Wzięła pomidora do ręki i zauważyła małą plamkę. Teraz ostrzega innych

Czy mikroskopijna plamka pleśni dyskwalifikuje cały produkt, sprawiając, że nadaje się on jedynie do kosza? Dietetyczka kliniczna Aneta Łańcuchowska wyjaśnia na Instagramie, jak postępować, kiedy oznaki pleśni są niewielkie, a cały produkt wydaje się w nienaruszonym stanie.

Dietetyczka wyjaśnia, co zrobić, jeśli na produktach jest pleśńDietetyczka wyjaśnia, co zrobić, jeśli na produktach jest pleśń
Źródło zdjęć: © Instagram | dietetyczka_anetka (screenshot)

Aneta Łańcuchowska, znana na Instagramie jako dietetyczka_anetka, to dietetyczka kliniczna, blogerka kulinarna i kucharka telewizyjna. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. W jednym z postów wskazała, co zrobić, kiedy zauważymy pierwsze oznaki pleśni na produktach spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Czy można odkroić pleśń z owoców? Dietetyczka wyjaśnia

Jak wskazała we wstępie dietetyczka, podczas przyrządzania śniadania zauważyła niewielką plamkę pleśni na skórce jeszcze nieukrojonego pomidora. Specjalistka dodała, że owoc jest nienaruszony, zdradza go tylko ten jeden mikroskopijny defekt. Co zatem my, będąc na jej miejscu, powinniśmy zrobić? Odkroić widoczną plamkę, a resztę zjeść?

— Nigdy tego nie rób. Pamiętaj o tym, że ta widoczna plamka to jest czubek góry lodowej. Mykotoksyny, które są toksyczne i które wywołują choroby nowotworowe, są już w całym pomidorze. Należy tego pomidora w całości wyrzucić — ostrzega Aneta Łańuchowska na Instagramie. — Jeżeli jakiekolwiek masz warzywo lub owoc z widoczną taką plamką, nigdy nie odkrawaj i nie zjadaj reszty, zawsze wyrzucaj — apeluje dietetyczka kliniczna.

Pleśń jest rodzajem grzyba i może wytwarzać potencjalnie toksyczne produkty uboczne zwane mykotoksynami. Te skrywać się mogą nie tylko w widocznej gołym okiem pleśni, ponieważ strzępki grzybni przerastają produkty naprawdę głęboko. Tym samym więc usunięcie spleśniałego fragmentu po prostu niczego nie zmieni. Ponadto obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie czy pieczenie, również nie sprawi, że produkt nada się do spożycia, gdyż pleśń nie ulega zniszczeniu w wyższych temperaturach.

Produkty spożywcze z oznakami pleśni nie nadają się do spożycia
Produkty spożywcze z oznakami pleśni nie nadają się do spożycia © Canva | Leung Cho Pan

Co może się stać po spożyciu spleśniałego jedzenia?

Mykotoksyny to toksyny grzybów pleśniowych. Warto dodać przy tym, że nie zawsze spleśniała żywność musi zawierać mykotoksyny, ale potwierdzenie ich obecności domowymi sposobami nie jest możliwe. Toksyny te, dostarczane do organizmu, mogą powodować wiele szkód, m.in.:

  • wpływają na uszkodzenia wątroby,
  • wpływają na powstawanie obrzęków płuc,
  • uszkadzają skórę i błony śluzowe,
  • stanowią czynnik ryzyka rozwoju chorób nowotworowych (m.in. nowotwory wątroby czy przełyku).

Spożycie niewielkiej ilości spleśniałego jedzenia, sporadycznie, zazwyczaj nie powoduje poważnych konsekwencji dla organizmu. Może jednak prowadzić do różnych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka.

W najgorszym przypadku konsumowanie pokarmu z pleśnią może skutkować mikotoksykozą. Jest to forma zatrucia, która może przebiegać zarówno ostro, jak i przewlekle. Skutki tego zatrucia obejmują rozwój wielu chorób, a w ekstremalnych przypadkach może nawet dojść do śmierci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej