Unikaj jak ognia, bo szkodzi zdrowiu. To najgorsza kawa, a wielu wciąż po nią sięga
Lubimy szybkie i proste rozwiązania i właśnie naprzeciw takim preferencjom wychodzą produkty instant. Są one niewątpliwie wygodne i przydatne w specyficznych sytuacjach, ale sięganie po nie codziennie nie jest dobrą praktyką.
03.08.2024 10:30
Kawy 3w1 (ale też 2w1) to w rzeczywistości napoje kawowe, ponieważ zawartość kawy w takiej "kawie" sięga zwykle kilku procent. A ze względu na dodatki, które większości stanowią cukry proste, napój ten nie nie tylko nie pobudzi, ale może też zafundować gwałtowny spadek energii. Oczywiście spożywanie takich produktów raz na jakiś czas nie jest szkodliwe, ale już regularne sięganie po saszetkę z napojem kawowym 3w1 nie jest najlepszą praktyką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szkodliwość kawy 3w1. Dlaczego nie warto sięgać po ten napój?
Wygoda jest najpewniej jedyną zaletą kawy 3w1. Produkt ten wyręcza w dospawaniu do kubka cukru i dolewaniu mleka. Sprawdza się również podczas biwaków, krótkich wyjazdów i w sytuacjach, kiedy pojawia się ochota na kawę, ale nie istnieje potrzeba kupowania całego opakowania ziaren. Dobrze, jeśli kawa 3w1 pozostaje kawą awaryjną. Gorzej, kiedy stanowi obowiązkowy element każdego poranka. Dlaczego?
Przede wszystkim należy rozróżnić dwa produkty: kawę rozpuszczalną i kawę 3w1. To nie do końca jest tak, że kawa 3w1 jest tym samym co kawa rozpuszczalna, tylko z dodatkiem mleka i cukru. Kawa rozpuszczalna to produkt wytworzony w 100 proc. z kawy, a więc posiada podobny skład i właściwości, a mniej kofeiny. Zalewając więc łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, otrzymujemy po prostu kawę, którą później ewentualnie dosładzamy i zabielamy. A jak jest w przypadku kawy 3w1?
Skład kawy 3w1. Samej kawy zaledwie kilka procent
W składzie kawy 3w1 znajdziemy tylko kilka procent kawy (w poniższym przykładzie niecałe 10 proc.). Co zatem wypełnia pozostałe 92 proc. napoju? Jak widnieje na etykiecie popularnej kawy 3w1:
"Cukier, syrop glukozowy, olej kokosowy, kawa [kawa rozpuszczalna (8,95 %); kawa palona, drobno mielona (0,05 %)], białka mleka, regulator kwasowości: fosforany potasu, aromat, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych".
Kawa 3w1 to przede wszystkim cukier, który na etykietach pojawia się kilka razy pod różnymi nazwami. W omawianym przypadku mamy do czynienia z cukrem i syropem glukozowym. Zajmują one kolejno pierwsze i drugie miejsce w składzie, a więc to właśnie tych składników jest najwięcej. Dalej jest olej kokosowy, białka mleka, regulatory kwasowości, emulgatory - słowem składniki, które w kawach normalnie nie występują i których też sami do kubków nie dosypujemy. Tym właśnie różni się kawa 3w1 od kawy rozpuszczalnej z mlekiem i cukrem.
Kawa nie potrzebuje chemicznych dodatków, by dobrze smakować. Większość powie nawet, że kawa 3w1 nie grzeszy najlepszym smakiem i aromatem. Ponadto wątpliwe są również jej właściwości pobudzające, gdyż już sama kawa rozpuszczalna ma niską zawartość kofeiny, a jeśli w napoju jest jej jedynie 10 proc., samemu można dojść do wniosku, że efekt pobudzający kawy 3w1 praktycznie nie istnieje. Podkreślić również warto, że syrop glukozowy nagle i wyraźnie podnosi poziom cukru we krwi.