Tylko dwa plasterki dziennie. Skutki mogą być opłakane

Na śniadanie jadasz kanapki z szynką? Najnowsze badania wskazują, że taka praktyka może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe?
Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe?
Źródło zdjęć: © Canva | arinahabich

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge, regularne spożywanie przetworzonego mięsa w ilości ok. 50 g dziennie, co odpowiada dwóm plasterkom wędliny, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. To jedno z najbardziej kompleksowych badań tego rodzaju, które dostarcza mocnych dowodów na szkodliwy wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Najnowsze badania dotyczące szkodliwości przetworzonego mięsa

Badanie dotyczyło nie tylko wędlin, ale ogólnie mięsa przetworzonego. Co konkretnie oznacza ten termin? To, ogólnie rzecz ujmując, mięso zakonserwowane poprzez wędzenie, suszenie, solenie lub dodanie konserwantów chemicznych. Mięsem przetworzonym jest więc m.in. szynka, boczek, a także niektóre rodzaje kiełbas czy parówki.

Badania przeprowadzono na szeroką skalę, ponieważ wzięło w nich udział 1,97 mln osób dorosłych z 20 krajów, w tym z Europy, obu Ameryk, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku.

Spożywanie przetworzonego mięsa może szkodzić zdrowiu
Spożywanie przetworzonego mięsa może szkodzić zdrowiu © Canva | FACTORY16

Dwa plasterki wędliny dziennie to już za dużo? Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Regularne spożywanie mięsa przetworzonego w ilości odpowiadającej dwóm plasterkom szynki, tj. 50 g, wiąże się z 15-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu najbliższych 10 lat - tak wynika z badania opublikowanego na łamach "The Lancet. Diabetes & Endocrinology". Z kolei w przypadku mięsa nieprzetworzonego ryzyko to również istnieje - spożywając 100 g czerwonego nieprzetworzonego mięsa dziennie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta o 10 proc.

Badania zweryfikowały również to, czy drób można uznać za zdrowszą alternatywę. Okazuje się, że spożywanie tego rodzaju mięsa w ilości ok. 100 g dziennie wiąże się z ośmioprocentowym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Badacze podkreślają, że związek ten powinien zostać przebadany dokładniej, niemniej odkrycie to dostarcza najsilniejszych jak dotąd dowodów na to, że również spożywanie drobiu może wpływać na rozwój chorób.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟