Tort gołąbkowy z domowym sosem pomidorowym. Perfekcyjny obiad dla całej rodziny

Tort gołąbkowy- Pyszności
Czas na obiad dla prawdziwych koneserów. Tort gołąbkowy nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje jak marzenie. Wszyscy fani gołąbków na sam widok oniemieją z zachwytu.
Szybki przepis na gołąbki
Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami od razu pojawiają się pieczołowicie złożone zawiniątka z kapusty z mięsnym farszem. Nie da się ukryć, że ich przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. Równie pyszną, a jednocześnie o wiele prostszą w przygotowaniu alternatywą jest tort z gołąbków. Dzięki niemu spędzisz mniej czasu w kuchni, a Twoi bliscy będą zachwyceni nietypową formą podania.
Nasz dzisiejszy obiad przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu całe danie przygotujesz 1,5x szybciej niż w piekarniku. Oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze.
Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:
Tort gołąbkowy
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego – usmażone
- 1 cebula – usmażona
- 1 papryka czerwona – usmażona
- 2-3 marchewki – usmażone
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- 500 g passata pomidorowa
- 130 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, mięso usmaż. Wymieszaj ryż razem z mięsem mielonym, przesmażoną marchewką, papryką oraz cebulą. Dzięki wcześniejszemu usmażeniu warzywa będą miękkie i lepiej wkomponują się w gołąbkowy farsz. Dodaj posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Tort gołąbkowy- Pyszności
W misce połącz passatę pomidorową ze śmietaną, solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier świetnie wydobywa smak pomidorów, neutralizując tym samym kwaśny smak. Dokładnie wymieszaj składniki.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Dno foremki oraz jej brzegi wyłóż ugotowaną kapustą włoską. Dodaj przygotowany farsz z mięsem i ryżem, rozprowadzając go i dociskając łyżką. Następnie wylej przy pomocy chochli porcję sosu pomidorowego.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Przykryj całość liściem kapusty włoskiej i ponownie ułóż warstwy farsz-sos-kapusta. Powtarzaj ten układ, aż wypełnisz całą formę. Na koniec ułóż liść kapusty i zawiń liście z brzegu formy. Tak przygotowany tort wstaw do Ovi Smart na 40 minut (160 stopni Celsjusza).

Tort gołąbkowy- Pyszności
Po tym czasie nasz pyszny tort na słono jest już gotowy do zjedzenia. Serwuj go na ciepło. Smacznego!
Komentarze