PrzepisZupyWiele osób wylewa do zlewu, a moja babcia doprawiała tym kapuśniak. Tego smaku nie da się zapomnieć

Wiele osób wylewa do zlewu, a moja babcia doprawiała tym kapuśniak. Tego smaku nie da się zapomnieć

Specjały z babcinej kuchni pozostaną w pamięci wielu na zawsze. Czy to podpłomyki z blachy, czy jedyna taka szarlotka - z babcinych rąk wszystko smakowało lepiej. W moim domu babcia była mistrzynią zup, a kapuśniak w jej wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo świata. Wszystko dzięki jednemu dodatkowi.

Kapuśniak to znana polska potrawa
Kapuśniak to znana polska potrawa
Źródło zdjęć: © Canva | Vrabelpeter1

26.09.2024 14:58

Dla wielu osób sok z kiszonych ogórków to odpad i ze słoika trafia do zlewu. Owszem, nie dla każdego są tak intensywne smaki, do tego sok z kiszonych ogórków zawiera dużo soli, której ograniczenie jest wielu osobom wskazane. Warto jednak pamiętać, że sok z kiszonych ogórków może posłużyć również jako składnik marynat do mięs, sosów do sałatek oraz jako przyprawa do zup. Moja babcia sokiem z ogórków doprawiała kapuśniak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapuśniak ze słodkiej z kapusty. Babciny patent na wzbogacenie smaku

Kapuśniak ze słodkiej kapusty? Dla wielu prawdziwy to tylko ten mocno kwaśny z kiszonej, najlepiej domowej, kapusty. Nie każdy jednak może się rozsmakować w tak intensywnych smakach. I właśnie dla takich osób jest delikatny kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Moja babcia często serwowała nam takie dania, zwłaszcza kiedy z pola przynosiła świeżo zerwane główki. Chcąc jednak sprawić, by zupa miała więcej smaku, pod koniec gotowania dolewała nieco wody z kiszonych ogórków. Nie dość, że taki kapuśniak miał wyczuwalne wyraziste kiszone nuty, to sama kapusta pozostawała delikatna i chrupiąca. Pamiętaj, by sok z ogórków dodać do zupy już po tym, jak warzywa zmiękną. W przeciwnym razie pozostaną twarde.

Kapuśniak można podać z kleksem kwaśnej śmietany
Kapuśniak można podać z kleksem kwaśnej śmietany© Canva | vvoevale

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z sokiem ogórkowym. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 1,5 główki białej kapusty,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1/3 selera,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 szklanki wody z ogórków kiszonych.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wymieszaj i odstaw, by puściła sok i zmiękła.
  2. Żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ognień i gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
  3. Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, pora i opaloną nad ogniem cebulę. Całość gotuj kolejne 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z garnka. Warzywa pokrój w kostkę, mięso obierz od kości i ponownie wrzuć wszystko do garnka.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Dorzuć też kapustę z sokiem, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz wodą z kiszonych ogórków. Pozostaw na palniku jeszcze przez 15 minut.
  6. W oddzielnym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i jedną łyżkę wywaru. Wymieszaj całość dokładnie, by nie powstały grudki.
  7. Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą, wymieszaj. Dodaj koperek i zagotuj całość.
kapuśniakprzepisprzepis babci
Wybrane dla Ciebie