Włoch złapałby się za głowę. Idealny makaron ugotujesz szybciej i nie potrzebujesz garnka
We włoskiej kuchni to pozycja obowiązkowa, a i Polacy rozkochali się w daniach z makaronem. Nawet najlepszy sos może stracić na jakości, jeśli dorzucimy do niego kiepskiej jakości i źle ugotowaną pastę. Jest jednak sposób, by za każdym razem makaron wyszedł idealny.
Ugotowanie idealnego makaronu może być wyzwaniem, chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się proste. Podstawą jest użycie odpowiedniej wielkości garnka oraz dobranie właściwych proporcji wody i soli. Włosi tej ostatniej nie oszczędzają, a i mówi się, że woda do gotowania makaronu powinna być słona jak morska. Harold McGee, autor książki "Encyklopedia kuchennej nauki, historii i kultury", dzieli się jednak inną, prostą metodą na przygotowanie perfekcyjnego makaronu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Jak ugotować makaron?
W książce "Encyklopedia kuchennej nauki, historii i kultury", Harold McGee przedstawia skuteczny sposób na gotowanie makaronu. Według niego nie trzeba wrzucać makaronu do garnka z wrzącą wodą. W zamian proponuje przygotowanie makaronu na patelni, co jest szybszą i łatwiejszą opcją w porównaniu z tradycyjnym sposobem.
Na patelni umieszczamy odmierzoną ilość makaronu. Wlewamy od 1 do 2 litrów zimnej wody, dodajemy sól i nastawiamy średni ogień. Gotujemy makaron przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu większa część wody zostanie wchłonięta, a resztki skrobi, które uwolniły się podczas gotowania, posłużą za podstawę do sosu. Jeśli jednak na patelni pozostało sporo wody, można ją odlać przed dodaniem pozostałych składników. W ten sposób możesz przygotować różne rodzaje makaronu.
Makaron z patelni
Gotowanie makaronu na patelni wymaga użycia mniejszej ilości wody, co jest niewątpliwym plusem. W efekcie makaron może zachować więcej smaku i wartości odżywczych, które zazwyczaj "wypłukują się" podczas gotowania w dużym garnku.
Kolejnym argumentem przemawiającym za gotowaniem na patelni jest mniejsze "wypłukiwanie" skrobi do wody. Skrobia ma korzystny wpływ na nasze jelita, obniża poziom cukru i cholesterolu oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Skrobia oporna, która powstaje podczas gotowania makaronu, działa jak prebiotyk. Oznacza to, że stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii, które żyją w naszych jelitach. Te bakterie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, wzmacniają odporność i produkują ważne witaminy.