W kuchennej szafce naklejam plasterek. Mam irytujący problem z głowy

Mole spożywcze potrafią być prawdziwą udręką. Te szkodniki mogą zniszczyć zapasy jedzenia w mgnieniu oka, trudno się ich pozbyć. Co zrobić, by nie pojawiały się w kuchennych szafkach? Do znanych sposobów, dorzucamy jeszcze jeden.

Plaster w szafce kuchennejPlaster w szafce kuchennej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Walka z molami spożywczymi nie jest łatwa. Te szkodniki preferują produkty sypkie, takie jak mąka, cukier, ryż, kasza czy orzechy. Zanieczyszczają je odchodami, larwami i wylinkami. Taka żywność nadaje się tylko do wyrzucenia. Dlatego trzeba robić wszystko, by skutecznie pozbyć się moli. We wczesnym etapie są one trudne do zauważenia. A gdy pojawią się już dorosłe osobniki, to znaczy, że trzeba zacząć działać jak najszybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Jak walczyć z molami spożywczymi?

Pierwszym krokiem jest dokładne posprzątanie kuchni. Wszystkie zainfekowane produkty należy natychmiast wyrzucić. Szafki, półki i zakamarki umyj wodą z octem, co odstrasza mole. Sypkie produkty najlepiej przesyp do szczelnych pojemników. Szklane słoiki lub plastikowe kontenery skutecznie blokują dostęp moli do żywności.

Mole nie znoszą intensywnych zapachów. Dlatego na półkach ustaw małe pojemniczki z sodą oczyszczoną i dodaj kilka kropel olejku, np. miętowego, cytrynowego czy waniliowego. Nie lubią też woni goździków, można wyłożyć skórkę pomarańczy z powbijanymi goździkami lub skórkę cytryny. Bardzo dobrym odstraszaczem moli jest też lawenda oraz roślina o nazwie bagno zwyczajne. Bukieciki bagna można kupić w sklepach zielarskich.

Plaster w kuchennej szafce na mole

W sklepach dostępne są lepy wabiące mole. Wkleja się je od środka szafki, na czas zalecany przez producenta (ok. 2 miesięcy). Są bezpieczne nawet w miejscach, gdzie przechowuje się jedzenie. I właśnie takie lepy były inspiracją do "naturalnej" pułapki na mole. Potrzebny będzie zwykły plaster opatrunkowy. Wystarczy kilka kropelek olejku nanieść na stronę opatrunkową plastra. Sprawdzi się olejek herbaciany, eukaliptusowy czy lawendowy. Plaster nasączony olejkiem przyklej aromatem na zewnątrz w szafkach i szufladach kuchennych. Możesz nakleić po kilka z nich, ich działanie będzie skuteczniejsze. Plastry należy regularnie wymieniać.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej