To najdroższe warzywo na świecie. Warte nawet 1000 euro za kilogram, a Polacy po nim depczą

Z jednej strony to wyszukany, bardzo drogi, może nawet ekstrawagancki produkt, z kolei drugiej z pewnością wiele osób minęło, a może nawet zadeptało go podczas przechadzki po lesie. Za granicą młode pędy chmielu są wysoko cenionymi składnikami potraw, w Polsce zaś, mimo że rosną dziko, nie cieszą się popularnością. Czym są pędy chmielu, gdzie rosną i jak je pozyskać?

Z pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dańZ pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dań
Źródło zdjęć: © Pixabay | allybally4b

Chmiel, należący do rodziny konopiowatych, jest uprawiany głównie dla jego szyszek. Te części rośliny są kluczowym składnikiem używanym w browarnictwie. Pędy chmielu, które wyrastają z gleby i rozciągają się ku górze, formując długie, cienkie łodygi z liśćmi, również odgrywają istotną rolę. Pędy te zawierają olejki eteryczne, które są wykorzystywane w przemyśle piwowarskim. Dzięki nim piwo zyskuje charakterystyczny aromat i smak, a także zyskuje właściwości konserwujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Młode pędy chmielu białe i zielone. W czym tkwi fenomen?

Pędy chmielu to jedno z najdroższych warzyw na świecie. Kosztują prawie 1000 euro za kg (źródło: zionmarketresearch.com; 2022 r.), ponieważ koszt ich uprawy jest bardzo wysoki, a metoda zbioru wymaga ciężkiej i mozolnej pracy. Zbiór pędów chmielu może powodować zapalenie skóry u zbieraczy, a w niektórych przypadkach wymagane jest leczenie. Prawie 3 proc. zbieraczy cierpi na zmiany skórne na nogach, twarzy i rękach z powodu zbioru pędów chmielu.

Chmiel rośnie dziko w całej Polsce, porasta łęgi i zarośla w pobliżu rzek. To bardzo ekspansywna roślina, traktowana nawet jak chwast. Z tego też powodu, ale też z powodu nieznajomości tematu, mało kto zajmuje się w Polsce zbieraniem pędów chmielu. Na próżno szukać ich na targach, w sklepach, na bazarach czy nawet w restauracjach. A szkoda, bo mają szerokie zastosowanie kulinarne. Dojrzałe pnącza po ugotowaniu przypominają swym smakiem szparagi, można je smażyć na odrobinie oliwy lub masła, albo grillować, i serwować jako dodatek do dania głównego. Pędy chmielu można również marynować.

Chcąc skosztować pędów chmielu, najlepiej jest wybrać się do lasu pod koniec marca lub na początku kwietnia. Właśnie wtedy zaczyna się sezon na zbiór młodych pędów i trwa on bardzo krótko. Pędy zbyt późno zebrane, nawet już w maju, są ciemne i włókniste, tracą chrupkość, soczystość i smak. Najsmaczniejsze są pierwsze pędy chmielu, czyli białe. Są miękkie i soczyste, a także kruche, dlatego bardzo ostrożnie należy je zbierać. To niełatwe zadanie. Późniejsze zielone pędy chmielu również są smaczne, dodatkowo łatwiej się je zbiera, ale nie mają w sobie tyle delikatności co białe.

Zielone pędy chmielu
Zielone pędy chmielu © Adobe Stock | Pyszności

Właściwości zdrowotne pędów chmielu

Pędy chmielu, używane od stuleci w medycynie naturalnej, znane są ze swoich zdrowotnych właściwości. Zawierają związki chmielowe, które mają działanie uspokajające i przeciwlękowe. Ponadto pędy chmielu mogą łagodzić objawy stresu, lęku oraz bezsenności. Zawarte w nich flawonoidy posiadają przeciwzapalne właściwości, co sprawia, że są pomocne w redukcji bólu i stanów zapalnych.

Pędy chmielu zawierają również substancje gorzkie, które wspomagają trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego są źródłem związków o działaniu przeciwbakteryjnym, co przyczynia się do zwalczania różnych infekcji bakteryjnych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"