Weź karkówkę i boczek. Przyrządzisz w słoikach pyszne smarowidło do chleba

Karkówka z boczkiem do słoika to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu każdego mięsożercy. Rozpływające się w ustach mięso skąpane w mieszance aromatycznych ziół nie potrzebuje reklamy. To smarowidło dosłownie rozpieszcza kubki smakowe.

Karkówka z boczkiem do słoików Karkówka z boczkiem do słoików
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

Smak tej karkówki z boczkiem do słoika jest niepowtarzalny, choć tak naprawdę przepis jest prosty i nie zawiera żadnych trudnych do uzyskania składników, a jedynie to, co większość ma pod ręką. Nieco mięsa, sól, pieprz i zioła wystarczą, by przygotować pyszne smarowidło do słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Mięsne smarowidło do słoika. Bez konserwantów i chemii

Mięsne smarowidło z karkówki i boczku do słoika jest łatwe do przygotowania. Mięso wystarczy doprawić i dusić tak długo, by rozpadało się pod nawet delikatnym naciskiem widelca. Aromat i smak mięsa zamknięty w małych słoiczkach będzie cieszył całą zimę. Przepisem na mięsne smarowidło podzielił się Piotr Fendorf na kanale "Gotowanie jest proste" na YouTubie.

Karkówka z boczkiem ze słoika
Karkówka z boczkiem do słoika © Canva | derketta

Karkówka z boczkiem do słoika. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej z tłuszczem
  • 500 g boczku surowego wędzonego,
  • sól pieprz czarny,
  • czosnek suszony,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • świeży tymianek,
  • majeranek,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę (2x2 cm). Gotowe przełóż do garnka z dużym dnem, dodaj sól i pieprz, czosnek oraz tymianek. Wymieszaj.
  2. Dodaj wodę, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 4 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie oraz skórkę z boczku. Ewentualnie dopraw.
  4. Dokładnie wymieszaj całość, rozcierając mięso delikatnie łyżką drewnianą lub cedzakową.
  5. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, a następnie po oczyszczeniu gwintu słoika zakręć mocno wieczko i postaw słoik dnem do góry.
  6. Gorące mięso nakładaj do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je i postaw dnem do góry. Tak przygotowane smarowidło z karkówki po całkowitym ostygnięciu można przełożyć do lodówki. Poza lodówką słoiki z mięsem należy przechowywać w chłodnym i najlepiej delikatnie zaciemnionym miejscu.

Mięsne przetwory warto poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności, który polega na 3-krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla. Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji