Wiele osób wylewa do zlewu, a moja babcia doprawiała tym kapuśniak. Tego smaku nie da się zapomnieć

Specjały z babcinej kuchni pozostaną w pamięci wielu na zawsze. Czy to podpłomyki z blachy, czy jedyna taka szarlotka - z babcinych rąk wszystko smakowało lepiej. W moim domu babcia była mistrzynią zup, a kapuśniak w jej wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo świata. Wszystko dzięki jednemu dodatkowi.

Kapuśniak to znana polska potrawaKapuśniak to znana polska potrawa
Źródło zdjęć: © Canva | Vrabelpeter1

Dla wielu osób sok z kiszonych ogórków to odpad i ze słoika trafia do zlewu. Owszem, nie dla każdego są tak intensywne smaki, do tego sok z kiszonych ogórków zawiera dużo soli, której ograniczenie jest wielu osobom wskazane. Warto jednak pamiętać, że sok z kiszonych ogórków może posłużyć również jako składnik marynat do mięs, sosów do sałatek oraz jako przyprawa do zup. Moja babcia sokiem z ogórków doprawiała kapuśniak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Kapuśniak ze słodkiej z kapusty. Babciny patent na wzbogacenie smaku

Kapuśniak ze słodkiej kapusty? Dla wielu prawdziwy to tylko ten mocno kwaśny z kiszonej, najlepiej domowej, kapusty. Nie każdy jednak może się rozsmakować w tak intensywnych smakach. I właśnie dla takich osób jest delikatny kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Moja babcia często serwowała nam takie dania, zwłaszcza kiedy z pola przynosiła świeżo zerwane główki. Chcąc jednak sprawić, by zupa miała więcej smaku, pod koniec gotowania dolewała nieco wody z kiszonych ogórków. Nie dość, że taki kapuśniak miał wyczuwalne wyraziste kiszone nuty, to sama kapusta pozostawała delikatna i chrupiąca. Pamiętaj, by sok z ogórków dodać do zupy już po tym, jak warzywa zmiękną. W przeciwnym razie pozostaną twarde.

Kapuśniak można podać z kleksem kwaśnej śmietany
Kapuśniak można podać z kleksem kwaśnej śmietany © Canva | vvoevale

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z sokiem ogórkowym. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 1,5 główki białej kapusty,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1/3 selera,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 szklanki wody z ogórków kiszonych.

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, dopraw solą, wymieszaj i odstaw, by puściła sok i zmiękła.
  2. Żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ognień i gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
  3. Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, pora i opaloną nad ogniem cebulę. Całość gotuj kolejne 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z garnka. Warzywa pokrój w kostkę, mięso obierz od kości i ponownie wrzuć wszystko do garnka.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Dorzuć też kapustę z sokiem, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz wodą z kiszonych ogórków. Pozostaw na palniku jeszcze przez 15 minut.
  6. W oddzielnym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i jedną łyżkę wywaru. Wymieszaj całość dokładnie, by nie powstały grudki.
  7. Powstałą zasmażkę dodaj do garnka z zupą, wymieszaj. Dodaj koperek i zagotuj całość.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej