WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Tomasz Sekielski schudł niemal 100 kg. Zdradził, co dokładnie jadł

Tomasz Sekielski, znany polski dziennikarz, przeszedł niezwykłą metamorfozę - zrzucił blisko 100 kilogramów. Publicysta ujawnił tajemnicę swojej przemiany, dzieląc się w mediach społecznościowych doświadczeniem i dwoma przepisami na zdrowe potrawy, które pomogły mu osiągnąć cel.

Tomasz Sekielski schudł niespełna 100 kg Tomasz Sekielski schudł niespełna 100 kg
Źródło zdjęć: © Instagram: Tomasz Sekielski (screenshot)

Dziennikarz ważył blisko 200 kg, kiedy podjął się operacji bariatrycznej, w wyniku której wycięto mu 80 proc. żołądka. To był pierwszy krok do zmiany nie tylko wyglądu, ale też nawyków żywieniowych i trybu życia. Dziennikarz podzielił się szczegółami na temat walki z otyłością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Jak schudł Tomasz Sekielski?

Tomasz Sekielski zmagał się z otyłością. Do podjęcia zmian namawiała go żona - Anna. Jak przyznała w wywiadzie dla magazynu "Viva!", starała się uświadomić mężowi, że boi się o jego życie. Po operacji bariatrycznej niedługo po wyjściu ze szpitala dziennikarz ważył niespełna 30 kilogramów mniej. Jednak chcąc zminimalizować ryzyko powrotu do stanu przed operacją, kluczowe było stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety.

- To nie jest tak, że wykona się zabieg, brzuch jest mniejszy i można jeść np. same lody. To jest recepta na tragedię - wyjaśnił Tomasz Sekielski w "Dzień Dobry TVN".

Dziennikarz zdradził, że w zmianie trybu życia i nawyków żywieniowych pomógł mu Łukasz Grass (współzałożyciel i redaktor naczelny "Akademii Triathlonu"). Tomasz Sekielski przestrzegał tzw. 10 przykazań Grassa, zgodnie z którymi musiał zrezygnować z picia alkoholu, jedzenia wieprzowiny i drobiu oraz słodyczy. Ponadto istotne było regularne uprawianie sportu, picie wody oraz spanie przynajmniej siedem godzin dziennie.

Sekielski podzielił się z fanami dwoma przepisami, które stały się stałym elementem jego diety. Są to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosą ryżową i szpinakiem.

Tomasz Sekielski schudł ponad 100 kg
Tomasz Sekielski schudł ponad 100 kg © Instagram: Tomasz Sekielski (screenshot)

Przepis na krem z buraka

Składniki:

  • 500 g obranych buraków,
  • 215 g marchewki,
  • 190 g jabłek,
  • 180 g pietruszki,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g czerwonej papryki,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 20 g oliwy,
  • 1,5 litra wody,
  • 10 g pestek dyni.

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, buraki i pietruszki. Włóż je do garnka, zalej wodą i zagotuj.
  2. Na patelni podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę na odrobinie oliwy. Gdy będą gotowe, dodaj je do gotujących się warzyw.
  3. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki wraz z całym sokiem.
  4. Zagotuj całość, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Na koniec udekoruj potrawę pestkami dyni.

Przepis na krewetki w mleku kokosowym

Składniki:

  • 450 g krewetek,
  • 60 g czerwonej pasty curry,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 150 g mleka kokosowego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 450 g szpinaku,
  • 15 g masła,
  • 150 g komosy ryżowej.

Przygotowanie:

  1. Z krewetek usuń pancerzyki.
  2. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dodaj pastę curry i marynuj całość przez godzinę w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
  3. Następnie podsmaż krewetki na patelni (pamiętaj, by wcześniej wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej) z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym.
  4. Dodaj świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę. Podawaj danie z ugotowaną komosą ryżową.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji