Tomasz Sekielski schudł niemal 100 kg. Zdradził, co dokładnie jadł
Tomasz Sekielski, znany polski dziennikarz, przeszedł niezwykłą metamorfozę - zrzucił blisko 100 kilogramów. Publicysta ujawnił tajemnicę swojej przemiany, dzieląc się w mediach społecznościowych doświadczeniem i dwoma przepisami na zdrowe potrawy, które pomogły mu osiągnąć cel.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 14:15
Dziennikarz ważył blisko 200 kg, kiedy podjął się operacji bariatrycznej, w wyniku której wycięto mu 80 proc. żołądka. To był pierwszy krok do zmiany nie tylko wyglądu, ale też nawyków żywieniowych i trybu życia. Dziennikarz podzielił się szczegółami na temat walki z otyłością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak schudł Tomasz Sekielski?
Tomasz Sekielski zmagał się z otyłością. Do podjęcia zmian namawiała go żona - Anna. Jak przyznała w wywiadzie dla magazynu "Viva!", starała się uświadomić mężowi, że boi się o jego życie. Po operacji bariatrycznej niedługo po wyjściu ze szpitala dziennikarz ważył niespełna 30 kilogramów mniej. Jednak chcąc zminimalizować ryzyko powrotu do stanu przed operacją, kluczowe było stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety.
- To nie jest tak, że wykona się zabieg, brzuch jest mniejszy i można jeść np. same lody. To jest recepta na tragedię - wyjaśnił Tomasz Sekielski w "Dzień Dobry TVN".
Dziennikarz zdradził, że w zmianie trybu życia i nawyków żywieniowych pomógł mu Łukasz Grass (współzałożyciel i redaktor naczelny "Akademii Triathlonu"). Tomasz Sekielski przestrzegał tzw. 10 przykazań Grassa, zgodnie z którymi musiał zrezygnować z picia alkoholu, jedzenia wieprzowiny i drobiu oraz słodyczy. Ponadto istotne było regularne uprawianie sportu, picie wody oraz spanie przynajmniej siedem godzin dziennie.
Sekielski podzielił się z fanami dwoma przepisami, które stały się stałym elementem jego diety. Są to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosą ryżową i szpinakiem.
Przepis na krem z buraka
Składniki:
- 500 g obranych buraków,
- 215 g marchewki,
- 190 g jabłek,
- 180 g pietruszki,
- 200 g cebuli,
- 200 g czerwonej papryki,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 20 g oliwy,
- 1,5 litra wody,
- 10 g pestek dyni.
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, buraki i pietruszki. Włóż je do garnka, zalej wodą i zagotuj.
- Na patelni podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę na odrobinie oliwy. Gdy będą gotowe, dodaj je do gotujących się warzyw.
- Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki wraz z całym sokiem.
- Zagotuj całość, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Na koniec udekoruj potrawę pestkami dyni.
Zobacz także
Przepis na krewetki w mleku kokosowym
Składniki:
- 450 g krewetek,
- 60 g czerwonej pasty curry,
- 15 g oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 150 g mleka kokosowego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 450 g szpinaku,
- 15 g masła,
- 150 g komosy ryżowej.
Przygotowanie:
- Z krewetek usuń pancerzyki.
- Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dodaj pastę curry i marynuj całość przez godzinę w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
- Następnie podsmaż krewetki na patelni (pamiętaj, by wcześniej wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej) z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym.
- Dodaj świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę. Podawaj danie z ugotowaną komosą ryżową.