To najzdrowsze dania. W PRL-u wszyscy zajadali, a dziś raczej unikamy

Jeszcze kilka lat temu kuchnia z czasów PRL-u była tylko krytykowana, dziś zaczynamy doceniać te dania. Niektóre z nich cieszą się nawet mianem kultowych. I nie chodzi tylko o smak, bo o wielu z nich dobrze wypowiadają się nawet dietetycy.

To najzdrowsze dania z PRLTo najzdrowsze dania z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia z epoki PRL-u stała się symbolem prostoty i kreatywności. Do dziś wracamy z sentymentem do wielu potraw, które wtedy królowały na stole. Jak się okazuje, ma to znaczenie nie tylko jeśli chodzi o smak, ale i wartości odżywcze. Dietetyk Bartek Kulczyński ma kilka propozycji dań, do których warto wracać. A karnawałowe spotkania ze znajomymi mogą być dobrą okazją do tego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Dania PRL-u, do których warto wracać

Śledź w śmietanie z gotowanymi ziemniakami to bogactwo składników odżywczych takich jak jod, selen, witamina D oraz kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na serce, mózg i tarczycę. Aby potrawa była mniej kaloryczna, można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.

Jajka w sosie chrzanowym to kolejna zdrowa opcja z przeszłości. Jajka są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów, a chrzan, który towarzyszy tej potrawie, wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. By obniżyć kaloryczność sosu, można przygotować go na bazie jogurtu naturalnego.

Duszone wątróbki z cebulką to danie, które warto uwzględnić w swojej diecie. Jest ono cennym źródłem żelaza, selenu, cynku, a także witamin B12 i A. Duszenie pozwala zachować pełnię wartości odżywczych, a dodatki w postaci buraczków czy kaszy pęczak dopełniają posiłek.

Fasolka po bretońsku znana z aromatycznego, sycącego sosu, dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak błonnik, potas i wapń. Biała fasola w jej składzie jest szczególnie ceniona. By danie było zdrowsze, warto ograniczyć ilość kiełbasy i boczku na korzyść ziół i naturalnych przypraw.

Ostatnim, ale równie wartościowym daniem, jest sałatka jarzynowa, niegdyś królowa stołów PRL-u. Składniki takie jak ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka i jajka dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Sałatka będzie lżejsza, gdy majonez wymiesza się z jogurtem naturalnym.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat