Tylko dwa plasterki dziennie. Skutki mogą być opłakane

Na śniadanie jadasz kanapki z szynką? Najnowsze badania wskazują, że taka praktyka może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe?
Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe?
Źródło zdjęć: © Canva | arinahabich

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge, regularne spożywanie przetworzonego mięsa w ilości ok. 50 g dziennie, co odpowiada dwóm plasterkom wędliny, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. To jedno z najbardziej kompleksowych badań tego rodzaju, które dostarcza mocnych dowodów na szkodliwy wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Najnowsze badania dotyczące szkodliwości przetworzonego mięsa

Badanie dotyczyło nie tylko wędlin, ale ogólnie mięsa przetworzonego. Co konkretnie oznacza ten termin? To, ogólnie rzecz ujmując, mięso zakonserwowane poprzez wędzenie, suszenie, solenie lub dodanie konserwantów chemicznych. Mięsem przetworzonym jest więc m.in. szynka, boczek, a także niektóre rodzaje kiełbas czy parówki.

Badania przeprowadzono na szeroką skalę, ponieważ wzięło w nich udział 1,97 mln osób dorosłych z 20 krajów, w tym z Europy, obu Ameryk, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku.

Spożywanie przetworzonego mięsa może szkodzić zdrowiu
Spożywanie przetworzonego mięsa może szkodzić zdrowiu © Canva | FACTORY16

Dwa plasterki wędliny dziennie to już za dużo? Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Regularne spożywanie mięsa przetworzonego w ilości odpowiadającej dwóm plasterkom szynki, tj. 50 g, wiąże się z 15-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu najbliższych 10 lat - tak wynika z badania opublikowanego na łamach "The Lancet. Diabetes & Endocrinology". Z kolei w przypadku mięsa nieprzetworzonego ryzyko to również istnieje - spożywając 100 g czerwonego nieprzetworzonego mięsa dziennie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta o 10 proc.

Badania zweryfikowały również to, czy drób można uznać za zdrowszą alternatywę. Okazuje się, że spożywanie tego rodzaju mięsa w ilości ok. 100 g dziennie wiąże się z ośmioprocentowym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Badacze podkreślają, że związek ten powinien zostać przebadany dokładniej, niemniej odkrycie to dostarcza najsilniejszych jak dotąd dowodów na to, że również spożywanie drobiu może wpływać na rozwój chorób.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione