PrzepisDania mięsneWeź karkówkę i boczek. Przyrządzisz w słoikach pyszne smarowidło do chleba

Weź karkówkę i boczek. Przyrządzisz w słoikach pyszne smarowidło do chleba

Karkówka z boczkiem do słoików
Karkówka z boczkiem do słoików
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

03.09.2024 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karkówka z boczkiem do słoika to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu każdego mięsożercy. Rozpływające się w ustach mięso skąpane w mieszance aromatycznych ziół nie potrzebuje reklamy. To smarowidło dosłownie rozpieszcza kubki smakowe.

Smak tej karkówki z boczkiem do słoika jest niepowtarzalny, choć tak naprawdę przepis jest prosty i nie zawiera żadnych trudnych do uzyskania składników, a jedynie to, co większość ma pod ręką. Nieco mięsa, sól, pieprz i zioła wystarczą, by przygotować pyszne smarowidło do słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne smarowidło do słoika. Bez konserwantów i chemii

Mięsne smarowidło z karkówki i boczku do słoika jest łatwe do przygotowania. Mięso wystarczy doprawić i dusić tak długo, by rozpadało się pod nawet delikatnym naciskiem widelca. Aromat i smak mięsa zamknięty w małych słoiczkach będzie cieszył całą zimę. Przepisem na mięsne smarowidło podzielił się Piotr Fendorf na kanale "Gotowanie jest proste" na YouTubie.

Karkówka z boczkiem do słoika
Karkówka z boczkiem do słoika © Canva | derketta

Karkówka z boczkiem do słoika. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej z tłuszczem
  • 500 g boczku surowego wędzonego,
  • sól pieprz czarny,
  • czosnek suszony,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • świeży tymianek,
  • majeranek,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę (2x2 cm). Gotowe przełóż do garnka z dużym dnem, dodaj sól i pieprz, czosnek oraz tymianek. Wymieszaj.
  2. Dodaj wodę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 4 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie oraz skórkę z boczku. Ewentualnie dopraw.
  4. Dokładnie wymieszaj całość, rozcierając mięso delikatnie łyżką drewnianą lub cedzakową.
  5. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, a następnie po oczyszczeniu gwintu słoika zakręć mocno wieczko i postaw słoik dnem do góry.
  6. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je i postaw dnem do góry. Tak przygotowane smarowidło z karkówki po całkowitym ostygnięciu można przełożyć do lodówki. Poza lodówką słoiki z mięsem należy przechowywać w chłodnym i najlepiej delikatnie zaciemnionym miejscu.

Mięsne przetwory warto poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności, który polega na 3-krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla. Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także