Większość nie docenia, a to odżywcza bomba. Chroni przed nowotworami, reguluje ciśnienie

Wiele przepisów polskiej kuchni zaczyna się od "drobno poszatkuj i przesmaż cebulę". Sięgamy po nią na pewno nie raz w tygodniu. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że trzeba cenić ją nie tylko za smak, ale i wartości odżywcze.

Brown Organic Caramelized Onions in a Bowl to Cook With
background, balsamic, brown, caramelize, caramelized, caramelized onion, caramelized onions, cholesterol, cooking, cuisine, delicious, dish, food, fried, garnish, golden, ingredient, kitchen, meal, nobody, nutrition, onion, onions, organic, plate, shallot, traditional, vegetable, vegetables, vegetarian, vinegar, caramelize, vinegar, balsamic, traditional, onions, cholesterol, vegetables, shallot, kitchen, nobody, plate, nutrition, golden, meal, delicious, vegetable, dish, organic, cuisine, background, vegetarian, ingredient, garnish, fried, cooking, brown, food, caramelized, onion, caramelized onion, caramelized onionsCzęsto jej używamy, ale właściwości nie doceniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Cebula bardzo często wykorzystywana do wielu dań kuchni polskiej. Cenimy jej smak, a często nie wiemy, że posiada liczne właściwości zdrowotne. To warzywo przede wszystkim wzmacniania odporności oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Jednak to nie wszystko, co potrafi cebula.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Ma dobry wpływ na serce

Cebula to tanie i uniwersalne warzywo. Ma znaczenie w wielu kuchniach świata. Cebula jest niskokaloryczna, za to bogata w witaminy, takie jak C i B6, oraz składniki mineralne jak potas, żelazo i mangan. Zawiera także błonnik, związki siarki i flawonoidy, zwłaszcza kwercetynę, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki tym właściwościom cebula może wspierać zdrowie metaboliczne oraz pomagać w utrzymaniu dobrej kondycji sercowo-naczyniowej. Z kolei kwercetyna pomaga obniżać ciśnienie krwi i chronić komórki przed uszkodzeniami.

Pomaga jelitom

Cebula wspiera także dobre funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. To z kolei przez dużą ilość błonnika. Ma także działanie prebiotyczne, co sprzyja rozmnażaniu się korzystnych bakterii w jelitach. Cebula może również zapobiegać osteoporozie, ma wpływ na wzmocnienie kości oraz działa przeciwzapalnie, co przynosi ulgę w przypadkach stanów zapalnych.

To ważne!

Aby korzystać w pełni ze zdrowotnych właściwości cebuli, warto sięgać po wszystkie jej gatunki. Polecana jest na surowo, gotowana, duszona czy przesmażona. Można eksperymentować z różnymi metodami jej przygotowania. Umiar jest wskazany przy wrażliwym przewodzie pokarmowym lub kiedy przyjmujemy leki rozrzedzające krew. Cebula może wchodzić w interakcje z tymi lekami.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟