Wszystkie sąsiadki proszą mnie o przepis, bo mój miodownik rozpływa się w ustach. Sekretem jest krem
Kiedy pierwszy raz przygotowałem ten miodownik, traktowałem to jako kulinarny eksperyment. Ot tak — albo się uda, albo nie, nie mam przecież nic do stracenia. Dzisiaj wracam do tego przepisu co roku i nie wyobrażam sobie już świąt bez tego ciasta. To wszystko zasługa pewnego pysznego kremu!
15.12.2023 10:27
Wśród wszystkich ciast świątecznych miodownik zawsze był moim osobistym faworytem. Pewnie, uwielbiam również zajadać się dobrze przygotowanym sernikiem (ostatnio moją uwagę przykuł ten przepis Ewy Wachowicz), babką piaskową, makowcem, czy keksem. Ale miodownik... sam rozumiesz, to po prostu cud nad cuda, o którym można by pisać pieśni i recytować wiersze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przez wiele lat czułem jednak, że w przepisie na klasyczny miodownik czegoś mi brakuje. Kremowej nuty słodyczy, i to takiej z najgłębszych otchłani mojego nieposkromionego łakomstwa. Dość szybko udało mi się zrozumieć, o jaki konkretny smak chodzi. Okazało się zresztą, że w tym "dziwactwie" wcale nie jestem sam i w internecie nie brakuje przepisów ciasto z takim dodatkiem. A jakim? Już wszystko zdradzam. Chodzi tu o miodownik z masą kajmakową. Przyznaj, że już ci ślinka pociekła!
Miodownik z kajmakiem i budyniem
Składniki:
- 2 jajka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 120 g masła,
- 600 g mąki pszennej,
- płaska łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu 10 proc.
Krem:
- 850 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 500 g masy kajmakowej,
- 200 g masła,
- 120 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Cukier puder, miód i masło umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu, dopóki się nie rozpuszczą. Wtedy możesz już dodać połączonej sody i octu. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut.
- Do powstałej masy dodaj teraz jajka i mąkę. Zagnieć masę i przełóż ją na podsypaną mąką stolnicę albo blat. Podziel na 5 takich samych części i każdy rozwałkuj na fragmentach pergaminu (musisz na nim wcześniej odrysować dno używanej formy do pieczenia). Wykrój pergamin w ten sposób, by materiał znajdował się tylko pod ciastem.
- Teraz umieść masę (wraz z papierem do pieczenia) w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz 6 minut. W ten sposób upiecz każdy z 5 blatów. Odłóż do ostygnięcia i usuń pergamin.
- 600 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w pozostałej części rozpuść budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego budyń. Mieszaj. Zagęszczony krem zdejmij z palnika i ostudź.
- Miękkie masło utrzyj z ostudzonym już budyniem. Na koniec dodaj kajmak (zostaw sobie 1 łyżkę).
- Teraz umieść pierwszy blat w formie i posmaruj go kremem. W ten sposób uformuj cały miodownik. Ostatnie "piętro" powinna stanowić masa kajmakowo-budyniowa.
- Ostatnią łyżkę kajmaku podgrzej i posmaruj wierzch. Wysyp na niego posiekane orzechy. Schładzaj w lodówce przez całą noc. Smacznego!