PrzepisDietaTomasz Sekielski schudł niemal 100 kg. Zdradził, co dokładnie jadł

Tomasz Sekielski schudł niemal 100 kg. Zdradził, co dokładnie jadł

Tomasz Sekielski, znany polski dziennikarz, przeszedł niezwykłą metamorfozę - zrzucił blisko 100 kilogramów. Publicysta ujawnił tajemnicę swojej przemiany, dzieląc się w mediach społecznościowych doświadczeniem i dwoma przepisami na zdrowe potrawy, które pomogły mu osiągnąć cel.

Tomasz Sekielski schudł niespełna 100 kg
Tomasz Sekielski schudł niespełna 100 kg
Źródło zdjęć: © Instagram: Tomasz Sekielski (screenshot)

11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 14:15

Dziennikarz ważył blisko 200 kg, kiedy podjął się operacji bariatrycznej, w wyniku której wycięto mu 80 proc. żołądka. To był pierwszy krok do zmiany nie tylko wyglądu, ale też nawyków żywieniowych i trybu życia. Dziennikarz podzielił się szczegółami na temat walki z otyłością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak schudł Tomasz Sekielski?

Tomasz Sekielski zmagał się z otyłością. Do podjęcia zmian namawiała go żona - Anna. Jak przyznała w wywiadzie dla magazynu "Viva!", starała się uświadomić mężowi, że boi się o jego życie. Po operacji bariatrycznej niedługo po wyjściu ze szpitala dziennikarz ważył niespełna 30 kilogramów mniej. Jednak chcąc zminimalizować ryzyko powrotu do stanu przed operacją, kluczowe było stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety.

- To nie jest tak, że wykona się zabieg, brzuch jest mniejszy i można jeść np. same lody. To jest recepta na tragedię - wyjaśnił Tomasz Sekielski w "Dzień Dobry TVN".

Dziennikarz zdradził, że w zmianie trybu życia i nawyków żywieniowych pomógł mu Łukasz Grass (współzałożyciel i redaktor naczelny "Akademii Triathlonu"). Tomasz Sekielski przestrzegał tzw. 10 przykazań Grassa, zgodnie z którymi musiał zrezygnować z picia alkoholu, jedzenia wieprzowiny i drobiu oraz słodyczy. Ponadto istotne było regularne uprawianie sportu, picie wody oraz spanie przynajmniej siedem godzin dziennie.

Sekielski podzielił się z fanami dwoma przepisami, które stały się stałym elementem jego diety. Są to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosą ryżową i szpinakiem.

Tomasz Sekielski schudł ponad 100 kg
Tomasz Sekielski schudł ponad 100 kg © Instagram: Tomasz Sekielski (screenshot)

Przepis na krem z buraka

Składniki:

  • 500 g obranych buraków,
  • 215 g marchewki,
  • 190 g jabłek,
  • 180 g pietruszki,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g czerwonej papryki,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 20 g oliwy,
  • 1,5 litra wody,
  • 10 g pestek dyni.

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, buraki i pietruszki. Włóż je do garnka, zalej wodą i zagotuj.
  2. Na patelni podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę na odrobinie oliwy. Gdy będą gotowe, dodaj je do gotujących się warzyw.
  3. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki wraz z całym sokiem.
  4. Zagotuj całość, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Na koniec udekoruj potrawę pestkami dyni.

Przepis na krewetki w mleku kokosowym

Składniki:

  • 450 g krewetek,
  • 60 g czerwonej pasty curry,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 150 g mleka kokosowego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 450 g szpinaku,
  • 15 g masła,
  • 150 g komosy ryżowej.

Przygotowanie:

  1. Z krewetek usuń pancerzyki.
  2. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dodaj pastę curry i marynuj całość przez godzinę w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
  3. Następnie podsmaż krewetki na patelni (pamiętaj, by wcześniej wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej) z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym.
  4. Dodaj świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę. Podawaj danie z ugotowaną komosą ryżową.
Wybrane dla Ciebie