PrzepisCiastkaTo ukochane ciasto naszych babć i dziadków. W PRL-u było obowiązkowe na każdej imprezie

To ukochane ciasto naszych babć i dziadków. W PRL‑u było obowiązkowe na każdej imprezie

"Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego" – oznajmiła jedna z kelnerek w popularnej scenie z „Misia” Barei. Wuzetka to nie tylko deser, a symbol minionej epoki. Ciekawostką jest fakt, że przepis na wuzetkę nigdy nie został zastrzeżony, co umożliwiło jego rozpowszechnienie i modyfikację w różnych regionach Polski.

Wuzetka była kiedyś bardzo popularnym deserem
Wuzetka była kiedyś bardzo popularnym deserem
Źródło zdjęć: © Canva | Arpan

26.08.2024 15:06

Wuzetka to deser, który zasłynął na terenie całej Polski, ale szczególnie w Warszawie, gdzie jest traktowany jako jeden z symboli miasta. Nie da się jednak ukryć, że wuzetka, którą znamy i lubimy dzisiaj, różni się od tej, którą jadano w czasach PRL-u. Współczesna wersja tego kultowego ciasta jest bardziej wykwintna, bogata w lepszej jakości składniki. Taką z pewnością zaimponujesz bliskim. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wuzetka była kiedyś hitem na stołach. Skąd wzięła się nietypowa nazwa deseru?

Według jednej z teorii wuzetka zawdzięcza swoją nazwę warszawskiej trasie W-Z (wytyczonej w latach 1949-1952 podczas odbudowy stolicy). Ciastko stworzyć mieli cukiernicy z Cechu Rzemiosł Spożywczych, którzy zorganizowali konkurs na nowy wyrób cukierniczy. Zwycięskie ciasto miało stanowić hołd dla inżynierów i robotników pracujących nad trasą W-Z. W pobliżu tej trasy znajdowała się jedna z pierwszych cukierni oferujących wuzetkę.

Kolejna teoria sugeruje, że nazwa wuzetka pochodzi od skrótu WZC, oznaczającego "wypiek z czekoladą" lub WZK, czyli "wypiek z kremem". Jeszcze inna hipoteza mówi, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC). Nie jest jednak pewne, która z tych teorii jest prawdziwa.

Wuzetka była popularnym w epoce PRL deserem
Wuzetka była popularnym w epoce PRL deserem© Adobe Stock | PX Media

Wuzetka z dżemem porzeczkowym. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 g dżemu porzeczkowego,
  • 1 szklanka polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą, dodając w międzyczasie cukier. Pod koniec ubijania dodaj do piany żółtka, cały czas miksując całość.
  2. Do masy dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę (stopniowo) oraz kakao.
  3. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pod wuzetkę piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut. Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
  4. Dobrze schłodzoną śmietankę 30 proc. ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier.
  5. Wystudzony biszkopt podziel na dwie części: na jednej rozsmaruj dżem porzeczkowy, następnie wyłóż bitą śmietanę i całość przykryj drugim biszkoptowym blatem. Polej całość czekoladową polewą.
  6. Gotową wuzetkę włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wybrane dla Ciebie