Wiele osób wylewa do zlewu, a moja babcia doprawiała tym kapuśniak. Tego smaku nie da się zapomnieć
Specjały z babcinej kuchni pozostaną w pamięci wielu na zawsze. Czy to podpłomyki z blachy, czy jedyna taka szarlotka - z babcinych rąk wszystko smakowało lepiej. W moim domu babcia była mistrzynią zup, a kapuśniak w jej wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo świata. Wszystko dzięki jednemu dodatkowi.
26.09.2024 14:58
Dla wielu osób sok z kiszonych ogórków to odpad i ze słoika trafia do zlewu. Owszem, nie dla każdego są tak intensywne smaki, do tego sok z kiszonych ogórków zawiera dużo soli, której ograniczenie jest wielu osobom wskazane. Warto jednak pamiętać, że sok z kiszonych ogórków może posłużyć również jako składnik marynat do mięs, sosów do sałatek oraz jako przyprawa do zup. Moja babcia sokiem z ogórków doprawiała kapuśniak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapuśniak ze słodkiej z kapusty. Babciny patent na wzbogacenie smaku
Kapuśniak ze słodkiej kapusty? Dla wielu prawdziwy to tylko ten mocno kwaśny z kiszonej, najlepiej domowej, kapusty. Nie każdy jednak może się rozsmakować w tak intensywnych smakach. I właśnie dla takich osób jest delikatny kapuśniak ze słodkiej kapusty.
Moja babcia często serwowała nam takie dania, zwłaszcza kiedy z pola przynosiła świeżo zerwane główki. Chcąc jednak sprawić, by zupa miała więcej smaku, pod koniec gotowania dolewała nieco wody z kiszonych ogórków. Nie dość, że taki kapuśniak miał wyczuwalne wyraziste kiszone nuty, to sama kapusta pozostawała delikatna i chrupiąca. Pamiętaj, by sok z ogórków dodać do zupy już po tym, jak warzywa zmiękną. W przeciwnym razie pozostaną twarde.
Zobacz także
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z sokiem ogórkowym. Przepis
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 1,5 główki białej kapusty,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1/3 selera,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka kminku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 1-2 szklanki wody z ogórków kiszonych.
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wymieszaj i odstaw, by puściła sok i zmiękła.
- Żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ognień i gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, pora i opaloną nad ogniem cebulę. Całość gotuj kolejne 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z garnka. Warzywa pokrój w kostkę, mięso obierz od kości i ponownie wrzuć wszystko do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Dorzuć też kapustę z sokiem, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz wodą z kiszonych ogórków. Pozostaw na palniku jeszcze przez 15 minut.
- W oddzielnym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i jedną łyżkę wywaru. Wymieszaj całość dokładnie, by nie powstały grudki.
- Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą, wymieszaj. Dodaj koperek i zagotuj całość.