Wędkarz zdradził mi sprytny sposób. Ości w karpiu dosłownie "znikają"

Wiele osób nie lubi karpia. Konsumenci narzekają najbardziej na mulisty smak, ale jest coś, co wyprowadzi z równowagi nawet samego świętego. Chodzi o ości, których w tej rybie jest pełno. Czasem trudno ich się pozbyć.

Ości w karpiu są denerwująceOści w karpiu są denerwujące
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Karp uświetnia nasze stoły podczas kolacji wigilijnej. Czasem podaje się smażone kawałki, innym razem ta ryba ląduje w occie lub galarecie. Jego ogromną wadą, która wręcz spędza sen z powiek, są ości. Nie są one połączone ze szkieletem, tylko dosłownie tkwią w mięsie. Na szczęście wędkarz zdradził mi prosty sposób na ich pozbycie się. Teraz się z wami nim podzielę.

Michel Moran o tradycji jedzenia karpia

Tak pozbędziesz się ości z karpia

Sekret tkwi we właściwym przygotowaniu filetu oraz sposobie smażenia. Najpierw usuń wszystkie większe ości wyczuwalne pod palcami. Możesz użyć pęsety, to ci bardzo ułatwi pracę. Następnie ponacinaj filet bardzo gęsto, co 2-3 milimetry, prowadząc nożyk w poprzek włókien (od strony mięsa). Weź ostry nóż, bo tępy tylko zmiażdży mięso, a tego nie chcemy. Tnij karpia precyzyjnie. Podziel filet na porcje, obtocz każdą w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Całość usmaż w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Nacinanie narusza strukturę ości międzyżebrowych, a wysoka temperatura smażenia przekształca kolagen w delikatniejszą formę. Ości tracą sztywność, stają się kruche i praktycznie niewyczuwalne, a mięso pozostaje soczyste.

Jeszcze lepszy karp dzięki jednemu trikowi

Jeżeli chcesz, wcześniej możesz zamarynować ponacinane filety, np. w maślance, mleku lub kefirze. Wystarczy zalać rybę płynem i wstawić ją do lodówki na cały dzień. Taki zabieg eliminuje mulisty aromat, zmiękcza mięso i sprawia, że po usmażeniu jest ono wyraźnie delikatniejsze. Nabiał podkreśla jego naturalną słodycz. Wybieraj ryby ze sprawdzonego źródła, najlepiej certyfikowanego gospodarstwa, gdzie można zobaczyć warunki hodowli.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇