W PRL-u zajadano się nimi. Dziś nikt nie spojrzy nawet w ich stronę, a są tanie i pyszne

Potrawy z podrobów cieszyły się dużą popularnością nie tylko w PRL, ale także w przedwojennej Polsce, a nawet w jeszcze dawniejszych latach. O daniach z móżdżków wieprzowych pisał już Stanisław Czarniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, w 1692 roku. Obecnie u wielu Polaków wywołują odrazę. Tymczasem Francuzi rozsmakowują się w duszonych móżdżkach z oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi.

Francuzi z mózgów wieprzowych przygotowują wykwintne daniaFrancuzi z mózgów wieprzowych przygotowują wykwintne dania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Móżdżki, ozorki, płucka czy cynaderki – na sam dźwięk tych słów wiele osób dostaje dreszczy. Podroby są kojarzone z ubogim asortymentem w sklepach za czasów PRL, więc nie mają u nas dobrej marki. Jednak trzeba przyznać, że doskonale wpisują się w ideę "zero waste", w myśl której dobrze jest spożytkować całą tuszę zwierząt przeznaczonych na ubój, aby jak najmniej partii wylądowało w koszu na śmieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Potrawy z móżdżków wieprzowych w kuchniach świata

Zarówno w przedwojennej kuchni, jak i w PRL-u dania z móżdżków cielęcych i wieprzowych pojawiały się nie tylko w domowych kuchniach, ale także w menu ekskluzywnych restauracji. Irena Santor z rozrzewnieniem wspomina jedną z potraw z bydgoskiej restauracji, czyli duszony móżdżek z cebulką w kremowym sosie podawany na tostach. W tych czasach popularna była również jajecznica z móżdżkiem wieprzowym.

W kuchni francuskiej móżdżek serwowany jest jako wykwintne danie. Smażony lub duszony z selekcją najlepszych dodatków i przypraw często stanowi popisowe danie szanowanych szefów kuchni. Bywa podawany z masłem i pietruszką lub z pomidorkami koktajlowymi i skarmelizowanym sosem balsamicznym.

To także przysmak Amerykanów z południowych stanów – tam dużą popularnością cieszą się kanapki ze smażonym móżdżkiem. W Meksyku popularny jest również smażony móżdżek, ale zawinięty w tortillę.

Przepis na duszony móżdżek wieprzowy z kuchni francuskiej

Przed ugotowaniem mózgów, opłucz je dokładnie pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut , aby usunąć krew.

Składniki:

  • 4 mózgi wieprzowe,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g masła,
  • 15 ml octu balsamicznego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól morska gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie:

  1. Umieść mózgi wieprzowe w rondlu i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Następnie wyjmij mięso, opłucz pod zimną wodą i usuń skórki. Pozostaw do odcieknięcia.
  2. W osobnym rondelku zredukuj ocet balsamiczny, czyli gotuj na wolnym ogniu aż uzyska konsystencję gęstego sosu. Następnie dodaj 25 gramów masła w małych kawałkach i wykładnie wymieszaj rózgą do uzyskania spójnej konsystencji.
  3. Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki koktajlowe, zalej łyżką oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5-6 minut.
  4. Mózgi obtocz w mące i smaż na patelni z pozostałym masłem. Podczas smażenia, polewaj mięso roztopionym tłuszczem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i karmelem balsamicznym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę