Wzięła pomidora do ręki i zauważyła małą plamkę. Teraz ostrzega innych

Czy mikroskopijna plamka pleśni dyskwalifikuje cały produkt, sprawiając, że nadaje się on jedynie do kosza? Dietetyczka kliniczna Aneta Łańcuchowska wyjaśnia na Instagramie, jak postępować, kiedy oznaki pleśni są niewielkie, a cały produkt wydaje się w nienaruszonym stanie.

Dietetyczka wyjaśnia, co zrobić, jeśli na produktach jest pleśńDietetyczka wyjaśnia, co zrobić, jeśli na produktach jest pleśń
Źródło zdjęć: © Instagram | dietetyczka_anetka (screenshot)

Aneta Łańcuchowska, znana na Instagramie jako dietetyczka_anetka, to dietetyczka kliniczna, blogerka kulinarna i kucharka telewizyjna. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. W jednym z postów wskazała, co zrobić, kiedy zauważymy pierwsze oznaki pleśni na produktach spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Czy można odkroić pleśń z owoców? Dietetyczka wyjaśnia

Jak wskazała we wstępie dietetyczka, podczas przyrządzania śniadania zauważyła niewielką plamkę pleśni na skórce jeszcze nieukrojonego pomidora. Specjalistka dodała, że owoc jest nienaruszony, zdradza go tylko ten jeden mikroskopijny defekt. Co zatem my, będąc na jej miejscu, powinniśmy zrobić? Odkroić widoczną plamkę, a resztę zjeść?

— Nigdy tego nie rób. Pamiętaj o tym, że ta widoczna plamka to jest czubek góry lodowej. Mykotoksyny, które są toksyczne i które wywołują choroby nowotworowe, są już w całym pomidorze. Należy tego pomidora w całości wyrzucić — ostrzega Aneta Łańuchowska na Instagramie. — Jeżeli jakiekolwiek masz warzywo lub owoc z widoczną taką plamką, nigdy nie odkrawaj i nie zjadaj reszty, zawsze wyrzucaj — apeluje dietetyczka kliniczna.

Pleśń jest rodzajem grzyba i może wytwarzać potencjalnie toksyczne produkty uboczne zwane mykotoksynami. Te skrywać się mogą nie tylko w widocznej gołym okiem pleśni, ponieważ strzępki grzybni przerastają produkty naprawdę głęboko. Tym samym więc usunięcie spleśniałego fragmentu po prostu niczego nie zmieni. Ponadto obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie czy pieczenie, również nie sprawi, że produkt nada się do spożycia, gdyż pleśń nie ulega zniszczeniu w wyższych temperaturach.

Produkty spożywcze z oznakami pleśni nie nadają się do spożycia
Produkty spożywcze z oznakami pleśni nie nadają się do spożycia © Canva | Leung Cho Pan

Co może się stać po spożyciu spleśniałego jedzenia?

Mykotoksyny to toksyny grzybów pleśniowych. Warto dodać przy tym, że nie zawsze spleśniała żywność musi zawierać mykotoksyny, ale potwierdzenie ich obecności domowymi sposobami nie jest możliwe. Toksyny te, dostarczane do organizmu, mogą powodować wiele szkód, m.in.:

  • wpływają na uszkodzenia wątroby,
  • wpływają na powstawanie obrzęków płuc,
  • uszkadzają skórę i błony śluzowe,
  • stanowią czynnik ryzyka rozwoju chorób nowotworowych (m.in. nowotwory wątroby czy przełyku).

Spożycie niewielkiej ilości spleśniałego jedzenia, sporadycznie, zazwyczaj nie powoduje poważnych konsekwencji dla organizmu. Może jednak prowadzić do różnych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka.

W najgorszym przypadku konsumowanie pokarmu z pleśnią może skutkować mikotoksykozą. Jest to forma zatrucia, która może przebiegać zarówno ostro, jak i przewlekle. Skutki tego zatrucia obejmują rozwój wielu chorób, a w ekstremalnych przypadkach może nawet dojść do śmierci.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟