Kiełbasa wylądowała w koszu zamiast na ruszcie? Nie każdy podejrzany nalot to pleśń

Czy biały nalot na kiełbasie to pleśń? Kiedy należy wyrzucić kiełbasę, a w jakim wypadku wystarczy jedynie zeskrobać to, co przeszkadza? Sprawdź, zanim pozbędziesz się dobrego produktu.

Czym jest biały nalot na kiełbasie? Czym jest biały nalot na kiełbasie?
Źródło zdjęć: © Canva | ribeirorocha

Biały nalot obecny na kiełbasie może wzbudzać niepokój, gdyż przypomina pleśń, a spożywanie pleśni prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, których wszyscy wolelibyśmy uniknąć. Dlatego tak ważne jest, by z rezerwą podchodzić do produktów, których wygląd czy zapach zmienił się w trakcie przechowywania. Ale czy pozbycie się kiełbasy z białym nalotem to jedyne słuszne wyjście?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Biały nalot na kiełbasie. Czy jest szkodliwy? Czy to pleśń?

Biały nalot, który pojawia się czasem na kiełbasie, to oznaka pleśni i sygnał, że należy pozbyć się produktu? Absolutnie nie. Okazuje się, że biały nalot to skrystalizowana sól oraz białko, co jest dowodem wysokiej jakości produktu. Oznacza to, że kiełbasa została odpowiednio odparowana na etapie produkcji. Nalot ten nie jest niebezpieczny i nie oznacza, że kiełbasa się zepsuła. Wręcz przeciwnie – taką kiełbasę możemy ze smakiem zjeść. Jeśli jednak nalot przeszkadza w konsumpcji, można go zeskrobać lub usunąć z pomocą ręcznika papierowego. Warto dodać, że biały nalot może wystąpić nie tylko na kiełbasie suchej czy podsuszanej, ale też wędzonej, parzonej, a nawet surowej.

Pamiętaj, że wędliny czy kiełbasy mogą spleśnieć, ale w takim przypadku pleśń będzie szarawa, niebieskawa lub zielonkawa, a nie biała. Ponadto niektóre kiełbasy i wędliny szlachetne są zaszczepiane specjalnymi gatunkami pleśni, co powoduje, że pokrywają się one specyficznym białym kożuchem. Na opakowaniu takiego produktu powinna być informacja, że jest to produkt dojrzewający.

Biały nalot na kiełbasie - co oznacza?
Biały nalot na kiełbasie - co oznacza? © Canva | SasaJo

Jak prawidłowo przechowywać kiełbasę?

Kiełbasę powinniśmy przechowywać zawiniętą w pergamin. Foliowe torebki i worki mogą przyspieszyć proces pleśnienia. Jeśli zależy nam na długotrwałości produktu, powinniśmy wybierać kiełbasy suche lub podsuszane. Kiełbasy wędzone, parzone czy surowe mają najkrótszy termin przydatności do spożycia. Podobnie kiełbasa w naturalnej osłonce, która powinna zostać spożyta jak najszybciej (te w sztucznych osłonkach zachowują świeżość przez dłuższy czas).

Kiełbasy nie powinniśmy zamrażać, ponieważ mogą stracić na smaku. Przed spożyciem warto dokładnie obejrzeć kiełbasę, dotknąć jej i powąchać. Alarmujące mogą być nieprzyjemny zapach, śliski nalot na powierzchni kiełbasy, a także zielony lub niebieskawy kożuch pleśni. Takiej kiełbasy nie należy spożywać.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii