Wystarczą dwa plasterki dziennie, by sobie zaszkodzić. Naukowcy ostrzegają przed podobnym dodatkiem

Kiedy brakuje pomysłu na szybkie śniadanie, a poranna gonitwa nie pozwala na długie rozmyślania, w ruch najczęściej idzie kanapka. Standardowy zestaw to pieczywo, masło, szynka, ser i sporadycznie warzywo. To jednak prosta droga do tego, by na dłuższą metę zaszkodzić swojemu organizmowi.

To nie najlepszy wybór na kanapkiTo nie najlepszy wybór na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kanapki przygotowuje się ekspresowo, szybko uciszają burczenie w brzuchu, a i zapakowanie ich na wynos nie przysparza dużo problemów. Ważne jest jednak to, co umieszcza się w środku. Chociaż wędlina może wydawać się apetyczna, to jej nadmierne spożycie nie sprzyja zdrowiu. Potwierdzają to badania naukowców z brytyjskiej uczelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Ogranicz wędlinę

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cambridge wykazały, że regularne spożycie około 50 g przetworzonego mięsa dziennie może zwiększać szanse na rozwój cukrzycy typu 2. To odpowiednik dwóch plasterków, czyli najczęściej jednej kanapki z szynką, jaką przygotowuje się do szkoły czy pracy.

wędliny
wędliny © Adobe Stock | Slawek Nadra

Badania obejmowały nie tylko wędliny, lecz wszelkie przetworzone mięso. Przez przetworzone mięso rozumie się produkty poddane konserwacji przez wędzenie, suszenie, solenie lub dodawanie konserwantów. Przykładami mogą być szynka, boczek oraz niektóre kiełbasy i parówki.

Rozległe badania objęły 1,97 mln dorosłych z 20 krajów, w tym Europy, obu Ameryk, obszaru wschodniego Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku. Tak duża liczba uczestników z różnych regionów świata sprawia, że wyniki badania są bardziej reprezentatywne dla całej populacji dorosłych. To oznacza, że wnioski można uogólnić na większą skalę, przez co ograniczenie przetworzonego każdy powinien wziąć sobie do serca.

Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe?
Czy spożywanie wędlin może być szkodliwe? © Canva | arinahabich

Z badań zamieszczonych w "The Lancet. Diabetes & Endocrinology" wynika, że codzienne spożywanie porcji 50 g mięsa przetworzonego zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 15 proc. w ciągu 10 lat. Natomiast dla 100 g czerwonego mięsa nieprzetworzonego, to ryzyko wzrasta aż o 10 proc.

Czym zastąpić wędlinę?

Zamiast po raz kolejny wkładać do kanapki plastry przetworzonej szynki, postaw na inne składniki. Gotowane i zmielone lub zmiksowane soczewica, cieciorka czy fasola tworzą pyszne pasty do smarowania chleba. Możesz dodać do nich ulubione zioła i przyprawy. Sięgnij po pastę z tuńczyka, przygotuj domowy hummus lub pastę z makreli. To proste dodatki, które dodatkowo smakują obłędnie.

Możesz sięgnąć także po podsmażone tofu lub tempeh, jajka, sery, twaróg i warzywa. Nie tylko zastąpią wędlinę, ale również wprowadzą więcej witamin w codziennej diecie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej