PrzepisWielkanocWielu z nas dodaje do żurku. Psuje smak, a zupa staje się ciężka i tłusta

Wielu z nas dodaje do żurku. Psuje smak, a zupa staje się ciężka i tłusta

Żurek
Żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.03.2024 14:34

Często zdarza się, że pomimo naszych najlepszych starań i wysiłków żurek nie smakuje tak, jakbyśmy tego chcieli. Jaki jest więc najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania tej zupy? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Żurek to tradycyjna zupa, która jest nieodłącznym elementem świątecznej uczty wielkanocnej. Przygotowanie go może wydawać się na pierwszy rzut oka prostym zadaniem, jednak istnieje wiele potencjalnych pułapek, które mogą zepsuć zarówno smak, jak i konsystencję tej popularnej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czego nie dodawać do żurku?

Żurek to zupa o intensywnym kwaśnym smaku, który często jest łagodzony poprzez dodanie śmietany. Jednakże okazuje się, że nie jest to najlepszy wybór. Zupa bez dodatku śmietany będzie nie tylko lżejsza, ale również bardziej wyrazista w smaku. Na ten temat wypowiedziała się również restauratorka Magda Gessler. W rozmowie na temat wielkanocnego żurku przypomniała, że zawsze powinniśmy przyrządzać go na bazie zakwasu żytniego oraz unikać zabielania zupy śmietaną.

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki - poucza Gessler w rozmowie z "Faktem". - I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - dodała restauratorka.
Nie popełniaj tego błędu, serwując żurek
Nie popełniaj tego błędu, serwując żurek© Freepik | gpointstudio

Jak zrobić idealny żurek na Wielkanoc? Unikaj tych błędów

Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania żurku jest niedoprawienie zupy. Żurek powinien być kwaśny, słony i lekko pikantny. Aby uzyskać idealny smak, konieczne jest regularne degustowanie zupy podczas gotowania i dodawanie przypraw według własnego uznania. Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych, czosnek świeży lub granulowany, a także estragon, rozmaryn i lubczyk. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo, aby nie zdominowały smaku zupy.

Pamiętaj również, że przed dodaniem białej kiełbasy do zupy, powinieneś ją nakłuć widelcem. Dzięki temu wydobędziesz z niej cenne soki, które wzbogacą smak żurku. Dodatkowo praktyka ta zapobiegnie pękaniu osłonki mięsa. Przy wyborze białej kiełbasy kieruj się składem wyrobu i kolorem - im bardziej różowa, tym gorzej. To znak, że zawiera sól peklującą lub inne substancje konserwujące. Jeśli natomiast chcesz uzyskać gęstszą konsystencję zupy, dodaj do niej ugotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także