Z tego przepisu rogaliki wychodzą najlepsze. Są mięciutkie jak gąbeczka

Kto nie kocha świeżych, domowych wypieków? A rogaliki drożdżowe to prawdziwa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Delikatne, puszyste, mięciutkie niczym gąbeczka — doskonałe zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, jak i jako słodka przekąska dla gości. Ten przepis to gwarancja sukcesu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z drożdżowym ciastem.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Są takie wypieki, które nigdy się nie nudzą i zawsze kojarzą się z domowym ciepłem. Rogaliki drożdżowe należą właśnie do tej kategorii. Mięciutkie, puszyste, pachnące masłem i lekko złociste — idealne do kubka mleka, kakao lub popołudniowej kawy. Z pozoru zwykłe, ale mają w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że trudno im się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Przepis na rogaliki drożdżowe

Te rogaliki drożdżowe to absolutny hit wśród domowych wypieków. Mięciutkie, lekkie i pięknie wyrośnięte — idealne zarówno do podania na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól, rozczyn z drożdży, jajka oraz roztopione i przestudzone masło.
  3. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielę na kilka części, każdą rozwałkowuję na okrąg, kroję na trójkąty, zwijam od podstawy do wierzchołka.
  5. Następnie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia, a przed pieczeniem smaruję rogaliki mieszanką żółtka i mleka.
  6. Piekę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą złociste.

Dlaczego ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć?

Sukces w przygotowywaniu rogalików drożdżowych w dużej mierze zależy od odpowiedniego prowadzenia ciasta. To właśnie proces wyrastania nadaje wypiekom lekkości i puszystości. Drożdże, karmione cukrem i ciepłym mlekiem, zaczynają pracować, wytwarzając dwutlenek węgla. To on sprawia, że ciasto rośnie i staje się napowietrzone.

Jeśli pominiemy ten etap lub nie damy ciastu wystarczająco dużo czasu, rogaliki wyjdą zbite i ciężkie. Dlatego ważne jest, by pozwolić ciastu podwoić objętość w pierwszym wyrastaniu, a później — już uformowanym rogalikom — dać jeszcze chwilę odpoczynku przed pieczeniem. To prosty, ale kluczowy trik, dzięki któremu wypieki są miękkie jak gąbeczka i długo zachowują świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej