Weź karkówkę i boczek. Przyrządzisz w słoikach pyszne smarowidło do chleba

Karkówka z boczkiem do słoika to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu każdego mięsożercy. Rozpływające się w ustach mięso skąpane w mieszance aromatycznych ziół nie potrzebuje reklamy. To smarowidło dosłownie rozpieszcza kubki smakowe.

Karkówka z boczkiem do słoików Karkówka z boczkiem do słoików
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

Smak tej karkówki z boczkiem do słoika jest niepowtarzalny, choć tak naprawdę przepis jest prosty i nie zawiera żadnych trudnych do uzyskania składników, a jedynie to, co większość ma pod ręką. Nieco mięsa, sól, pieprz i zioła wystarczą, by przygotować pyszne smarowidło do słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Mięsne smarowidło do słoika. Bez konserwantów i chemii

Mięsne smarowidło z karkówki i boczku do słoika jest łatwe do przygotowania. Mięso wystarczy doprawić i dusić tak długo, by rozpadało się pod nawet delikatnym naciskiem widelca. Aromat i smak mięsa zamknięty w małych słoiczkach będzie cieszył całą zimę. Przepisem na mięsne smarowidło podzielił się Piotr Fendorf na kanale "Gotowanie jest proste" na YouTubie.

Karkówka z boczkiem ze słoika
Karkówka z boczkiem do słoika © Canva | derketta

Karkówka z boczkiem do słoika. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej z tłuszczem
  • 500 g boczku surowego wędzonego,
  • sól pieprz czarny,
  • czosnek suszony,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • świeży tymianek,
  • majeranek,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę (2x2 cm). Gotowe przełóż do garnka z dużym dnem, dodaj sól i pieprz, czosnek oraz tymianek. Wymieszaj.
  2. Dodaj wodę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 4 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie oraz skórkę z boczku. Ewentualnie dopraw.
  4. Dokładnie wymieszaj całość, rozcierając mięso delikatnie łyżką drewnianą lub cedzakową.
  5. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, a następnie po oczyszczeniu gwintu słoika zakręć mocno wieczko i postaw słoik dnem do góry.
  6. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je i postaw dnem do góry. Tak przygotowane smarowidło z karkówki po całkowitym ostygnięciu można przełożyć do lodówki. Poza lodówką słoiki z mięsem należy przechowywać w chłodnym i najlepiej delikatnie zaciemnionym miejscu.

Mięsne przetwory warto poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności, który polega na 3-krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla. Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯