Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na boczek. Robi go w wyjątkowy sposób

Znany twórca kulinarny podzielił się niezawodnym patentem na przepyszny boczek w gotowanej wersji. Robi go w bardzo ciekawy sposób, bo do przepisu wykorzystuje łupiny z konkretnych warzyw.

Tomasz Strzelczyk przygotowuje boczek w ciekawy sposóbTomasz Strzelczyk przygotowuje boczek w ciekawy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Magdziak Marcin, Tomasz Strzelczyk

Tomasza Strzelczyka nie trzeba nikomu bliżej przedstawiać. Ten popularny znawca sztuki kulinarnej nie raz zachwycił nas autorskim przepisem na smaczne danie. Zresztą najlepiej świadczy o tym liczba fanów, jaką na przestrzeni lat udało mu się zgromadzić wokół siebie. 

Do tego grona zaliczam się również ja. Bardzo często przeglądam przepisy kucharza, które stają się potem inspiracją do wyczarowania smacznych domowych posiłków. Dziś do tej puli ze sprawdzonymi recepturami trafi kolejna kulinarna perełka. To genialny przepis na bardzo popularny w naszym kraju boczek, który przygotowany zgodnie z jego wytycznymi smakuje naprawdę wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Boczek w połączeniu z łupinami z cebuli i czosnku

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą gdybym nie zwróciła uwagi na bardzo ważny fakt. Otóż w swoim filmie na Facebooku Tomasz Strzelczyk wykorzystuje bardzo ciekawy patent. Do przepisu używa łupin z cebuli i czosnku.

Odpadki, które od razu wyrzucamy do kosza, ceniony kucharz wykorzystuje w kreatywny sposób. Gotuje w nich boczek z dodatkiem aromatycznych przypraw. Z racji, że jestem zwolenniczką kulinarnych trików, które pozwalają nam wykorzystywać potencjał produktów w 100 proc., myślę, że taka procedura jest godna uwagi. Wisienką na torcie w tym przypadku jest genialny smak ugotowanego boczku oraz prosta instrukcja przygotowania. Czego chcieć więcej?

Przepis na boczek w łupinach Tomasz Strzelczyka

Składniki na boczek:

  • 1,5 kg boczku (świeży),
  • duża garść łupin z cebul i ząbków czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • ½ łyżki pieprzu w ziarnach,
  • gorczyca,
  • 6-7 owoców jałowca,
  • 3 liście laurowe.

Dodatkowo:

  • 1 ząbek obranego i przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku,
  • majeranek do posypania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umieszczenia dużego garnka na palniku. Następnie wsyp do środka łupiny z cebuli i czosnku. 
  2. Jako kolejne składniki do garnka mają trafić obrane i podzielone na mniejsze kawałki cebule, ząbki czosnku, czarny pieprz w ziarnach, gorczyca i kilka ziaren jałowca. 
  3. Na wierzchu ułóż kawałek boczku, po czym zalej go wodą. Tomasz Strzelczyk podkreśla, że na tym etapie mięso ma luźno pływać w garnku. 
  4. Na koniec dodaj do garnka sól oraz liście laurowe. 
  5. Całość gotuj pod przykryciem. Kiedy woda się zagotuje, zacznij odmierzać czas. Dokładnie 2 godziny. 
  6. Po tym czasie wyłącz palnik i zostaw mieszankę w garnku do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie na desce do krojenia rozłóż arkusz folii spożywczej, po czym bezpośrednio na niej ułóż papier do pieczenia. Dopiero teraz możesz położyć na wierzchu ugotowany i ostudzony boczek. 
  8. Bezpośrednio nad mięsem zetrzyj na tarce na małych oczkach obrany ząbek czosnku, po czym dokładnie rozsmaruj go na całej powierzchni mięsa. 
  9. Nie zapomnij również oprószyć boczku przy pomocy suszonego majeranku. Dopiero w takiej postaci możesz dokładnie owinąć boczek w pergamin i folię, po czym włożyć go do lodówki na całą noc. Smacznego. 
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby