Większość nie docenia, a to odżywcza bomba. Chroni przed nowotworami, reguluje ciśnienie

Wiele przepisów polskiej kuchni zaczyna się od "drobno poszatkuj i przesmaż cebulę". Sięgamy po nią na pewno nie raz w tygodniu. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że trzeba cenić ją nie tylko za smak, ale i wartości odżywcze.

Często jej używamy, ale właściwości nie doceniamy
Często jej używamy, ale właściwości nie doceniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Cebula bardzo często wykorzystywana do wielu dań kuchni polskiej. Cenimy jej smak, a często nie wiemy, że posiada liczne właściwości zdrowotne. To warzywo przede wszystkim wzmacniania odporności oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Jednak to nie wszystko, co potrafi cebula.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Ma dobry wpływ na serce

Cebula to tanie i uniwersalne warzywo. Ma znaczenie w wielu kuchniach świata. Cebula jest niskokaloryczna, za to bogata w witaminy, takie jak C i B6, oraz składniki mineralne jak potas, żelazo i mangan. Zawiera także błonnik, związki siarki i flawonoidy, zwłaszcza kwercetynę, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki tym właściwościom cebula może wspierać zdrowie metaboliczne oraz pomagać w utrzymaniu dobrej kondycji sercowo-naczyniowej. Z kolei kwercetyna pomaga obniżać ciśnienie krwi i chronić komórki przed uszkodzeniami.

Pomaga jelitom

Cebula wspiera także dobre funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. To z kolei przez dużą ilość błonnika. Ma także działanie prebiotyczne, co sprzyja rozmnażaniu się korzystnych bakterii w jelitach. Cebula może również zapobiegać osteoporozie, ma wpływ na wzmocnienie kości oraz działa przeciwzapalnie, co przynosi ulgę w przypadkach stanów zapalnych.

To ważne!

Aby korzystać w pełni ze zdrowotnych właściwości cebuli, warto sięgać po wszystkie jej gatunki. Polecana jest na surowo, gotowana, duszona czy przesmażona. Można eksperymentować z różnymi metodami jej przygotowania. Umiar jest wskazany przy wrażliwym przewodzie pokarmowym lub kiedy przyjmujemy leki rozrzedzające krew. Cebula może wchodzić w interakcje z tymi lekami.

Wybrane dla Ciebie