WHO od dawna przed nimi ostrzega, a my wciąż zajadamy. Powodują choroby serca i udary

Podstawą dobrego samopoczucia i trwania w zdrowiu jest odpowiednia dieta. O szkodliwości nadmiaru soli oraz cukru głośno jest od lat, ale w żywności czeka jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Wiele osób sięga po nie każdego dnia.

Tłuszcze trans znaleźć można w wielu produktachTłuszcze trans znaleźć można w wielu produktach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najnowsze odkrycia naukowe potwierdzają, że tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega przed ich spożywaniem. Wiele krajów, podążając za zaleceniami WHO, wprowadziło zakazy lub ograniczenia dotyczące stosowania tłuszczów trans w żywności. Niestety wciąż wiele osób nieświadomie dostarcza ich sobie w codziennej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to rodzaj kwasów tłuszczowych, które mogą występować w dwóch formach: naturalnej i sztucznej. Naturalne tłuszcze trans występują w małych ilościach w mięsie i produktach mlecznych przeżuwaczy i w tej formie nie trzeba specjalnie się ich obawiać, jeśli na co dzień nie przesadzamy z ilością wołowiny. Gorszym wyborem są te sztuczne. Powstają przez przemysłowe uwodornienie olejów roślinnych, mają znacznie bardziej niekorzystny wpływ na zdrowie.

Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans
Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans Pusteflower9024

Sztuczne tłuszcze trans mogą zagrażać zdrowiu, prowadząc do wzrostu poziomu "złego" cholesterolu LDL oraz obniżenia "dobrego" cholesterolu HDL, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Mogą również prowadzić do nadwagi, cukrzycy typu 2, oraz innych poważnych dolegliwości, takich jak nowotwory jelita grubego czy choroba Alzheimera.

W jakich produktach znaleźć można tłuszcze trans?

Tłuszcze trans są często ukryte w produktach spożywczych, które na co dzień mamy w swojej kuchni. Znaleźć je można w produktach głęboko mrożonych, jak frytki, nuggetsy, paluszki rybne czy pierogi. Mają je również kiepskiej jakości wyroby cukiernicze, takie jak pączki, ciastka, ciasta i wafelki.

Serek topiony - Pyszności
Serek topiony - Pyszności © Canva | oceane2508

Przede wszystkim należy uważać na produkty wysokoprzetworzone, takie jak konserwy mięsne, parówki, fast foody, dania gotowe czy serki topione.

Ogranicz tłuszcze trans w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje całkowitą eliminację tłuszczów trans z diet. Dania była pionierem w ograniczeniu ich stosowania w żywności, co przyczyniło się do poprawy zdrowia obywateli. W Unii Europejskiej wprowadzono limit zawartości tłuszczów trans - nie mogą one przekraczać 2 proc. w produkcie końcowym.

Tłuszcze trans
Tłuszcze trans © Pixabay

Przede wszystkim czytaj etykiety. Im krótsza lista składników i im mniej przetworzony produkt, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zawiera tłuszcze trans. Szukaj frazy "częściowo uwodornione oleje roślinne". To synonim tłuszczów trans. Jeśli znajdziesz tę frazę na etykiecie, odłóż produkt z powrotem na półkę. Ogranicz także spożycie fast foodów, chipsów, ciastek, słodkich napojów, gotowych dań mrożonych i półproduktów. Zdecydowanie wyjdzie ci to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę