To najdroższe warzywo na świecie. Warte nawet 1000 euro za kilogram, a Polacy po nim depczą

Z pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dań
Z pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dań
Źródło zdjęć: © Pixabay | allybally4b

15.09.2024 10:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z jednej strony to wyszukany, bardzo drogi, może nawet ekstrawagancki produkt, z kolei drugiej z pewnością wiele osób minęło, a może nawet zadeptało go podczas przechadzki po lesie. Za granicą młode pędy chmielu są wysoko cenionymi składnikami potraw, w Polsce zaś, mimo że rosną dziko, nie cieszą się popularnością. Czym są pędy chmielu, gdzie rosną i jak je pozyskać?

Chmiel, należący do rodziny konopiowatych, jest uprawiany głównie dla jego szyszek. Te części rośliny są kluczowym składnikiem używanym w browarnictwie. Pędy chmielu, które wyrastają z gleby i rozciągają się ku górze, formując długie, cienkie łodygi z liśćmi, również odgrywają istotną rolę. Pędy te zawierają olejki eteryczne, które są wykorzystywane w przemyśle piwowarskim. Dzięki nim piwo zyskuje charakterystyczny aromat i smak, a także zyskuje właściwości konserwujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młode pędy chmielu białe i zielone. W czym tkwi fenomen?

Pędy chmielu to jedno z najdroższych warzyw na świecie. Kosztują prawie 1000 euro za kg (źródło: zionmarketresearch.com; 2022 r.), ponieważ koszt ich uprawy jest bardzo wysoki, a metoda zbioru wymaga ciężkiej i mozolnej pracy. Zbiór pędów chmielu może powodować zapalenie skóry u zbieraczy, a w niektórych przypadkach wymagane jest leczenie. Prawie 3 proc. zbieraczy cierpi na zmiany skórne na nogach, twarzy i rękach z powodu zbioru pędów chmielu.

Chmiel rośnie dziko w całej Polsce, porasta łęgi i zarośla w pobliżu rzek. To bardzo ekspansywna roślina, traktowana nawet jak chwast. Z tego też powodu, ale też z powodu nieznajomości tematu, mało kto zajmuje się w Polsce zbieraniem pędów chmielu. Na próżno szukać ich na targach, w sklepach, na bazarach czy nawet w restauracjach. A szkoda, bo mają szerokie zastosowanie kulinarne. Dojrzałe pnącza po ugotowaniu przypominają swym smakiem szparagi, można je smażyć na odrobinie oliwy lub masła, albo grillować, i serwować jako dodatek do dania głównego. Pędy chmielu można również marynować.

Chcąc skosztować pędów chmielu, najlepiej jest wybrać się do lasu pod koniec marca lub na początku kwietnia. Właśnie wtedy zaczyna się sezon na zbiór młodych pędów i trwa on bardzo krótko. Pędy zbyt późno zebrane, nawet już w maju, są ciemne i włókniste, tracą chrupkość, soczystość i smak. Najsmaczniejsze są pierwsze pędy chmielu, czyli białe. Są miękkie i soczyste, a także kruche, dlatego bardzo ostrożnie należy je zbierać. To niełatwe zadanie. Późniejsze zielone pędy chmielu również są smaczne, dodatkowo łatwiej się je zbiera, ale nie mają w sobie tyle delikatności co białe.

Zielone pędy chmielu
Zielone pędy chmielu © Adobe Stock | Pyszności

Właściwości zdrowotne pędów chmielu

Pędy chmielu, używane od stuleci w medycynie naturalnej, znane są ze swoich zdrowotnych właściwości. Zawierają związki chmielowe, które mają działanie uspokajające i przeciwlękowe. Ponadto pędy chmielu mogą łagodzić objawy stresu, lęku oraz bezsenności. Zawarte w nich flawonoidy posiadają przeciwzapalne właściwości, co sprawia, że są pomocne w redukcji bólu i stanów zapalnych.

Pędy chmielu zawierają również substancje gorzkie, które wspomagają trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego są źródłem związków o działaniu przeciwbakteryjnym, co przyczynia się do zwalczania różnych infekcji bakteryjnych.