W mięsnym nawet nie patrzymy w ich stronę. To wyjątkowo delikatne i soczyste mięso

Wśród mięs, które wybieramy w sklepach, dominuje kurczak czy schab, ale z lady nieśmiało spogląda inny rarytas. Niektórzy na samo wspomnienie tracą apetyt na mięso. Warto jednak dać mu szansę, bo zaskakuje smakiem i delikatną strukturą.

Pyszne policzki wieprzowePyszne policzki wieprzowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Policzki wieprzowe to rarytas, który nie każdy doceni. Głównie przez nazwę - wydają się być mięsem drugiej kategorii. Dawniej nikt nie widział w tym nic złego, a tzw. "piąta ćwiartka" pojawiała się w menu w wielu dobrych restauracjach. Z biegiem czasu rosła dostępność tych tradycyjnych części mięsa, a podroby zostały zepchnięte na kulinarny margines. Policzkom wieprzowym zdecydowanie warto przywrócić dawny blask. Odwdzięczą się za to wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe, jak sama nazwa wskazuje, to część mięsa pochodzą z wewnętrznej strony polików świni. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się twarde i poprzerastane błonami. Jednak to właśnie te błony, bogate w kolagen, są kluczem do ich wyjątkowej konsystencji.

Poliki wieprzowe - Pyszności
Poliki wieprzowe - Pyszności © Adobe Stock | Nandi Estévez

Podczas długotrwałego gotowania, kolagen rozpuszcza się, zamieniając się w galaretowatą, kleistą strukturę, która nadaje mięsu niezwykłą delikatność i soczystość. Smak policzków wieprzowych jest intensywny, bogaty i głęboki, co sprawia, że są one cenione w kuchniach na całym świecie.

Prosty przepis na duszone policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe najlepiej smakują w wersji duszonej, co wymaga cierpliwości, ale efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. Policzki pokrój na mniejsze kawałki i oprósz mąką.
  3. Rozgrzej olej na patelni, smaż policzki po 5 minut z każdej strony. Dzięki temu mięso zamknie się i zachowa w środku swoje soki.
  4. Dodaj marchewkę, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dolej gorącą wodę, duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolewaj więcej wody.

Jeśli sos jest za rzadki, zagęść go odrobiną mąki. Odlej nieco sosu do miseczki, dokładnie wymieszaj z łyżeczką mąki i wlej na patelnię. Wymieszaj i zagotuj.

Policzki wieprzowe podaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj ta z buraczków. Warto posypać je także natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni