cukrzyca. W medycynie ajurwedyjskiej gurmar był również stosowany do pozbycia się pasożytów z organizmu, a także ceniono go za silne właściwości przeciwzapalne i moczopędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie

Gurmar, czyli "niszczyciel cukru"

Ciekawostką jest to, że spożycie liści tej rośliny może zahamować apetyt na słodkie potrawy. Na przykład banan spożyty bezpośrednio po żuciu liści gurmar będzie mdły, pozbawiony smaku i przede wszystkim charakterystycznej słodyczy. Jest to związane z obecnością tzw. kwasów gymnemowych, które wiążą się z receptorami smaku na języku.

Badania wykazały, że te kwasy mają działanie przeciwcukrzycowe. Zmniejszają one wchłanianie cukru z jelit i zwiększają poziom insuliny we krwi. Jedno z badań wykazało, że stosowanie około 400 mg wyciągu z gurmaru przez 18-20 miesięcy może pomóc niektórym diabetykom w zmniejszeniu dawki leków.

Poprzez zmniejszanie ochoty na słodycze i poprawę metabolizmu węglowodanów, gurmar może być nie tylko wsparciem dla osób chorych na cukrzycę, ale także dla tych, którzy walczą z nadwagą. W ich przypadku kolejną cenną właściwością tej egzotycznej rośliny jest to, że gurmar blokuje także wchłanianie lipidów, obniżając poziom "złego" cholesterolu.

Gurmar
Gurmar © Wikimedia Commons | Lalithamba from India, CC BY 2.0

Jak stosować gurmar?

Z badań, które ukazały się na łamach "Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants", wynika, że gurmar to skarbnica nie tylko kwasów gymnemowych, ale również: flawonoidów, kwasu cynamonowego, kwasu foliowego i witaminy C, kwasu mrówkowego i kwasu masłowego.

Najcenniejszą częścią rośliny są właśnie liście, z których produkuje się susz do zaparzania. Ponadto gurmar można znaleźć w postaci proszku, tabletek, a także jako składnik suplementów diety. Mimo że jego stosowanie jest bezpieczne, ze względu na brak wystarczających badań, nie zaleca się jego stosowania przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Osoby, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe, powinny zachować ostrożność, aby uniknąć hipoglikemii. Gurmar może również wchodzić w interakcje z aspiryną i dziurawcem.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba