Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar

Bałkańska pasta warzywna idealnie pasuje zarówno jako smarowidło na pieczywo, dodatek do dań z grilla, jak i składnik sosów. Powstaje z warzyw, które znajdziecie w większości sklepów spożywczych, a swój wyrazisty smak zawdzięcza pieczonym warzywom i dobrze dobranym przyprawom.

Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimęWszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pindjur to pasta znana w krajach bałkańskich, gdzie stanowi ważny element lokalnej kuchni. Jest wszechstronna i z powodzeniem może zastąpić ulubiony sos do dań z grilla albo pastę na kanapkę. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu (zdecydowanie łatwiej sięgnąć po gotowy odpowiednik ze sklepu), ale głęboki smak i intensywność doznań w pełni to wynagradzają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Bałkańska pasta na kanapkę

Pindjur to pasta warzywna o głębokim, wyrazistym smaku, który zawdzięcza świeżym i pieczonym warzywom oraz ziołom. Pieczenie nie tylko ułatwia obieranie i dalszą obróbkę składników, ale przede wszystkim wydobywa z nich naturalną słodycz i intensywność smaku, dzięki czemu pasta ma bogaty i pełny charakter, bez sztucznych dodatków. Co ważne, do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych sproszkowanych przypraw – cały smak tworzą pomidory, papryka, czosnek i natka pietruszki.

Przepis na pindjur

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 2 kg czerwonej słodkiej papryki,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 150 g cukru,
  • 4 pęczki natki pietruszki,
  • 20 ząbków czosnku,
  • 2–4 strąki ostrej papryczki chilli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomidory wrzątkiem, następnie obierz je ze skóry, pokrój na ćwiartki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem.
  2. Gotuj na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać, po czym rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków i kontynuuj gotowanie przez około godzinę, aż większość wody odparuje, a masa zgęstnieje.
  3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza i ustaw na tryb grzanie góra–dół.
  4. Umyj i dokładnie osusz paprykę. Pokrój ją na większe fragmenty i usuń gniazda nasienne.
  5. Ułóż na blasze paprykę, delikatnie skrop odrobiną oleju i piecz do momentu, gdy skórka mocno się przyrumieni i zacznie się marszczyć.
  6. Przełóż upieczoną paprykę do miski i zaczekaj aż ostygnie.
  7. Następnie obierz ją.
  8. Gdy pomidory odparują, wlej olej i gotuj całość przez 20 minut, regularnie mieszając — początkowo może wydawać się, że tłuszcz się oddziela, ale z czasem wszystko połączy się w jednolitą, gładką pastę.
  9. Następnie wsyp cukier, wlej ocet i gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  10. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
  11. Dodaj do garnka pieczoną paprykę, a także papryczki chilli nakłute w kilku miejscach ostrym nożem.
  12. Gotuj przez 15 minut, po czym dorzuć czosnek i ponownie gotuj 15 minut.
  13. Na końcu umyj i osusz natkę pietruszki, posiekają ją i dodaj do garnka.
  14. Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu, wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez 45 minut.
  15. Po tym czasie usuń papryczki chilli, a gotową pastę przełóż do wyparzonych słoików lub podawaj na świeżo.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze