Udka z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Mają chrupką skórkę, a mięsko samo odchodzi od kości

Wiele osób piecze udka z kurczaka "na oko", a potem dziwi się, że są suche albo gumowate. A przecież wystarczy dobrze ustawiony piekarnik i parę trików, by wyszły idealne, czyli soczyste w środku i chrupiące z wierzchu.

W jakiej temperaturze piec udka?W jakiej temperaturze piec udka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Udka z kurczaka są wdzięcznym kawałkiem mięsa, ale zaskakująco łatwo je zepsuć. Główna przyczyna? Zła temperatura pieczenia i brak cierpliwości. Jeśli pieczesz je zbyt krótko, będą surowe w środku. Zbyt długo będą w piekarniku, to wyschną. A jak włożysz je do zimnego piekarnika, to nawet najlepsza marynata ich nie uratuje. Prawda jest taka, że wystarczy jeden dobrze ustawiony parametr i trochę spokoju, by mięso samo odchodziło od kości, a skórka przyjemnie chrupała przy każdym kęsie. I nie musisz nic więcej robić. Nie musisz podlewać mięsa, sprawdzać co minutę, ani nawet rzucać zaklęć na piekarnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Udka z kurczaka będą soczyste, jeśli będziesz je piec w tej temperaturze

Najlepsze efekty daje pieczenie w 200°C w funkcji góra–dół, bez termoobiegu. To standardowy poziom, który pozwala udomowić każdą porcję. Czas pieczenia? 40-50 minut, zależnie od wielkości udek. Jeśli masz większe, daj im pełną godzinę, ale nie więcej, bo po tym czasie zaczynają wysychać. Pamiętaj jednak o jednym: całe ćwiartki pieką się dłużej niż same udźce.

Udka z kurczaka nie powinny być przykryte folią ani pokrywką. Niech mają kontakt z powietrzem i ciepłem z góry. Jeśli zależy Ci na skórce jak z kurczaka z rożna, ostatnie 5 minut przełącz piekarnik na funkcję grill lub podbij temperaturę do 220°C.

Nie wrzucaj mięsa na zimną blachę do zimnego piekarnika. Zawsze nagrzej sprzęt wcześniej, a udka wyjmij z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, w tym czasie złapią temperaturę pokojową.

Jak piec udka z kurczaka? Najczęstsze błędy

Unikaj tych błędów, a udka nie będą gumowe:

  • Nie przesadzaj z tłuszczem. Udka puszczą go wystarczająco dużo same. Jeśli dajesz olej, to tylko cienką warstwę, np. rozprowadź pędzelkiem po skórze.
  • Nie piecz ich w szklanym naczyniu, bo się uduszą. Najlepsza jest kratka lub blacha, bo wtedy skórka łapie ciepło z każdej strony, a tłuszcz spływa.
  • Nie sol na początku zbyt mocno, ponieważ sól wyciąga wodę i tym samym niszczy soczystość mięsa. Lepiej doprawić lekko, a jeśli chcesz, możesz jej dosypać na sam koniec.
  • Jeśli po 40 minutach zauważysz, że mięso wygląda blado, nie panikuj. Zostaw otwarte drzwiczki piekarnika na 30 sekund, potem dołóż temperatury.
  • Nie przekłuwaj co 10 minut. Jak nakłuwasz, to tylko na końcu i to cienkim patyczkiem. Możesz też użyć termometru do mięsa. W środku musi być 70°C

Nie musisz co chwilę zaglądać, sprawdzać, przekładać, polewać. Jak raz dobrze ustawisz warunki, to udka z kurczaka zrobią się same. I będą lepsze niż z gotowego rożna.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej