Wielu z nas dodaje do żurku. Psuje smak, a zupa staje się ciężka i tłusta

Często zdarza się, że pomimo naszych najlepszych starań i wysiłków żurek nie smakuje tak, jakbyśmy tego chcieli. Jaki jest więc najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania tej zupy? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.

Żurek Żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żurek to tradycyjna zupa, która jest nieodłącznym elementem świątecznej uczty wielkanocnej. Przygotowanie go może wydawać się na pierwszy rzut oka prostym zadaniem, jednak istnieje wiele potencjalnych pułapek, które mogą zepsuć zarówno smak, jak i konsystencję tej popularnej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Czego nie dodawać do żurku?

Żurek to zupa o intensywnym kwaśnym smaku, który często jest łagodzony poprzez dodanie śmietany. Jednakże okazuje się, że nie jest to najlepszy wybór. Zupa bez dodatku śmietany będzie nie tylko lżejsza, ale również bardziej wyrazista w smaku. Na ten temat wypowiedziała się również restauratorka Magda Gessler. W rozmowie na temat wielkanocnego żurku przypomniała, że zawsze powinniśmy przyrządzać go na bazie zakwasu żytniego oraz unikać zabielania zupy śmietaną.

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki - poucza Gessler w rozmowie z "Faktem". - I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - dodała restauratorka.
Nie popełniaj tego błędu, serwując żurek
Nie popełniaj tego błędu, serwując żurek © Freepik | gpointstudio

Jak zrobić idealny żurek na Wielkanoc? Unikaj tych błędów

Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania żurku jest niedoprawienie zupy. Żurek powinien być kwaśny, słony i lekko pikantny. Aby uzyskać idealny smak, konieczne jest regularne degustowanie zupy podczas gotowania i dodawanie przypraw według własnego uznania. Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych, czosnek świeży lub granulowany, a także estragon, rozmaryn i lubczyk. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo, aby nie zdominowały smaku zupy.

Pamiętaj również, że przed dodaniem białej kiełbasy do zupy, powinieneś ją nakłuć widelcem. Dzięki temu wydobędziesz z niej cenne soki, które wzbogacą smak żurku. Dodatkowo praktyka ta zapobiegnie pękaniu osłonki mięsa. Przy wyborze białej kiełbasy kieruj się składem wyrobu i kolorem - im bardziej różowa, tym gorzej. To znak, że zawiera sól peklującą lub inne substancje konserwujące. Jeśli natomiast chcesz uzyskać gęstszą konsystencję zupy, dodaj do niej ugotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟