Za komuny babcia najczęściej robiła kotlety słoneczne. Ten smak pamiętam do dziś

Kotlety schabowe to ulubiony obiad wielu Polaków. W czasach PRL, z powodu trudności z dostępem do bułki tartej, kotlety często panierowano w mieszance mąki, jajek i soli. Tak przygotowane kotlety nazywane są kotletami słonecznymi i, co ciekawe, dla wielu osób smakują one równie dobrze, a niekiedy nawet lepiej, niż ich klasyczne odpowiedniki.

Kotlety słoneczne - PysznościKotlety słoneczne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety słoneczne, mimo że mogą być nieco mniej znane niż tradycyjne kotlety schabowe, zdobyły sobie miejsce w sercach wielu smakoszy. Powstały one jako alternatywa dla panierki z bułki tartej, która była trudno dostępna w czasach PRL. Złocista panierka, przygotowana z mąki, jajek i soli, nadaje kotletom słonecznym niepowtarzalny smak i chrupkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Kotlety słoneczne - schabowe w innej odsłonie

W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczka. To znak, że na obiad pojawią się pyszne schabowe. Moja babcia stawia jednak na kotlety w innej, równie smacznej odsłonie.

Zamówiła schabowego na Krupówkach. Gdy spojrzała na paragon, od razu chwyciła za telefon
Schabowy © Adobe Stock

Jajeczne ciasto otula schab zamiast klasycznej panierki. To smaczna odskocznia od tradycyjnego przepisu, która w ostatnich latach poszła jednak w zapomnienie. Warto przypomnieć sobie ten przepis.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka na każdy plaster schabu,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij lekko plaster schabu tłuczkiem, uważając, aby nie rozbić go zbyt cienko. Następnie natnij brzegi mięsa, aby zapobiec jego skręcaniu się podczas smażenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
  3. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę bez grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
  4. Na patelni rozgrzej olej.Wlej na patelnię odrobinę ciasta naleśnikowego, tworząc cienki placek.
  5. Na placek połóż przygotowany plaster schabu i dokładnie obtocz go w cieście z obu stron. Nadmiar ciasta możesz delikatnie ściągnąć łyżką.
  6. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale zazwyczaj wynosi około 3-4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Do ciasta naleśnikowego możesz dodać opcjonalnie ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć