PrzepisDania mięsneZa komuny babcia najczęściej robiła kotlety słoneczne. Ten smak pamiętam do dziś

Za komuny babcia najczęściej robiła kotlety słoneczne. Ten smak pamiętam do dziś

Kotlety słoneczne - Pyszności
Kotlety słoneczne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.04.2024 14:51, aktualizacja: 10.04.2024 15:15

Kotlety schabowe to ulubiony obiad wielu Polaków. W czasach PRL, z powodu trudności z dostępem do bułki tartej, kotlety często panierowano w mieszance mąki, jajek i soli. Tak przygotowane kotlety nazywane są kotletami słonecznymi i, co ciekawe, dla wielu osób smakują one równie dobrze, a niekiedy nawet lepiej, niż ich klasyczne odpowiedniki.

Kotlety słoneczne, mimo że mogą być nieco mniej znane niż tradycyjne kotlety schabowe, zdobyły sobie miejsce w sercach wielu smakoszy. Powstały one jako alternatywa dla panierki z bułki tartej, która była trudno dostępna w czasach PRL. Złocista panierka, przygotowana z mąki, jajek i soli, nadaje kotletom słonecznym niepowtarzalny smak i chrupkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety słoneczne - schabowe w innej odsłonie

W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczka. To znak, że na obiad pojawią się pyszne schabowe. Moja babcia stawia jednak na kotlety w innej, równie smacznej odsłonie.

Schabowy
Schabowy© Adobe Stock

Jajeczne ciasto otula schab zamiast klasycznej panierki. To smaczna odskocznia od tradycyjnego przepisu, która w ostatnich latach poszła jednak w zapomnienie. Warto przypomnieć sobie ten przepis.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka na każdy plaster schabu,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij lekko plaster schabu tłuczkiem, uważając, aby nie rozbić go zbyt cienko. Następnie natnij brzegi mięsa, aby zapobiec jego skręcaniu się podczas smażenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
  3. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę bez grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
  4. Na patelni rozgrzej olej.Wlej na patelnię odrobinę ciasta naleśnikowego, tworząc cienki placek.
  5. Na placek połóż przygotowany plaster schabu i dokładnie obtocz go w cieście z obu stron. Nadmiar ciasta możesz delikatnie ściągnąć łyżką.
  6. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale zazwyczaj wynosi około 3-4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Do ciasta naleśnikowego możesz dodać opcjonalnie ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także